Nieuws

Heulse ploeg ergert zich na verlies tegen Aalsmeer aan niveau scheidsrechters

Straffen funest voor Quintus

AD SPORT / Peter Lotman -  Wie stopt met fouten maken, stopt met leren. Een filosofische wijsheid die van toepassing kan zijn op de handballers van Wematrans/Quintus en Green Park Aalsmeer, maar zeker óók op de scheidsrechters Klompers en Stobbe. Zij waren na afloop bij 22-30 de gebeten hond.

De ene wedstrijd is de andere niet. Ook die uitspraak raakte de kern van de confrontatie tussen de twee rivalen. Quintus verloor vorige week in de BENE-League de eerste competitiewedstrijd na slap geklungel. Zaterdag kende de partij voor eigen publiek tegen landskampioen Aalsmeer bijna dezelfde uitslag. Alleen dit keer hoefden de Westlanders zich niet te schamen.

Zij speelden een prima wedstrijd. Met een geweldige inzet en veel passie en al die andere eigenschappen die nodig zijn om een tegenstander te verslaan. Coach Alex Curescu was dan ook tevreden. Althans, wat het spel van zijn manschappen betrof. “Ik heb er van genoten. Driekwart wedstrijd waren we tenminste gelijkwaardig en zelfs af en toe beter. We hadden beslist meer verdiend.”

Waarom kwam die beloning er dan niet? Ook daar had de emotionele trainer een verklaring voor. “We zijn vreselijk benadeeld door de scheidsrechters. Niet normaal meer. Niks konden we goed doen, terwijl bijna alles in het voordeel van Aalsmeer uitpakte”, spuwde de teleurgestelde Curescu uren later nog zijn gal.

Niet best

Niet alleen de coach en spelers van Quintus hadden geen goed woord over voor de leiding van het jeugdige koppel Jaap Klompers en Koen Stobbe. Ook Aalsmeer ergerde zich herhaaldelijk aan het optreden van de leidsmannen. Coach Bert Bouwer van de beste ploeg van Nederland drukte zich diplomatieker uit: “Het was inderdaad niet best, maar ook wij zijn benadeeld. Door het harde spel van Quintus dat niet voldoende werd bestraft.”

Het probleem was, dat de arbiters de strijd niet aanvoelden. Zij worden als talentrijk koppel gekoesterd door de scheidsrechterscommissie en moeten Nederland ooit vertegenwoordigen op internationaal niveau. Dat zal ook best gaan lukken maar dit duel, dat toch al gekenmerkt werd door een overdaad aan rivaliteit, was te hoog gegrepen. Dan moeten er ervaren scheidsrechters staan, die de irritaties kunnen wegnemen in plaats van aanwakkeren. Brandjes kunnen blussen in plaats van olie op het vuur gooien.

Frustratie

Dat lukte dus niet en daardoor eindigde het duel, dat garant stond voor kijkplezier, in één grote frustratie. Viel er dan niets te genieten? Zeker wel. Bij Quintus speelden Niels de Jong en Bernie Vermeer, beiden overgekomen van rivaal Aalsmeer, een uitstekende wedstrijd. Ook Marc de Vreede en Max de Maat haalden een ruime voldoende. Een glansrol was weggelegd voor doelman Imre Obbens, die met zijn ongekende reflexen een serie zeker lijkende doelpunten voorkwam.

Bernie Vermeer, Quintus    foto Patrick Dolkens

Mede dankzij hem bleef Quintus lang in het spoor van de kampioen. De 13-11 voorsprong bij de rust was even knap als verrassend. Ook bij 18-16 was er zicht op een stunt. Dát was het moment waarop de scheidsrechters zich nóg nadrukkelijker met het spelverloop bemoeiden. Quintus werd overspoeld met tijdstraffen. In een duel waar beide partijen fel strijden, is het vreemd dat bij Quintus acht keer een speler naar de strafbank wordt gestuurd en bij Aalsmeer slechts één.

Quintus knakte en het geroutineerde Aalsmeer boog binnen tien minuten de achterstand om naar 18-23. In de laatste tien minuten liet Aalsmeer zien dat het goed kan handballen. Met doelpunten van uitblinkers Robin Boomhouwer, Marwin van Offeren en strafworpspecialist Erik Blaauw was het een gelopen race.

Waarna het vervolgens alleen nog maar ging over de scheidsrechters.

Doelpunten Quintus: Niels de Jong (6), Marc de Vreede (4), Bernie Vermeer (3), Max de Maat (2), Tom de Bruin (2), Lex Dofferhoff, Chris de Bakker, Rick van Ravesteijn, Thijs van den Driest en Luuk Obbens.

Doelpunten Aalsmeer: Robin Boomhouwer (7), Erik Blaauw (5), Marwin van Offeren (4), Vaidas Trainavicius (4), Nils Dekker (2), Quinten Ouderland (2), Tim Bottinga (2), Remco van Dam, Jimmy Castien, Samir Benghanem en Jarcha van Dijk.

Wedstrijdrapport

Amusementswaarde(**) : Door alle ongeregeldheden, irritaties over en weer, schermutselingen etc. was het geen prettige wedstrijd om naar te kijken. Er gebeurde te veel dat niets met mooi handbal had te maken. Af en toe liet Aalsmeer zien dat het over uitstekende spelers beschikt. Bij Quintus was de werklust bewonderenswaardig.

Scheidsrechters(**): Twee sterren is echt het maximum voor Jaap Klompers en Koen Stobbe. Te veel ging er mis. Voordeelregel, tijdspel, aanlopen/aanvallende fout, strafopbouw. Het was niet in balans. Grootste manco is hierboven beschreven: ze hadden de wedstrijd niet in de vingers. Te weinig communicatie ook met spelers en coaches.

Beste spelers: Bij Quintus keepte Imre Obbens prima. Niels de Jong was op schot tegen zijn oude club. Robin Boomhouwer was bij Aalsmeer trefzeker. Marwin van Offeren heeft in de korte tijd al duidelijk stappen gemaakt. Speelde met overtuiging.

Deel dit bericht