Nieuws

Housheer toont vorm, knappe zeges Györ en Metz

Van de Redactie – De derde speeldag in de Champions League bij de vrouwen leverde een paar verrassende resultaten op.

Zaterdag pakte Dortmund al twee belangrijke punten – totaal staat nu op 5 uit 3 – tegen de CL-finalist van vorig seizoen, Brest Bretagne: 30-27. Merel Freriks (5/8), Laura van der Heijden (6/11) voegden zich bij de schutters van dienst. Yara ten Holte kon na afloop mooie statistieken overleggen: 12 van de 38 doelpogingen werden verijdeld, goed voor 32 %. Kaliadatou Nikitate gooide er lustig op los: ‘slechts’ 7 van de 17 pogingen waren Ten Holte te machtig.

Bucuresti, op bezoek bij Podravka, moest zich na de pauze (15-16) nog behoorlijk inspannen om de 31-36 zege veilig te stellen. Yvette Broch kwam tot 0 doelpunten. Tess Wester kwam tot 8 van de 26 stops en kreeg nog een treffer achter haar naam. Haar Kroatische collega Jelena Grubisic pareerde 5 van de 18 ballen. Christina Neagu trof twaalf maal voor CSM.

Ook Ferencvaros, op bezoek bij Rostov, deed van zich spreken en won, zij het nipt, met 19-20. Angela Malestein was twee van de vier keer succesvol bij haar doelpogingen. Ljubljana bezocht de Turkse kampioen Kastamonu en mocht zich na zestig minuten de gelukkigste ploeg noemen: 23-24. Harma van Kreij kwam niet tot treffers.

Een dag later kende Esbjerg weinig problemen met Buducnost (35-20) en blijft met 4 uit 3 in de kopgroep. Györ, dat vorig seizoen in alle opzichten teleurstelde, lijkt onder de oude ‘nieuwe’ coach Ambros Martin op te bloeien: het Russische CSKA, in juni nog halve finalist in Boedapest, moest er ook aan geloven: 32-22. Halfweg zag niets uit naar een verschil van tien treffers: 17-15.

Metz rekende in aan de oevers van de Moezel af met CL-winnaar Kristiansand dat de afgelopen maanden behoorlijk wat speelsters zag vertrekken naar de concurrentie: 23-18. Debbie Bont tekende voor 3, ploeggenote Meline Nocandy tikte er twee meer binnen. Evenveel als Nora Mork bij de tegenpartij. De Noorse ploeg won slechts een van haar drie duels: Sävehof werd vorige week verslagen. Ook Györ bleek eerder al te sterk.

De Zweedse ploeg kreeg thuis in een doelpuntrijk duel geen voet aan de grond tegen Odense waar Loïs Abbingh wel op het wedstrijdblad stond: 31-37. Dione Housheer - maandag wordt ze 22 jaar - toonde vorm: met 7 uit 12 nam ze weer fors deel aan de Deense doelpuntenproductie. Bo van Wetering (5 uit 6) en Kelly Vollebregt (3 uit 5) deden ook duiten in het zakje. Bij de thuisploeg kwam Tamara Haggerty tot 2 uit 2, zij zag ploeggenote Jamina Roberts 14 keer aanleggen voor 12 treffers.

Medio oktober volgt in beide groepen speelronde 4.

Frankrijk

In de Franse competitie was er de normale 32-36 uitzege van PSG - met Luc Steins - bij medekoploer Créteil. Minder goed verging het doelman Jef Lettens met Toulouse, de huidite hekkensluiter met 0 uit 3. In Toulouse was Nancy net sterker: 22-24 en mag daardoor de eerste twee punten bijschrijven. Promovendus Saran, met Tom Robyns, moest bij Cesson de punten achterlaten: 31-23. Ook Saran wacht na drie duels nog op het eerste puntje.

Bij de vrouwen kwam Kristy Zimmerman met Bourg de Peage tot de derde zege in drie duels. Ditmaal was Dijon dat de punten moest afgeven: 26-24. Merignac, de nieuwe ploeg van Nele Antonissen, pakte thuis een punt tegen Nice: 25-25. Voor de thee leidden Antonissen c.s. nog met 14-12. Met 5 uit 3 doet Merignac mee in de bovenste helft van de grote middenmoot.

Duitsland

Magdeburg voert na vijf speelronden de ranglijst aan in de Bundesliga met het maximale aantal punten. Ook de 'buren' uit Leipzig moesten, na een echt 'Krimi-Duell' met lege handen terug: 30-28. Kay Smits kwam niet tot treffers.

Voor Arjan Haenen was het een mooie dag: als interim-coach bij Melsungen - hij is de tijdelijke opvolger van de deze week ontslagen IJslandse coach Gudmundur Gudmundsson - leidde hij de ploeg naar een 23-22 zege op N-Lübbecke. Bij rust was het verschil drie: 10-7. In de tweede helft zag het er nog beroerd uit voor de thuisploeg die drie minuten voor tijd tegen een achterstand van 21-22 aankeek. Internationale Kai Häfner kogelde vervolgens tweemaal raak. Melsungen kruipt met 3 uit 4 naar plek 9.

MT Melsungen: Heinevetter (9 /14), Simic (6/8); Maric, Kühn 4, Lemke, Reichmann, Kunkel, Jonsson 2, Arnarsson 2, Allendorf 1, Gomes, Häfner 4, Petersson, Kastening 9/3, Pavlovic 1 - Trainer Arjan Haenen.

Donderdag gaat Melsungen op bezoek bij Magdeburg.

Flensburg en Lemgo zagen hun onderlinge duel afgelast. 

Marloes Hoitzing en Zoë Sprengers waren zondag elkaars tegenstanders in Leverkusen, foto privé

Zoë Sprengers kwam in het thusduel van Leverkusen tegen Oldenburg (26-25) opnieuw tot indrukwekkende individuele cijfers. Tien van de dertien pogingen waren de keepster van Oldenburg te machtig. In de tweede Bundesliga kwam Aldekerk thuis niet voorbij Leipzig waar de bezoekende coach een behoorlijk nerveuze indruk maakte: de ploeg van Mariël Beugels (6 treffers) en Puck Verlinden (3 keer raak) verloor met 24-30.

cover Dione Housheer schreeuwt het uit na een van haar zeven treffers tegen Sävehof

foto EHF

Deel dit bericht