Nieuws

KORT NIEUWS WEEK 46

Op deze plaats voor u verzameld: korte nieuwsberichten, uit binnen- en buitenland. Clubs kunnen hun informatie voor dit wekelijks overzicht doorsturen naar:

http://redactie@handbalstartpunt.nl                                                                                 update 25 november       

OVERZICHT UITSLAGEN EN STANDEN VAN DE LANDELIJKE COMPETITIES VINDT U OP:

http://www.handbalstartpunt.nl/uitslagen        

1. Venéco/VELO heeft een keepster aan de selectie van trainer/coach Nico Stet kunnen toevoegen. Femke Erkens (22) uit Rotterdam sluit aan bij de debutant in de eredivisie. Erkens begon met handballen bij Rowah in Waddinxveen waar zij tot haar veertiende jaar speelde. Op die leeftijd stapte zij over naar de B-jeugd van Quintus tot haar zeventiende jaar.

Voor haar studie verhuisde de psychomotorisch therapeut naar Zwolle waar zij in het laatste jaar van Dalfsen één seizoen uitkwam. Vervolgens kwam zij tweeënhalf jaar binnen de lijnen voor Kwiek in Raalte. Met deze club werd zij ongeslagen kampioen in de eerste divisie.

Erkens over haar overstap naar VELO: “Ik wil de draad weer oppakken nadat ik twee jaar niet gekeept heb. Bij VELO zie ik daartoe de mogelijkheden in de eredivisie. Prima club met ook aandacht voor de keepsters.”

2. In Ljubljana werd gisteren geloot voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2023. De wedstrijden (uit en thuis) worden gespeeld op 7/8 en 11/12 april 2023. 20 ploegen komen in actie. Nederland heeft, met de zesde plaats op het EK, het ticket al binnen. Noorwegen, Zweden en Denemarken zijn als organisator ook zeker van deelname, evenals Olympisch kampioen Frankrijk en Montenegro. Duitsland, met een zevende plek op het EK, ontmoet in het tweeluik Griekenland. In de EK-kwalificatie won de ploeg tweemaal fors: 36-10 en 40-11.  

De tien winnaars zijn namens Europa geplaatst voor het WK 2023 dat van 30 november tot 17 december 2023 wordt gehouden.

Resultaat van de loting:

Turkije – Servië; Roemenië – Portugal; Polen – Kosovo; Italië – Slovenië; Duitsland – Griekenland; Zwitserland – Tsjechië; Oostenrijk – Spanje; Noord-Macedonië – Oekraïne; Slowakije – Kroatië; IJsland – Hongarije.  

3. Donderdagavond kwam het bij het duel tussen de mannenploegen van Veszprem en Ferencvaros in de Hongaarse competitie tot een doelpuntenrecord: 90 treffers in één duel. Na zestig minuten stond er een 50-40 eindstand op het bord. Voor CL-ploeg Veszprem de negende zege in negen duels, de voorsprong op Szeged bedraagt twee punten. Veszpem-coach Momir Ilic was tevreden met de 50 gescoorde doelpunten maar had meer problemen met de 40 treffers die geïncasseerd werden. Bij 34-24 (37’) bedroeg de marge voor het eerst dubbele cijfers. Meest trefzekere speler aan thuisclubzijde was Andrea Nilsson met elf treffers. De vijftigste treffer kwam van de hand van Dragan Pechmalbec.

4. Per 1 november is Renate Wolf, geboren in Hamm, terug getreden als directeur bij handbalclub TSV Bayer Leverkusen. Zij gaat met pensioen. Christopher Monz, al twee maanden achter de schermen in functie, heeft de leiding overgenomen. De club speelt, als enige, onafgebroken 48 jaar in de hoogste Duitse liga en bezet actueel plaats 10 met het jongste team ooit.

Wolf (65) is sinds 1975 lid van de club. Een jaar later speelde ze voor Dortmund, een seizoen later was ze terug in Leverkusen waar ze deel uitmaakte van een hele rits sportieve successen. Met de ploeg werd ze acht keer Duits kampioen, zes keer bekerwinnaar alsmede eenmaal winnaar van de Europa Cup der bekerwinnaars. In 1990 stapte ze over naar rivaal Lützellinden, met titel en bekerwinst in dat seizoen en de winst in het Europese toernooi der landskampioenen. Daarna werden Walle Bremen en opnieuw Dortmund voor korte tijd haar clubs. Bij die laatste club werkte ze kortstondig als manager. In 1999 maakte ze, op 42-jarige leeftijd een comeback voor de Hamburgse Regionalligaploeg Wandsbeck.

