Nieuws

Heulse handbalsters zorgen voor verrassing in Malaga

Quintus imponeert in Europa

AD SPORT / Peter Lotman- De handbalsters van Quintus hebben in het Europese toernooi om de Challenge Cup voor een sensatie gezorgd door in Spanje het sterke Rincón Fertilidad Málaga met 26-29 te verslaan. Met de terugwedstrijd zondag in Kwintsheul gloort de halve finale.

Het gebeurt niet vaak in de Europa Cup dat het handbalteams op dit niveau lukt een uitwedstrijd te winnen. Meestal is het uitgangspunt om de schade beperkt te houden en dan thuis toe te slaan. Met die missie was ook Quintus naar Zuid-Spanje afgereisd. Maar de Heulse formatie overtrof zichzelf en klopte in de slotfase na een boeiend kijkspel de Spaanse profploeg.

Uitblinkster Britt van Steekelenburg breekt voor Quintus door de Spaanse defensie  

foto Marga Snijders,

Een 25-22 achterstand werd omgebogen naar een 25-27 voorsprong door treffers van Britt van Steekelenburg, Angelique van Duijvenbode (2x), Cynthia Devilee en Esmee Martens. Het bleek de genadetik voor de verbijsterde thuisclub, die juist voor eigen publiek op winst had gerekend. De ontlading bij de Westlandse speelsters, staf en vijftig meegereisde supporters was enorm.

Stappen gemaakt

Coach René Zwinkels kon zijn geluk niet op: “Dit is een prachtig scenario. Je kunt zien, dat het team stappen heeft gemaakt. Vroeger zakten we door het ijs bij zo’n achterstand. Nu bleven we rustig en lieten zich niet gek maken door het uitdagende spel van de tegenstander.”

In het eerste half uur had Quintus moeite met de offensieve dekking van de Spaanse ploeg, die over diverse buitenlandse topspeelsters beschikt. Alleen de uitblinkende Britt van Steekelenburg kon aan de cirkel worden vrijgespeeld. De opbouwrij werd ver uitverdedigd en dat leverde problemen op. Van Steekelenburg: “Het was bikkelen, maar door onze gedrevenheid konden we toch bijblijven en kregen we op een gegeven moment zelfs de overhand.”

Juichen na de winst in Malaga                        foto Marga Snijders

Vooral door het sterke keeperswerk van Esther de Vos bleef bij de rust de schade beperkt tot een 16-14 achterstand. De Vos: “We kregen niet veel vat op hun snelle spel. Vooral vanaf de cirkel en uit de hoeken scoorden zij veel. Weinig afstandsschoten. Gelukkig kon ik op beslissende momenten een paar belangrijke ballen stoppen.”

Sterk spel

Na het wisselen bleef Quintus, ondanks sterk spel van aanjaagster Cynthia Devilee, tegen een achterstand aanhikken: 20-17, 21-18 en 22-19. Steeds als de Heulse ploeg aantikte bij Málaga volgde een tussensprintje, waardoor de marge weer opliep tot drie doelpunten. Tót die beslissende laatste tien minuten waarin Quintus bij 25-24 doorstootte met effectief aanvalsspel.

De Vos verrichtte een serie spectaculaire reddingen en de Westlandse ploeg had ook nog geluk dat Málaga bij 25-25 eerst een strafworp op de lat schoot en vervolgens een vrije kans op de paal. Dát was het sein voor de Heulse ploeg om de morele tik uit te delen met drie doelpunten op een rij. Málaga keek onthutst toe hoe de voorsprong in de slotminuten verdampte. Quintus vierde op dat moment al rond de wisselbank vroegtijdig een uitbundig feestje.

Doelpunten Quintus: Britt van Steekelenburg (9), Cynthia Devilee (5), Daisy Hage (3), Anouk Zwinkels (2), Dorien van Wissen (2), Lisanne Zwinkels (2), Angelique van Duijvenbode (2), Esmee Martens (2), Lois Strik en Susan de Bakker.

Ervaring Quintus geeft doorslag

De handbalsters van Quintus hebben veel ervaring in het spelen van Europa Cup-wedstrijden. Daisy Hage, Cynthia Devilee-Grift en Britt van Steekelenburg zijn al jaren actief in Europa.

Uitblinkster Van Steekelenburg (negen doelpunten) speelde haar 25 e Europese partij. Devilee zelfs haar 30e. Zij kwam net één doelpunt te kort om de honderd treffers vol te maken. Hage passeerde al eerder die magische grens van honderd en is daarmee clubtopscorer.

Quintus speelt de return in de kwartfinale zondag 10 maart om 16.00 uur in Kwintsheul.

Deel dit bericht