Nieuws

Keepster Kim van Vliet grijpt kans in Europese zege Quintus

‘Ik doe er alls voor’

AD SPORT / Peter Lotman - Uitkomen in de Europa Cup is voor veel sporters een hoogtepunt. Ook voor keepster Kim van Vliet van Quintus. Wij volgden haar tijdens de twee duels met het Finse HIFK Helsinki. Dankzij de ruime zege zaterdag (28-19) en de krappe nederlaag gisteren (17-19) blijft zij met haar club actief in Europa.

Niets is zo moeilijk om wisselkeepster te zijn en het moment te moeten afwachten dat je wordt ingezet. Kim van Vliet vervult die rol bij Quintus achter Esther de Vos. In het duel met Helsinki kreeg ze in de tweede helft haar kans. Ze stopte onder meer een strafworp. Haar moment van glorie.

De Naaldwijkse was opgetogen over haar invalbeurt. “Het is altijd afwachten hoe het loopt. Als Esther in topvorm is, zijn mijn kansen klein. Daar heb ik ook vrede mee. Esther is de nummer één, maar als ik mijn kans krijg, moet ik er staan en mij waarmaken”, aldus de 26-jarige goalie van Quintus.

Er is concurrentie tussen de twee doelvrouwen. Niet op leven en dood, maar wél een gezonde rivaliteit. Van Vliet: “Ik wil graag keepen en doe daar alles voor, maar ik ken mijn rol. De samenwerking met Esther is prettig. Het afgelopen seizoen heb ik een andere rol moeten aannemen, waar ik nog niet veel ervaring mee had. Ik vind het belangrijk om Esther te

steunen wanneer ik niet speel. Vanaf de wisselbank kan ik tips aan haar doorgeven. Wie schiet waar in welke hoek. Zo wisselen we gegevens met elkaar uit.”

Hard trainen

Kim van Vliet, op haar achtste begonnen bij Westlandia Naaldwijk, is bezig aan haar derde seizoen bij de grote zus uit Kwintsheul. “Ik ben iemand die zichzelf altijd wil verbeteren. Hard trainen en luisteren naar de mensen met ervaring. Daar haal ik mijn motivatie uit. Rick Klompé is sinds kort onze keeperstrainer op donderdag en op dinsdag Eugène Hanssen, die gelukkig nog een jaar doorgaat. Ze hebben allebei op hoog niveau gekeept en ik kan dus veel van ze leren”, vindt de ergotherapeute.

Het eerste duel met Helsinki verliep voor Quintus florissant. Van Vliet: “Een aantal vaste waardes is bij ons gestopt. De ervaring is weg. Daarom ligt de focus op het bouwen aan een nieuw team. Andere speelsters moeten de ploeg op sleeptouw nemen. Daarom zijn we zo blij dat we tegen Helsinki goed hebben gespeeld. Dat houdt de stemming erin. Dat is straks belangrijk, ook als we een paar keer verliezen. Geen gemopper, maar samen knokken voor de overwinning.”

Drie minuten voor het einde moest Van Vliet zaterdag toch naar de kant. Ze verdraaide haar knie bij een misstap en kon even niet verder. De tranen kwamen vervolgens direct. Meer van de schrik dan van de pijn. “Ik dacht: als het maar niet de kruisbanden zijn. Het ging net zo lekker. Daar gaat mijn mooie invalbeurt.”

Gisteren was zij niet inzetbaar. Maar haar finest hour had ze zaterdag al gehad.

                                                          Quintus winst en verlies

Quintus toonde twee gezichten tegen Helsinki. Zaterdag liep het team van coach René Zwinkels makkelijk weg via de 15-6 ruststand naar de 28-19 overwinning. Gisteren, ook in Kwintsheul, liet Quintus zich verrassen: 17-19. In de volgende ronde stuit het op het Franse Nantes.

Doelpunten: Iris van Aalst (5/2), Lisanne Kruijswijk (3/0), Dorien van Wissen (3/0), Paulien Barendrecht (3/3), Jette van Ingen (3/0), Nicole van Meteren (2/5), Angelique van Duijvenbode (2/1), Esmee Martens (2/1), Sabine Vollebregt (2/1), Lois Strik (1/0), Jill Strik (1/0), Jill van der Zeijden (1/2), Suzie Otten(0/1) en Fem Boeters (0/1).

cover Kim van Vliet (links) bespreekt met Esther de Vos de schotbeelden

Deel dit bericht