Wolf was als trainster actief van 1996 tot 2012 en van 2014 tot 2018. Met haar ploeg won ze tweemaal de Duitse beker, werd drie keer vice-kampioen en won een keer de Europacup. Nadat coach Robert Nijdam in december 2019 de club verliet, nam ze met Andreas Thiel en Michael Biegler de training van de hoofdploeg weer over.

Onder haar bezielende leiding, soms ook dwingend, kwam de club tot vele successen en werd een opleidingssymbool voor veel Duitse clubs.

5. PSG won in de zeende speelronde van de L het thuisduel tegen het Deense GOG met 41-36, na een 16-16 dtand halverwege. Luc Steins scoorde uit acht pogingen zeven keer, zijn ploegmaten Kristopans en Syprzak kregen ook zeven streepjes achter hun naam. Een dag later kwam Kay Smits met Magedburg in actie tegen het nog puntlozen Porto, met precies dezelfde uitdlag als bij PSG - GOG: 41-36. Smits legde er vier binnen.

6. VOC-speelster Roos Daleman vertrekt met onmiddellijke ingang naar het Duitse Bietigheim en komt zondag al in actie in het uitduel met Thüringer, actueel koploper in de Bundesliga met 10 uit 5. Bietigheim kwam pas vier keer aan de start en pakte acht punten. De Duitse club reageert daarmee op een langdurige blessure van haar speelster Antje Doll, positiegenoot op de linker hoek. De 19-jarige Amsterdamse heeft tot 30 juni 2023 getekend.

Met de overstap naar de Champions League-deelnemer gaat een lang gekoesterde droom van de getalenteerde vleugelspeler in vervulling: "Ik ben erg blij met deze kans om bij dit team te komen en in de Bundesliga en de Champions League te spelen! Ik zie deze mogelijkheid als een kans om mijn vaardigheden te laten zien en op het hoogste niveau te spelen!"

SG BBM hoofdtrainer Markus Gaugisch, tevens coachn van de nationale Duitse ploeg: "De blessure van Antje komt natuurlijk hard aan en laat een gat van Champions League niveau achter. Roos moet ons steunen om door deze situatie heen te komen. Tegelijkertijd is het een goede kans voor haar om dagelijks te trainen met ervaren spelers en ook om te scoren bij een hoog niveau van keepsters die ze nog niet kent. We willen haar de kans en tijd geven om zich op dit niveau te ontwikkelen. Ze maakte een open indruk op mij en is goed getraind in Nederland. Haar dekkingsgedrag past goed in ons systeem."

Bij Bietigheim ontmoet ze haar landgenoten Kelly Dulfer en Inger smits. Danick Snelder revalideert nog van een knieblessure.

7. Bondscoach Staffan Olsson heeft bij de Internationale Handbal Federatie zijn lijst met 35 namen voor het WK 2023 ingeleverd. Na de jaarwisseling oefent Oranje in Parijs tegen Ftankrijk en nog een nader te bepalen tegenstander.

1. Jasper Adams )LIONS); 2. Dani Baijens (Handball Sport Verein Hamburg); 3 Samir Benghanem (alsmeer); 4 Mark van den Beucken (KRS Topphåndball); 5 Niko Blaauw (TBV Lemgo); 6 Jeffrey Boomhouwer (Aalsmeer); 7 Florent Bourget (Grand Nancy Metropole Handball); 8 Tim Claessens (Achilles Bocholt); 9 Ids Eussen (LIONS); 10 Tommie Falke (Sporting Pelt); 11 Tom Jansen (VFL Gummersbach); 12 René Jaspers (Hurry-Up); 13 Ephrahim Jerry (Tremblay Handball); 14 Martijn Kleijkers (LIONS); 15 René de Knegt (Aalsmeer);16 Lars Kooij (ASV Hamm-Westfalen); 17 Evert Kooijman (Volendam); 18 Thijs van Leeuwen (Sporting Pelt); 19 Patrick Miedema (Hurry-Up); 20 Robin Nagtegaal (Volendam); 21 Niels Poot (Bevo HC); 22 Bart Ravensbergen (HSG Nordhorn-Lingen); 23 Bobby Schagen (TBV Lemgo); 24 Rob Schmeits (LIONS); 25 Robin Schoenaker (Sporting Pelt); 26 Iso Sluijters (GC Amicitia Zürich); 27 Jorn Smits (Lemvig-Thyborøn Handbold); 28 Kay Smits (SC Magdeburg); 29 Ivar Stavast (HC ElbFlorenz Dresden); 30 Luc Steins (Paris Saint-Germain Handball); 31 Luca van Straaten (LIONS); 32 Rutger ten Velde (TuS N-Lübbecke); 33 Arjan Versteijnen (Bevo HC); 34 Niels Versteijnen (TBV Lemgo); 35 Donny Vink (Aalsmeer).

 
 
Deel dit bericht