HandbalshopMizuno 2017Guus Hölscher Topsport Award
Kilometers maken voor landelijke A-jeugdcompetitie

Kilometers maken voor landelijke A-jeugdcompetitie

12 september 2017, 12:16 uur

Dit jaar kennen we voor het eerst 1 landelijke divisie op jeugdgebied.  Zowel bij de heren als de dames zijn er meer dan voldoende teams om met deze pilot te starten.  In dit stuk aandacht voor de dameskant,

In de categorie DA gaat in september deze competitie van start. Maar liefst 13 clubs hebben hun DA aangemeld voor dus een grote competitie.  Dit is niet zonder slag of stoot van de grond gekomen. Enkele clubs, die al langer toonaangevend zijn in deze categorie hebben het voortouw genomen.

HandbaL Venlo, Quintus,, Savosa, VELO , ZAP,  VOC,  Zeeburg, SEW, Vlug en Lenig, Bevo HC, Kwiek, VZV en Hercules zijn de clubs die voor deze competitie hun Dames A selectie hebben aangemeld. Verrassende namen hierbij zijn Hercules uit Rijswijk, Savosa uit Barendrecht en ook Zeeburg uit Diemen, al is deze laatste wel iets bekender bij de damesjeugd. Het wordt  voor deze teams een hele uitdaging.

Zes Eredivisie teams en vier clubs uit de Eerste divisie geven al aan dat het een serieuze pilot gaat worden. Daarnaast speelt Velo met haar eerste team in de Tweede divisie, maar is al jaren een vaste klant in de verschillende jeugdcategorieën. Zeeburg, een hoofdklasser, is ook niet geheel onbekend.  Savosa, een club op “afdelingsniveau” is daarentegen de vreemde eend in de bijt. 

Het betekend wel dat er dit jaar ook voor de jeugd  afstanden afgelegd moeten gaan worden die voor enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren. V&L - VZV is toch 260 km. Velo-Quintus daarentegen slechts 3 km. De Limburgse meiden hebben toch tien verre uitwedstrijden te doen terwijl Kwiek 12 keer ruim op tijd mag vertrekken, al halen zij niet die 260 km. Quintus-Velo-Savosa en Hercules is dicht bij elkaar.  Dit geldt ook, in iets mindere mate voor de afvaardiging uit Noord-Holland. VOC, SEW, VZV, ZAP en Zeeburg redden het wel met een reistijd binnen het uur. 

Bij Savosa zien ze hun deelname vooral als een investering in hun talentvolle jeugdgroep. Deze meiden zijn al vanaf de C-jeugd druk bezig met een goed programma, wat leidt tot dit besluit.  Men gaat hier niet over één nacht eis.  Het reizen is goed doorgenomen met de ouders, er is een trainer met ervaring aangetrokken en men heeft zelfs al aan het verplichte!! harsgebruik gedacht.  In Barendrecht hebben ze er erg veel zin in. Men realiseert zich dat het een zeer grote uitdaging gaat worden met de A-teams van de grote clubs. Zij zien het vooral als een zeer uitgebreid leermoment en hopen dat het genieten wordt.

Ook in het verre oosten, bij Kwiek, kijken ze uit naar de startvan de landelijke jeugdcompetitie.  In het noorden/oosten zijn er voor Kwiek te weinig echt aansprekende tegenstanders, waardoor hun talenten slechts enkele wedstrijden per seizoen echt getest worden. Slechts het NK is dan de beloning, maar dan wordt men weer met veel meer tegenstand geconfronteerd dan men gewend is.  In Raalte hoopt men zo kwalitatief meer te groeien, ook met het aansluiting van de jeugdspelers bij de damesselectie.  Kwiek heeft de A-selectie wel wat uitgebreid gezien de vele kilometers en het beduidend hoger aantal wedstrijden dat gespeeld moet gaan worden  Voor Kwiek zijn de gespreide schoolvakanties en schoolroosters nog wel een aandachtspunt.  Maar vooral blijdschap over de uitdaging overheerst.

In het zuiden, bij Venlo ziet men ook vooral positieve kanten aan het deze pilot, maar ook met wat kanttekeningen. Venlo heeft in het zuiden te weinig tegenstand en heeft het daarom behoorlijk gemakkelijk. Kampioen in Zuid-Oost en bekerwinnaar.  De dames zullen zich terdege moeten voorbereiden op heel wat meer tegenstand, zeker uit het Westen.  Ook hier wordt het reizen genoemd, naast het spelen met hars.  De schoolvakanties worden ook genoemd als obstakel, gezien de relatief jonge leeftijd en dat de ouders hier beslissend in kunnen zijn.  De selectie is uitgebreider dan voorheen, ook om bij blessures niet meteen in de problemen te komen. 

Quintus is uiteraard ook vertegenwoordigd. Bewijst ieder jaar weer een meer dan goede jeugdopleiding te hebben, waardoor het bij de diverse categorieën altijd weer meedoet om de titel.  Toch is men hier niet onverdeeld positief.  Men had hier liever een wat meer kleinere  regionale indeling gezien, met daarna een soort extra competitie waarin de beste teams elkaar ontmoeten. Zo zou men toch aan een flink aantal wedstrijden komen, waarbij in de tweede fase de allersterksten elkaar bestrijden om de titel. Ook werd hier een soort final four genoemd.  Hoewel Quintus zeer ruim in de leden zit, ziet men toch wel wat mogelijke problemen als teams door allerlei oorzaken onderbemand dreigen te raken. Ook vakanties en examenperioden zijn niet zomaar probleemtijden.  Ook de extra reiskosten zouden voor de clubs wat minder gemakkelijk op te lossen zijn. Naast het feit dat wedstrijden nu zowat een hele dag gaan kosten en dat de wedstrijden op acceptabele tijden gespeeld moeten gaan worden. Uiteraard ziet men ook dat het niet wenselijk is om weer hele grote uitslagen te krijgen, die voor beide partijen niet echt een leermoment zullen zijn. 

De bovenstaande reacties van aantal deelnemende clubs geeft aan dat er nog wel wat knelpunten zijn maar ook dat men de noodzaak van een dergelijke competitie inziet.. Duidelijk is dat het een lange en hopelijk ook interessante competitie gaat worden. Onderweg zal men ongetwijfeld tegen zaken aanlopen die verbetering behoeven, maar een pilot is er om na afloop weer eventuele verbeteringen en veranderingen te kunnen aanbrengen.

Opmerkelijk is wel dat men het harsgebruik verlicht heeft gesteld, waar dat zelfs inde Eerste divisie niet zo is. A-speelsters zullen dus in hun eigen competitie met hars spelen maar als zij in de eerste divisie of in een lagere divisie ook speeltijd gaan krijgen moeten ze vaak weer harsloos spelen. Vooral voor deze jonge meiden, die vaak nog de B-leeftijd hebben wordt dat een hele uitdaging.  of dit de weg is die men definitief zal moeten inslaan? over een achttal maanden zullen we een eerste conclusie kunnen trekken.  

Laatste update: 12 september 2017, 12:38 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt