Nieuws

Internationaal Youth Championships in Düsseldorf in kader van talentontwikkeling

Internationaal Youth Championships in Düsseldorf in kader van talentontwikkeling

Door Frits Feuler – Van 19 tot 21 augustus vindt in Düsseldorf het eerste German International Youth Championships (GIYC) plaats, een gezamenlijk project van Duitse Handbal Bond (DHB), de LIQUI MOLY HBL en sportstad Düsseldorf. 16 internationale A-juniorenteams strijden om de eindzege, gelijktijdig vindt er ook een cursus voor jonge, talentvolle scheidsrechters en commentatoren plaats.

Het GIYC is dus niet alleen bedoeld voor de ontwikkeling van talentvolle junioren. In samenspraak met de Europese Handbal Federatie (EHF) worden ook talentvolle jonge scheidsrechters in het kader van het ‘Young Referee Preject’ opgeleid. Ook jonge talenten op het gebied van sportcommentatoren wordt verder begeleid.

Zes internationale koppels uit Duitsland, Kroatië, Montenegro, Noorwegen, Polen en Slovenië moeten aan de bak om zich bewijzen. In hun vaderland fluiten deze 20- tot 27-jarigen teveel in een bekende omgeving in de eerste en tweede liga’s. Nu dus kijken hoe de arbiters zich staande houden in dit internationale gezelschap. Theorieuurtjes, praktijk in de zaal, een fysieke test. Hun prestaties worden na afloop door EHF-officials beoordeeld en wordt gekeken of men in aanmerking komt voor een vervolgcursus voor een EHF-licentie.

Ook worden tien talentvolle sportcommentatoren begeleid bij dit evenement die via livestream op sportdeutschland.tv hun woorden, zinnen en gedachten hoorbaar maken. De tien ‘sprekers’ volgen allen een opleiding in de sportjournalistie, zijn soms al bij tv- en radiozenders actief. Voordat ze in Düsseldorf achter de mircrofoon kruipen, krijgen ze nog een worshop van een ervaren sportcommentator.

Op alle toernooidagen is de entree gratis, uitgezonderd de plaatsingswedstrijden vanaf 12.30 uur in het ISS DOME waarvoor extra tickets gekocht moeten worden. Tickets voor de Super Cup geven recht op een vrije entree.

De 24 groepswedstrijden vinden in vier sporthallen plaats. Op 19 augustus zijn de groepswedstrijden (zie eerste schema). Een dag later (zie schema 2) de kwart- en halve finales en plaatsingswedstrijden. Op woensdag (zie schema 3) komen de beste acht ploegen in actie in de ISS DOME, de nummers 9 t/m 16 spelen het toernooi ‘uit’ in de sporthal van het Comenius-Gymnasium.