Nieuws

Kielce en Volendam laten publiek genieten

Pechvogel Jordy Baijens valt geblesseerd uit

AD SPORT / Peter Lotman - Mooi om op een gewone doordeweekse avond topclub PGE Vive Kielce in actie te zien tegen Volendam. En ja, alle sterren waren aanwezig. Dus had de thuisploeg van de nieuwe trainer Hans van Dijk geen andere opdracht dan de schade beperkt te houden. Dat lukte met de 15-34 nederlaag slechts ten dele.

Kielce, behorend tot de absolute Europese top en voormalig Champions League winnaar, was fysiek sterker, de balsnelheid lag hoger en het elkaar blindelings vinden bij elke tegenaanval lag op een hoog niveau. Daar kon het vernieuwde Volendam vooral werklust tegenover stellen en bij vlagen prima aanvalscombinaties. Maar zodra het er echt op aankwam, gaf het team van de vermaarde coach Talant Dujshebaev even gas en rolde de ene fraaie aanval na de andere over de Volendamse verdediging.

In de tweede helft liet Kielce nog even wat staaltjes showhandbal zien en dat konden de toerschouwers wel waarderen. Het was fysiek zwaar en dat ondervond ook spelmaker Robin Jansen, die de volle wedstrijd aan de bak moest. “Ik ben gesloopt. Wat een kracht bij die gasten. Ik ga snel lekker naar m’n bed”, aldus Jansen die opnieuw in vele opzichten de aanjager was van de Volendamse formatie.

Hard werken

Natuurlijk waren we benieuwd naar de verrichtingen van nieuwkomer Collin de Vette uit de Westlandse regio. De voormalig Quintusschutter kreeg veel speeltijd en manifesteerde zich nadrukkelijk. Hij zat zichtbaar lekker in zijn vel. De Vette: “Het was even wennen, maar ik heb het hier erg naar mijn zin. Het is hard werken, veel trainen en geen moment verslappen. In zo’n wedstrijd tegen Kielce merk je pas het enorme krachtsverschil. Die gasten zijn allemaal groter, sterker en toch heel beweeglijk met passeren. Leerzaam zo’n oefenpotje, al zijn de tegenstanders in de BENE-League van een ander niveau. We kunnen zien hoe het zondag in de Supercup tegen Aalsmeer gaat.”

                    

Ook coach Hans van Dijk was in zijn element. “Dit zijn toch mooie wedstrijden om te spelen. Al verlies je dik, je kunt er toch van genieten als je ziet hoe makkelijk die gasten ballen. En ja, dat wij nog heel veel moeten leren, dat wisten we natuurlijk al”, aldus de trainer die met succes Hellas tot een hecht team smeedde en datzelfde nu gaat proberen bij Volendam.

Pechvogel

Grootste pechvogel was Jordy Baijens die bij een scrimmage in de verdediging lelijk viel. Kermend van pijn bleef hij liggen en in eerste instantie wordt gevreesd voor een arm uit de kom met nog wat andere beschadigingen. Hopelijk valt het mee voor de gedreven Rotterdammer, die zo vlak voor het begin van de competitie op een andere start had gerekend.

En o ja, de scheidsrechters Ferry van de Beek en Niels Egberts hadden het ook naar hun zin. Het is heerlijk om een duel op dit niveau te leiden en zij deden dat dan ook zoals altijd met veel élan en gevoel voor de wedstrijd.

De tussenstanden waren: 2-5 (10’); 8-12 (20’); 10-18 (rust); 13-25 (40’); 15-29 (20’) en 15-34 (eindstand).

Doelpunten Kielce: Arkadiusz Moryto (5), Alex Dujshebaev (5), Julen Aginagalde (4), Artsem Karalek (3), Igor Karacic (3), Angel Fernandez (3), Branko Vujovic (3), Uladzislau Kulesh (3), Doruk Pehlivan (2), Blaz Janc (2), Krzysztof Lijewski.

Doelpunten Volendam: Robin Jansen (4), Tim Claessens (3), Florent Bourget (2), Robin Nagtegaal (2), Leon Geus, Sander Visser, Jordy Baijens en Ognjen Lekovic.

Bij Kielce was het genieten van de keepers Mateusz Kornecki en Andreas Wolff. Bij Volendam hadden Gerry Eijlers en Dennis Schellekens een serie goede stops.

Cover Alex Dujshebaev legt aan voor een schot

Deel dit bericht