Nieuws

Heulse handbalsters knokken zich langs concurrent Dalfsen

Quintus neemt eerste horde

AD SPORT / Peter Lotman- Op weg naar de finale om de landstitel komen de handbalsters van Quintus de komende weken nog heel wat obstakels tegen. De eerste horde nam het team van coach René Zwinkels zaterdag met 26-30 in Dalfsen.

Makkelijk ging het niet tegen de club, die in het verleden veelvuldig de nationale titel veroverde. De ervaren coach Monique Tijsterman had haar huiswerk goed gedaan en de juiste tactiek gekozen om het Quintus zo lastig mogelijk te maken. Direct vanaf het begin een offensieve dekking met ver uitstappende verdedigsters. Het kostte de Heulse formatie aanvankelijk veel moeite daar het juiste antwoord op te vinden.

Aanvoerster Cyntia Grift, die een uitstekende wedstrijd speelde, over het stroeve begin: "We waren er niet door verrast, maar toch is het altijd moeilijk spelen tegen zo’n open verdediging. Dat spelletje ligt ons niet zo. Verderop in de wedstrijd kregen we er meer grip op, ook omdat Dalfsen toch wat moest terugzakken.”

Quintus-speelster Cynthia Grift, fel belaagd door een Dalfsen-verdedigster  

foto Patrick Dolkens

Grift was zelf één van de aanjagers in de ploeg die begreep dat korte wissels en snel combinatiespel dé oplossing waren tegen de tactiek van de thuisclub. Zij ging voorop in de strijd, vocht duels uit en speelde ploeggenoten feilloos aan. Vooral Britt van Steekelenburg, óók prima in vorm, profiteerde daarvan aan de cirkel.

In balans

Door het tactisch spel aan beide kanten hielden de teams elkaar lang in balans. 7-7 na een kwartier, 11-11 (na 23 minuten) en pas in de slotfase van de eerste helft drukte Quintus door naar 13-16 door treffers van Van Steekelenburg, Grift en Lisanne Zwinkels, die in de laatste seconde de bal in de kruising poeierde.

In die eerste helft had Esther de Vos al laten zien dat zij, mede dankzij keeperstrainer Kevin Devilee, momenteel in glanzende vorm verkeert. Ook later in het duel hield zij in de hectische slotfase met een serie beslissende reddingen haar team op de been. In de dekking was de teruggekeerde Dorien van Wissen met haar lengte een belangrijke schakel in het middenblok.

Schrikken

Halverwege de tweede helft leek Quintus bij 18-23 het beslissende gat te slaan. Co-trainer Neso Saponjic: "Toen dacht ik: nu gaan we er op en er over. Maar dan zien je toch dat het bij ons weer stil valt. Riskante afspeelballen en schoten op het verkeerde moment brachten Dalfsen terug in de wedstrijd. Dat moeten we in de topwedstrijden eruit krijgen.”

Even was het schrikken toen eerst topschutter Lisanne Zwinkels tien minuten voor tijd met een knieblessure naar de kant moest. Vervolgens kon Daisy Hage met haar derde tijdstraf, dus rode kaart, naar de kleedkamer. Zij had daarvoor alle acht toegekende strafworpen loepzuiver binnengeschoten. Quintus hield ondanks het gemis van de twee basiskrachten knap stand. Het kreeg daarbij de steun van keepster De Vos die Dalfsen van een paar zekere doelpunten afhield.

Doelpunten Quintus: Daisy Hage (9), Cynthia Grift (5), Britt van Steekelenburg (5), Lisanne Zwinkels (4), Anouk Zwinkels (2), Lois Strik (2), Susan de Bakker, Angelique van Duijvenbode en Dorien van Wissen. 

Doelpunten Dalfsen: Nele Antonissen (12), Nienke de Wild (5), Dominique Koppe (3), Jill Kooij (2), Lisa Bosch (2), Quinty van der Horst en Roos Daleman.

Amusementswaarde(***): Het was geen hoogstaand duel, maar de strijd bleef het aankijken meer dan waard. Dat kwam vooral door de spanning en de enorme inzet van beide ploegen die knokten voor elke centimeter. De technische fouten werden daarbij op de koop toegenomen.

Scheidsrechters(****): William Weijmans en Rick Wolbertus floten een prima wedstrijd. Duidelijk was te zien dat zij veel topwedstrijden bij de mannen in de BENE-League fluiten. Hun strafmaat lag hoog (zie kader). Het duel was stevig, maar zeker niet overdreven hard. Toch vielen er ongekend veel tijdstraffen en strafworpen, die we in een vrouwenwedstrijd niet zo snel gewend zijn. Ze bleven tot het einde consequent.

Beste speelsters: Bij Dalfsen viel Nele Antonissen op. Beweeglijk, makkelijk passeren, gevarieerd schot. Nienke de Wild schoot een paar ballen haarscherp in de kruising. Ook het weerzien met keepster Evelien Grob was aangenaam.

Bij Quintus blonk Esther de Vos uit in het Heulse doel. Ook Cynthia Grift was op dreef met haar acties. Daisy Hage viel op door het feilloos benutten van alle strafworpen.

Deel dit bericht