Nieuws

KORT NIEUWS WEEK 47

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                              update 30 november   

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen        

1. In Denemarken is de competitie bij de vrouwen na het EK dit weekeinde hervat. Vrijdagavond meteen het topduel tussen koploper Herning-Ikast en Team Esbjerg. Het duel eindigde nipt in het voordeel van de thuisploeg waar Bakkerud (9) en Petersen (6) de beste schutters waren: 28-27. Bij de gasten gingen de meeste treffers naar Reistad (6) en Ingstad (5). Zondagavond nog het duel tussen Nykobing – met Nikita van der Vliet maar zonder Estavana Polman - en Odense met Nycke Groot (1), Dione Housheer (6), Kelly Vollebregt (1) en Bo van Wetering (3) op het wedstrijdblad. De twee punten gingen naar de gasten: 19-23. Ringkobing, waar keepster Marit Huiberts niet in actie kwam, won in eigen huis van Skanderborg: 26-24. Horsens, nummer 9 met 5 uit 7 en Tamara Haggerty (2) en Claudia Rompen - 0 stops op 5 schoten - liet het thuis afweten tegen nummer laatst, het nog puntloze Sonderjyske: 23-29. Randers is uit de hoogste Deense liga na acht duels terug getrokken. Kopenhagen, met Kim Molenaar en nummer 4 met 12 uit 8, komt dinsdag pas in actie tegen Silkeborg.

Henny Reistad, zes treffers waren niet voldoende voor winst, foto club

2. In Duitsland eindigde het topduel der kampioenen tussen THW Kiel (22 landstitels, 12 keer bekerwinnaar ) en Gummersbach (12 landstitels, vijf keer bekerwinnaar) in 31-28 (14-14). Oranje-international Tom Jansen scoorde zes keer, Domagoj Duvnjak voor Kiel acht keer succesvol. HSV kreeg bezoek van Magdeburg: na een 17-16 ruststand verloor de ploeg van Dani Baijens (2) met 28-30. Kay Smits kwam tot een treffer, positiegenoot Omar Ingi Magnusson legde er tien achter de HSV-keeper. Lemgo pakte thuis de twee punten van Erlangen: 34-27. Niko Blaauw en Bobby Schagen scoorden niet, Niels Versteijnen kwam tot vijf streepjes. Door de winst klimt Lemgo wat verder weg uit de gevarenzone. Donderdag (18:00 uur) ontvangt Gummersbach Rhein Neckar Lówen, actueel de nummers acht en drie. Lemgo heemt het zondag op tegen Magdeburg.

3. Ook bij de vrouwen in de Bundesliga de herstart na het EK. De beide koplopers, Thüringer en Bietigheim, stonden meteen tegenover elkaar: 29-31 voor de regerend kampioen, bekerwinnaar en CL-deelnemer. Inger Smits en Kelly Dulfer tekenden voor vier treffers, Xenia Smits zette acht van de elf pogingen om. De enige schotpoging van nieuweling Roos Daleman leverde geen doelpunt op. Nathalie Hendrikse schoot vier keer raak voor de thuisploeg.  Henk Groener stond voor het eerst aan het roer bij BVB Dortmund in het thuisduel tegen Metzingen: 31-29 winst. Zoë Sprengers was goed voor vier uit vijf, keepster Yara ten Holte stond bijna veertig minuten onder de lat, goed voor vijf stops. Bensheim-Auerbach redde het thuis niet tegen Buxtehuder: 27-30. Bij de thuisploeg  vestigden keepster Helen van Beurden (57', goed voor 15 stops), Myrthe Schoenaker (5/6), Sarah van Gulik (1/3) en Dionne Visser (4/5) de aandacht op zich. Keepster Larissa Schutrups (18', drie stops) en Anouk Nieuwenweg (0 uit 3) gingen op bezoek bij Blomberg-Lippe maar verloren: 31-29. Leverkusen pakte met een 32-23 thuiszege de tweede winst in zes duels. Fem Boeters (3/4) en Lynn Kuipers (2/5) scoorden, keepster Lieke van der Linden kwam niet in actie. Ook Oldenburg deed goede zaken door Neckarsulmer met 31-26 te verslaan. Marloes Hoitzing (3/5) was goed op dreef bij de thuisploeg, bij de gasten uit Zuid-Duitsland kwamen Annefleur Bruggeman (3/5) en Amber Verbraeken (2/6) tot treffers. Sharon Nooitmeer scoorde niet, incasseerde wel drie tijdstraffen.

4. In de Belgische eerste divisie ging koploper Eynatten-Raeren (21 uit 11) in eigen huis fors onderuit tegen Kraainem dat uit evenzoveel duels 9 punten pakte: 26-38. Houthalen en Gent deelden de buit: 21-21. Sasja moest opnieuw passen: HUBO 2 was een tikkeltje effectiever in Hoboken: 30-31. De nummers 1 tot en met 6 spelen na de reguliere competitie om één plaats in de BENE-League.

5. In de Franse competitie verraste Toulouse, de ploeg van de Belgische doelman Jef Lettens - 13 stops - koploper Nantes: 32-31. In de stand wisselt Nantes (11-18) met PSG dat zondag nog best wat te stellen had met nummer 11, St. Raphaël: 38-30, na een 19-18 ruststand. Eenmaal de marge op vijf (27-22) was het 'gelopen koers'. Luc Steins nam twee treffers voor zijn rekening, zijn ploegmaats Dainis Kristopans (9/12) en Nikola Karabatic (9/11) namen de meeste treffers voor hun rekening. Eerder al pakte Toulouse ook de punten in eigen huis van PSG (35-27) en was de Zuid-Franse ploeg ook al in een oefenduel de betere van de Parijse club: 38-34. In de beker werd Toulouse gewipt door St. Raphaël na strafworpen, van die ploeg werd een week eerder in competitieverband ook verloren.

6. Thomas Houtepen, uitkomend voor de Opledingsploeg van TBV Lemgo - Team HandbALL Lippe II - scoorde in het uitduel bij VfL Gladbeck vier keer.

7. Na drie nederlagen kon Werder Bremen, met coach Robert Nijdam weer eens juichen in de tweede Bundesliga. Bij TuS Lintfort won Bremen met 23-35 (9-22). Na dnegen duels telt de ploeg zes punten. Lintfort, met Pam Korsten en Maxime Drent, telt één punt meer. 

8. Steffen Weinhold raakte tegen het einde van het gewonnen duel met VfL Gummersbach ernstig geblesseerd aan zijn knie. Een operatie is niet nodig, zo wees onderzoek maandag uit. Wel ligt de 36-jarige linkspoot er voor drie maanden uit. Weinhold was niet opgenomen in de 35-koppige WK-selectie van Duitsland.

9. In de Zweedse competitie hadden Mariël Beugels en Lianne van Sleeuwen een productieve bui. Met hun ploeg GF Kroppskultur tegen Eslöv keken beide Nederlandse speelsters bij rust nog tegen een 11-18 achterstand aan. Een geweldige eindsprint reikte tot 28-28: de gelijkmaker kwam vijftien tellen voor tijd van de hand van Hannah Scheuer Larsson. Beugels (8) en Van Sleeuwen (6) tekenden voor de helft van de treffers. Boden, de ploeg van Kalia Klomp, bezet de koppositie in de Allsvenskan liga, het tweede Zweedse niveau, met 15 uit 9, Kroppskultur volgt op plek 6, met 9 uit 9.

10. In de Bundesliga bezet Zoë Sprengers (Dortmund) na zes duels plek 13 op de topschutterslijst: de flankspeelster scoorde 25 keer. Vier meer dan Fem Boeters (Leverskusen) op de 21e plaats. Gelijk op pole positon: Dagmara Nocu (Metzingen) en Alina Grijseels (Dortmund) met 45 doelpunten. .

11. Deze midweek in Duitsland de achtste finales in het bekertoernooi bij de vrouwen, met Nederlandse inbreng. Blomberg-Dortmund; Buxtehuders - Bad Wildungen; Leverkusen - Bietigheim; Metingen - Thüringer; Oldenburg - Neckarsulm; Zwickau - Rosengarten; Regensburg - Bensheim-Auerbach; Frankfurt - Lintfort.

12. In de Noorse competitie woensdagavond vier vooruitgeschoven duels. Een daarvan Kristiansand, regerend kampioen en CL-winnaar en koploper met 12 uit 6 dat nummer 4 Sola - 8 uit 7 - met keepster Rinka Duijndam ontvangt. De thuisploeg won met 36-25. Duijndam kwam tot 4 stops op 20 schoten. Fana, zesde met 6 uit 6, ontvangt Byasen - 5 uit 7 - met keepster Annick Lipman. Ook dat duel verliep niet goed voor de Nederlandse keepster: 28-27 verlies. Lipman pareerde 7 van de 16 schoten. Volda - tiende met 4 uit 7 - met Hante Hamel, ontving nummer twee, Molde (10 uit 7) en moest diep buigen: 22-38. De ex-keepster van Vlug en Lenig haalde slechts 3 stops op 15 worpen.

13. Dionne Visser (26) heeft haar aflopende contract bij HSG Bensheim/Auerbach, actueel de nummer 9 in competitie, verlengd tot en met de zomer van 2025. Visser, eerder actief voor Aalsmeer en Quintus, verkaste in 2019 van SG Kirchhof naar de Bundesligaclub. Bij Bensheim/Auerbach speelt Visser samen met Sarah van Gulik, Helen van Beurden, Myrthe Schoenaker en Sarah Dekker. Vrijdagavond gaat zij met de ploeg in de achtste finale van het bekertoernooi op bezoek bij Regensburg, de nummer 2 in de tweede Bundesliga.

14. Trainerswissel ook bij Frisch Auf! Göppingen: Markus Baur neemt de taken over van Hartmut Mayerhoffer - sinds 2018 in dienst - die de slechte resultaten in de Bundesliga worden aangerekend: actueel staat de ploeg op plek 16, met 7 punten uit 14 wedstrijden. Een punt boven de degradatieplekken, nu in handen van Minden en Hamm-Westfalen. Dinsdagavond nog won FAG mét Mayerhoffer nog in de European League thuis van Tatran Presov (34-24), nauwelijks 24 uur later werd hij bedankt voor bewezen diensten. Bauer zit morgenavond tegen Hamburg al op de bank.

Markus Baur (51) won met de nationale ploeg in 2004 het EK en in 2007 in eigen land het WK. Hij speelde 200 interlands en was goed voor 615 treffers. Met Lemgo won hij de Duitse titel in 2003 en de EHF Cup in 2006. Met Wallau Massenheim (1994) en Lemgo (2022) won hij ook de Duitse beker.  
                                                           
15. Odense pakte, na een moeilijke eerste helft (13-13) in het thuisduel met Horsens twee belangrijke punten: 33-20. Dione Housheer (4/8), Bo van Wetering (3/7) en Nycke Groot (2/2) tekenden voor voldoende treffers. Kelly Vollebregt scoorde niet uit vier pogingen. Bij de gasten scoorde Tamara Haggerty vijf keer uit vijf pogingen, Claudia Rompen kwam alleen in het veld bij een strafworp die ze niet wist te pareren. Odense blijft op 2, met  16 uit 9. Horsens staat elfde, 5 uit 9.
 
16. VIER KEER VIBORG-NYKOBING - Nykobing, met vier treffers van Nikita van der Vliet, pakte twee punten in het uitduel bij Ajax Kopenhagen: 26-31. De ploeg blijft vierde, met 12 uit 9. Zaterdag is het eerste duel in de European League als competitiegenoot Viborg op bezoek komt. Vier dagen later komt Esbjerg op visite: een duel met als inzet de derde plek.Op 10 december de Europese return in Viborg, met vijf dagen later op dezelfde plek het competitieduel tegen Viborg. En, alsof het niet gnenoeg is: 29 december ontmoeten beide ploegen elkaar voor de vierde keer, ditmaal in de kwartfinale van de Santander Cup, in Nykobing.
 
17. Luc Steins pakte opnieuw de winst tegen het Deense GOG: in Parijs werd het een week geleden 41-36, in Denemarken elke ploeg één treffer minder: 40-35 (19-22) voor PSG. Steins scoorde vijf keer. Ploeggenoot Kamil Syprzak kwam tot tien treffers, Dainis Kristopans haalde er zeven.
 
18. In het Duitse bekertoernooi bij de vrouwen (achtste finales) de volgende uitslagen: Blomberg-Lippe - Dortmund 26-32 (Yara ten Holte 8 stops, Kelly Dulfer 6, Inger Smits 3, Zoë Sprengers 2); Buxtehuder - Bad Wildungen 21-23 (Larissa Schutrups n,g, Anouk Nieuwenweg 0); Leverkusen - Bietigheim 24-26 (Roos Daleman 2; Lynn Kuipers 2, Fem Boeters 0, Lieke van der Linden n.g.); Metzingen - Thüringer 34-32 (Natahlie Hendrikse 11). 
 
cover BFC-coach Jo Smeets in gesprek met de arbiter van dienst

foto Reza

Deel dit bericht