Nieuws

Keulen in de ban van negende editie VELUX FINAL4

Voor het tweede jaar op rij zonder Duitse ploegen

Door Frits Feuler –Met de negende editie van de VELUX FINAL4 beleeft Keulen gelijktijdig het 25e seizoen in de Champions League. Opnieuw vier topteams bij het grootste handbalevenement dat in de Lanxess Arena geldt als seizoenafsluiter. De laatste vrije kaarten komen vanaf morgen, donderdag 3 mei, vanaf 10 uur in de verkoop via VELUX EHF FINAL4-Ticketshop op ehfCLcom. De prijs voor vier wedstrijden is 297 euro.

Voor het tweede opeenvolgende jaar geen Duitse ploegen bij de laatste vier. Twee debutanten – Nantes en Montpellier - die via de groepen C en D uiteindelijk toch hun plek vonden bij de elite van het Europese handbal. PSG maakt de Franse overheersing compleet. Regerend kampioen HC Vardar uit het Macedonische Skopje heeft als enige ploeg tot nu toe de kans de beker voor de tweede keer op rij te winnen. Makkelijk is anders, zo gaf de loting woensdag in Keulen aan.

Nantes neemt het in de eerste halve finale op tegen PSG. Vardar ontmoet een paar uur later Montpellier. Een ‘droomfinale’ tussen PSG en Vardar behoort daarmee tot de mogelijkheden.

Nieuw bij het komende evenement is de toernooi-app, te downloaden via veluxehf. Voor de fans veel innovatieve functies en alle info over het toernooi: actuele berichten, video’s en tot dagelijks tot een dag voor het evenement exclusieve spellen waarmee behoorlijk wat prijzen zijn te winnen.

Unieke functies zoals de ‘Lightshow’ maken van de fan en zijn mobiele telefoon deelgenoot van de spetterende show. Via een ander deel in het menu kunnen de fans in de arena of thuis de beste speler per wedstrijd kiezen. De app is voor iOS en Android beschikbaar en zou bij elke handbalfan op de mobiele telefoon moeten staan!

Tevens wordt de negende editie in Keulen het eerste sportieve hoogtepunt waarbij innovatieve tracking-technologie wordt toegepast om relevante data van de wedstrijd in real-time over te brengen. Alle vier duels worden met de zgn. iBall gespeeld: daarmee kunnen dan gegevens zoals snelheid, afstand tot het doel, positie van de speler en de plaats van de worp op het doel opgenomen en bekeken worden. Toeschouwers kunnen op die manier meteen elke worp bekijken, hoe snel die was en van welke afstand. Speciaal voor televisie en digitale kanalen kunnen nog grafische toevoegingen gedaan worden over de schotposities over het veld en de positie waar de bal op of in het doel belandt.

Presentatie IBal

De EHF, balsponsor SELECT en Kinexon hebben twee jaar aan dit project gewerkt om er zeker van te zijn dat alles in deze technologie het hoogste handbalniveau krijgt. De iBall is in staat  balsnelheden van 140 km/uur te registreren, ook als die met deze snelheid paal of lat raakt. Vorig jaar werd de bal al geïntroduceerd bij de VELUX EHF FINAL 4. Na een succesvolle testfase in dit seizoen wordt de bal nu officieel ingezet bij deze wedstrijden om de fans nieuwe inzichten te bieden in het handbalspel.

De US-band Welshly Arms is de top-muziek act in Keulen. Met hun singel ‘Legendary’ werd de band uit Cleveland (Ohio) vorig jaar een van de topgroepen in de wereld. Bij Spotify werd hun nummer meer dan 45 miljoen keer gestreamd.

Voorzitters Nantes en PSG  schudden elkaar de hand

PROGRAMMA:

Vrijdag:

  • Opening party, vanaf 18 uur rond de Lanxess Arena

Zaterdag:

15.15 uur Nantes vs PSG

18.00 uur Varda vs Montpellier

Zondag:

15.15 uur wedstrijd om plaats 3

18.00 uur finale 

 

Weetjes….

  • De EHF is opgericht op 17 november 1991
  • Op 29 augustus 1993 vond de eerste kwalificatiewedstrijd plaats in de voorronde tussen het Macedonische Pelister Bitola en het Sloveense Celje Pivovarna
  • In dat eerste seizoen bezochten 60.365 toeschouwers de 80 wedstrijden in de CL waarin 3614 keer werd gescoord
  • 208 duels waren er in het seizoen 2016-2017, met 11.560 treffers en 854.237 toeschouwers
  • Topscorer tot aan de Final 4 is de Zweed Markuss Olsson van het Deense Skjern, met 88 treffers. Uwe Gensheimer (PSG) volgt met 87 en heeft de mogelijkheid om de trefzekerste speler van deze jaargang te worden. De Spanjaard Eduardo Gurbindo (HBC Nantes) met 74 en de Rus Timur Dibirov (Vardar) met 68 volgen op gepaste afstand.
  • Een speler kan de beker dit jaar voor de derde keer winnen sinds 2009: de Kroaat Ivan Cupic (Vardar) won in 2016 met Kielce en vorig jaar met de kampioen van Macedonië.
  • Voor de tweede keer geen Duitse en Spaanse ploegen in Keulen
  • Voor het eerst ook geen THW Kiel of Barcelona
  • Jonas Truchanovicius wordt de eerste speler uit Litouwen op de Final4.
  • Drie spelers die de Europacup in 2003 wonnen met Montpellier, staan veertien jaar later nog steeds op het veld: Michael Guignou (Montpellier), Thierry Omeyer (PSG) en Nikola Karabatic (PSG).
  • Nantes scoorde in 18 Europese wedstrijden 522 keer, PSG raakte in 16 duels 493 keer het doelnet bij de tegenstander.
  • PSG is sinds november 2014 29 thuisduels ongeslagen in de Champions League.      
Deel dit bericht