Handbalshop
Housheer (9) en Polman (8) Europees op dreef

Housheer (9) en Polman (8) Europees op dreef

09 februari 2019, 21:15 uur

Door Frits Feuler– In de groepsfase van de EHF Cup bij de vrouwen zijn de kaarten na een deel van de  zesde en laatste speelrronde zo goed als geschud. Naar de kwartfinales gaan in elk geval Team Esbjerg en Nykobing geplaatst.

Esbjerg won het zesde en laatste duel in groep A, thuis van het Noorse Storhamar: 25-20, na ‘slechts’ 11-10 halverwege. Acht treffers en drie assists kwamen van de hand van Estavana Polman. Met 11 punten uit zes duels mag Esbjerg spreken van een geslaagde missie in de groepsfase.

Vorige week was al duidelijk dat de ongeslagen koploper in de Bundesliga, Bietigheim – met Malestein, Rozemalen, Visser en Van der Heijden – geen kans meer had op de kwartfinale. Het duel, zondag in eigen huis tegen het zwalkende Roemeense Cisnadie, heeft meer het karakter van een oefenduel.

Dione Housheer had een bijzonder groot aandeel in de zege, uit bij koploper Podravka Vegeta. De ex-VOC-speelster scoorde liefst negen (!) keer en nam ook een mooie assist voor haar rekening. Na een 11-14 voorsprong bij rust kon de thuisploeg de tweede helft op 14-14 afsluiten. Voldoende voor de Deense ploeg voor de 25-28 zege én de tweede plek in groep D (7 punten uit zes duels) die niet meer achterhaald kan worden door het Spaanse Bera Bera.

Metzingen heeft zondag nog een ultieme kans om bij de laatste acht te komen. Dan is ruime winst bij koploper Siofok noodzakelijk en moet nummer twee, Herning-Ikast, de punten achter laten bij hekkensluiter Sävehof. Weet het Franse Bescancon de uitwedstrijd bij ongeslagen koploper Viborg te winnen, klimmen zij naar plek twee ten koste van Krasnodar.

Geplaatst voor de kwartfinales:

Esbjerg, Storhamar, Siofok, Viborg, Podravka Vegeta en Nykobing.

In de Champions League bij de vrouwen ging Ferencvaros – zonder Danick Snelder – winnen bij Ljubljana: 23-25. Györ hield met een 33-29 zege op Kristiansand de punten in eigen huis. Nycke Groot scoorde vier keer uit 10 pogingen, gaf twee assists, benutte een van de twee strafworpenen moest tweemaal met een tijdstraf ‘bankdrukken’. Anne Mette Hansen krronde zich met acht treffers uit 13 pogingen tot topscorer bij Györ.

In de Challenge Cup bij de vrouwen had het Waalse Visé in de tweede helft niets meer in te brengen in het eerste van twee duels in eigen hal tegen het Zweedse Kristianstad Hanboll: 17-27 (9-9). Kristien Leonaers (Visë) scoorde zes keer uit zes pogingen, nam één strafworp feilloos. Aan de andere kant was Carlstrom met acht treffers uit evenzoveel schoten de succesvolste Zweedse aanvalster. Zondag (13 uur) is het tweede duel, eveneens in Visé.

Kay Smits en TTH Holstebro waren in het eerste duel in groep C van het EHF Cup-toernooi thuis succesvol tegen Dobrogea Sud Constanta uit Roemenië: 29-25, na een 14-12 pauzestand. De Nederlander trof vier keer doel en leverde twee assists af. Andere tegenstanders zijnhet Portugese Porto en het Spaanse Cuenca. Volgende week zondag gaan Smits en co op bezoek in Spanje.

Laatste update: 09 februari 2019, 21:31 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct