Nieuws

HSG Nordhorn-Lingen: nagenoeg het onmogelijke toch gehaald

Door René Kok - Precies 10 jaar na de, wegens geldproblemen, gedwongen degradatie uit de 1e Bundesliga is HSG Nordhorn-Lingen weer terug op het hoogste niveau. Voorwaar een knappe prestatie! Van de laatste 11 wedstrijden won de met 5 Nederlandse internationals uitgeruste selectie van de roodhemden er maar liefst 9. En aangezien de op dat moment enige concurrent HSC 2000 Coburg in die fase punten verspeelde, kon HSG Nordhorn-Lingen in zijn laatste thuiswedstrijd een geweldig feest vieren. Terug in de hoogste Duitse handballiga dus. Zowel de tranen als het bekende vocht vloeiden rijkelijk. En dat niet alleen door de warmte.

                                                   

Inmiddels staat de ploeg na een aantal maanden relatieve rust alweer aan het begin van de nieuwe competitie, jaargang 2019-2020. En natuurlijk is er al weer het nodige gebeurd. Zo gaf trainer Bültmann vorige week plotseling aan dat hij vanwege gezondheidsredenen voorlopig verstek moet laten gaan. Het is afwachten hoe de ploeg de absentie van hun coach verteert.

                                     

                                       Coach Heiner Bültmann voorlopig aan de kant

Versterkingen

Wil je als debutant op het hoogste niveau een kans hebben, moet je de selectie versterken. Als het kan met één of meerdere toppers. Wat dat betreft heeft de clubleiding van HSG Nordhorn-Lingen zijn uiterste best gedaan, zeker binnen het kader van de financiële mogelijkheden. Op een aantal posities had de ploeg ook zeker versterking nodig. Als eerste kwam Anton Prakapenia om de verdediging meer kracht en body te geven. Vervolgens zag men kans om Oostenrijkse international Robert Weber voor de rechterhoek te strikken na zijn mislukte transfer naar Zwitserland. Robert Weber is een echte aanwinst. Hij scoorde in zijn 10 jaar bij SC Magdeburg een record aantal goals: ruim 2000. En hij is ook een zekerheidje bij strafworpen, iets dat bij Nordhorn zeer welkom is.

Vorige week zag men ook nog kans om cirkelspeler Dominik Kalafut te contracteren en zal met zijn aanwezigheid de beide huidige cirkellopers, Toon Leenders en Luca de Boer, de nodige lucht kunnen verschaffen. Het drietal heeft veel Bundesliga-ervaring en zijn dus aanwinsten om een kans te maken het verblijf in de eerste Bundesliga na dit jaar te verlengen.

Niet makkelijk

Na een intensieve trainingsperiode met de nodige testwedstrijden tegen zowel eerste- als tweede Bundesligaclubs moet het vanaf donderdag gaan gebeuren: Missie Handhaving Bundesliga! Om volledig te zijn: de Liqui Moly Handbal Bundesliga. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar ‘niets is onmogelijk’,  zo luidde een bekende spreuk van één van de vorige sponsoren. Met de steun van het publiek - er zijn in de aanloop meer seizoenskaarten verkocht dan ooit - kan HSG Nordhorn-Lingen, zeker in thuiswedstrijden, voor het nodige vuurwerk zorgen.

Bekertoernooi

Traditioneel startte het nieuwe handbalseizoen in Duitsland met de bekerwedstrijden. Afgelopen weekeinde kwamen 64 clubs in 16 poules in actie. Op zaterdag de halve finales, waarin Nordhorn met 34-26 de baas bleef over Schalksmühle. Een dag later volgde de keiharde ontnuchtering toen het eveneens in de Bundesliga spelende Leipzig de debutant in eigen hal in de hoek zette: 21-31. Geen volgende ronde dus voor Nordhorn-Lingen dat nu alle aandacht op de competitie kan vestigen.

De eerste thuiswedstrijd in de competitie volgt komende donderdag 22 augustus a.s. om 19 uur in het Euregium in Nordhorn tegen Bergischer HC. Die ploeg, met Nederlands international Jeffrey Boomhouwer, behaalde vorig seizoen een knappe zevende plek en viel net buiten de Europese competitie.

cover Vreugde bij Toon Leenders en Patrick Miedema    foto archief HSP / FotoReza

Deel dit bericht