Nieuws

Kort nieuws – week 1

KORT NIEUWS - week 1                                                                              update 6 januari 2022 

Ook deze week op deze pagina een overzicht met korte nieuwsberichten uit binnen- en buitenland

9. Meeste assists tijdens het WK 2021 in Spanje (bron: IHF):

1. Patricia Kovacs (46); 2. Larissa Nüsser (45); 3. Jamina Roberts (45)

8. Alec Smit reisde vandaag niet mee naar Zweden voor de dubbele oefeninterland tegen de Scandinavische ploeg. Sander Visser (Nordhorn) is zijn vervanger op rechts. Of Smit op tijd vrij is van corona voor het EK dat op 13 januari voor Nederland begint met het duel tegen gastland Hongarije, is niet zeker.

7. België heeft ook zijn derde wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het WK 2023 in Zweden en Polen niet in winst kunnen omzetten. In Kastamonu verloor de ploeg van coach Syla met 30-25, na een 17-14 ruststand.

In de eerste helft leek België de marge van vier in te gaan lopen: 12-11, 13-12, 14-13 en 15-14 maar de Turken hadden het laatste woord: 17-14. Na de Turkse thee was het snel gedaan met de ambities van de zuiderburen: de 22-16 tussenstand was te groot om nog voor een punt te gaan. Zeven minuten voor tijd (27-21) gaf België zich min of meer over: 30-25. Zaterdag is in de Alverberg in Hasselt de return.

Doelpunten België: Brixhe (5), Serras (9), Robyns (4), Kostic (3), Gillé (1), De Beule (2), Delpire (1).

6. Ook schrikken bij de Deense nationale ploeg: doelman Jannick Green tesste positief. In het trainingskamp van de Denen is de doelman van SC Magdeburg, waar ook Kay Smits speelt, uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Volgend seizoen staat Green onder de lat bij PSG. Denemarken speelt op 6 en 8 januari nog oefenduels tegen Noorwegen.

5. Nikita van der Vliet blijft na komende zomer na twee jaar onder contract bij het Deense Nykøbing. Dat maakte de club vandaag op haar social media-kanalen bekend. De 21-jarige lijnspeelster kwam in 2020 over van VOC maar had op het einde van haar eerste jaar last van een rugblessure. Daardoor miste ze uitnodiging voor de eerste Olympische selectie met Oranje. Ook het WK ging aan haar neus voorbij. Ploeggenote Kristina ‘Mulle’ Kristiansen tekende de overeenkomst tot 2025. Zij staat al sinds 2015 onder contract bij de club.

4. Het Deense Viborg HK moet de rest van het seizoen uitkomen zonder de ervaren linker flank-speelster Maria Fisker vanwege haar zwangerschap. Uit de A-junioren maakt Laura Holm de overstap. Voor komend seizoen heeft de club inmiddels de 25-jarige Noorse Emilie Hovden, onlangs met Noorwegen wereldkampioen geworden, van Storhamar gecontracteerd.

3. Ook in Hongarije werd de competitie na het WK hervat met vier duels. FTC won thuis met 25-20 van Kisvardai en behoudt uitzicht op een nieuwe titel. Angela Malestein scoorde 6 keer waarvan drie strafworpen. De beide Duitse internationals Emily Bölk tekende voor drie treffers, Alicia Stolle scoorde niet. Keepster Blanka Biro had een stoppercentage van 39%.                                                                                                                               FTC is in die strijd om de titel in een hevig gevecht verwikkeld met Györ. Die ploeg heeft, door de 25-20 thuiszege vlak voor het WK, op dit moment een streepje voor als op het einde het aantal punten gelijk is.

3. Het merendeel van de selectie van Thüringer waar Rinka Duijndam en Miranda Schmidt-Robben onder contract staan, kwam zondag niet in actie tegen Oldenburg. Reden: het merendeel van het team vertoonde corona-verschijnselen. De gehele ploeg en staf werd aan een PCR-test onderworpen die de problematieken bevestigde. Of de ploeg zaterdag al in actie komt bij Zwickau, is niet duidelijk.

2. TBV Lemgo, waar Bobby Schagen en Niko Blaauw onder contract staan, neemt deze zomer afscheid van zijn IJslandse linker flankspeler en voormalig Bundesligatopschutter Bjarki Mar Elisson. Zijn opvolger ligt al vast: de 21-jarige Zwitser Samuel Zehnder, ploeggenoot van Eprahim Jerry bij Kadetten Schaffhausen die tot 2024 tekent. Elisson is na Jonathan Carlsbogard de tweede speler die de bekerwinnaar en deelnemer aan de European League verlaat.

1. Munia Smits van Bad Wildungen voert actueel de topschutterslijst in de Bundesliga bij de vrouwen aan met 62 treffers, 16 van de 20 strafworpen meegerekend. Lynn Knippenborg (Neckarsulmer) zien we op plek 7 met 48 streepjes achter haar naam: 16 van de 19 pingels werden door haar benut. Namens BVB Dortmund scoorden Merel Freriks en Laura van der Heijden ieder 39 keer, zonder strafworpen en goed voor een gedeelde 17e plek.

cover Nikita van der Vliet: tot 2024 in het geel-blauw van Nykobing

foto archief HSP / club

Deel dit bericht