Handbalshop

"Ik had hier zo graag in de finale willen staan"

13 mei 2018, 17:48 uur

Laura van der Heijden verlaat na één seizoen FTC Hungaria

Door Frits Feuler – Op de finaledag was ze dan toch present in de Pap Laszlo Arena in Boedapest. Verstoppen kon ze zich niet, want de echte fans hadden haar vlug ‘geschoten’ voor een foto. Laura van der Heijden, opbouwspeelster bij het Hongaarse FTC Hungaria – in de oude benaming nog steeds Ferencvaros – kwam op haar vrije dag haar Oranje-teamgenoten Yvette Broch en Nycke Groot succes wensen voor de finale. “Gewoon, een paar appjes. Beiden antwoordden met ‘Bedankt!’ Zit wel goed tussen ons, ook al zijn we in de competitie en beker elkaars tegenstanders geweest.”

Vanaf 2010 loopt haar carrière via Oldenburg, Esbjerg en nu dan FTC Hungaria. Ze woont op een steenworp afstand van de immens grote Arena. “Te voet, kwartiertje. Is te doen. Van de club heb ik een Fiat Punto, lekker handig als je naar de stad of wat dan ook moet.” Die Fiat wordt over twee weken ingeruild voor een Duits automerk. Het Duitse Bietigheim, uittredend Duits kampioen en debuterend in de Champions League, wordt dan voor twee jaar haar nieuwe werkgever.

“Ik had bij Hungaria een contract voor één jaar met een optie voor nog een jaar. De club en ik waren het erover eens om die optie niet te lichten. Nee, geen ruzie of wat. Gewoon kijken naar iets anders. Want begrijp goed, Hongarije is een echt handballand. Wat dat betreft had ik het hier reuze naar mijn zin.”

Op een haar na miste Van der Heijden met haar ploeg de FINAL4 in haar eigen achtertuin. “Doodjammer, nog altijd. Dit was mijn tweede jaar in de Champions League. Uit bij Rostov-Don ging het helemaal mis. Defensief kregen we het niet op orde. Tja, ik had hier dit weekeinde ook kunnen staan!” kijkt ze een beetje teleurgesteld en met gemengde gevoelens naar de speelvloer waar op dat moment Rostov-Don en Bucuresti om de derde plek spelen.

“Een paar weken geleden speelden we hier de Final4 om de Hongaarse beker. In de halve finale verloren we in de verlenging van Györi. Restte ‘slechts’ een derde plek uiteindelijk. Twee competitieduels staan nog open. Als nummer twee wordt het moeilijk om Györ nog van de titel af te houden.” Dus staat ze aan het einde van een lang en intensief seizoen zonder prijs maar wel weer een karrevracht aan ervaring rijker. “Jammer dat Dannick Snelder achter blijft. Ik speel al sinds de jeugd met haar samen via Jong Oranje en Oranje. We konden het bij Ferencvaros goed met elkaar vinden.”

Toen bekend werd dat Van der Heijden na één seizoen Hongarije weer zou verlaten, was Bietigheim – waar ze komend seizoen Malenstein, Visser en Rozemalen tegenkomt – er als de kippen bij om de Amersfoortse een tweejarig contract aan te bieden. “Ik had meer aanbiedingen maar Bietigheim was slagvaardig. Met die club houd ik ook weer uitzicht op de Champions League, zij het dat dat via de kwalificatie moet. Waarom twee jaar? Om te bekijken of mijn lichaam de inspanningen nog aan kan. Of ik er nog zin in heb. Handbal is leuk en daar geniet ik nog altijd enorm van!”

De verhuisdozen worden stilaan ingepakt, het busje is door de makelaar geregeld. Twee weken en dan is de geboortestad van Houdini verleden tijd. 9 juli moet ze zich bij de nieuwe club melden. “In de voorbereiding wordt dat veel lopen, Duitse clubs eigen. Voor mij is dat prima.”

Vorig jaar organiseerde een aantal Oranje-internationals clinics bij de jeugd in ons land. Nu zijn anderen aan de beurt. “Leuk om te doen, kinderen belangstelling bij brengen voor onze sport.” Daarnaast is Van der Heijden – volgende maand wordt ze 28 – ambassadeur van ‘Elk kind een bal’. “Ieder kind moet hoe dan ook aan sport doen. Lekker bewegen in plaats van uren achter de computer. Dus kun je ze het beste een bal geven, dat spreekt de meesten wel aan!”

Eind van de maand nog twee optredens met Oranje in de kwalificatiereeks voor het EK in Frankrijk. Tussendoortjes en leuke afsluiters tegen Wit-Rusland en Kosovo? “Nee, geloof me. We gaan voor het optimale. Willen in de running blijven met goed spel. Hongarije uit was spannend, waarbij wij een tikkeltje meer geluk hadden. Enkele dagen later waren de rollen plots omgedraaid en ging het bij ons stroef. We willen met twee klinkende zeges de zomer inluiden!”

Laatste update: 13 mei 2018, 17:51 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct