Krachtsverschil te groot bij derby EHC en WHC/Hercules

AD SPORT / Peter Lotman - Ruim twintig minuten leek de derby tussen EHC en WHC/Hercules een echt spektakel te worden. De debuterende thuisclub in de eredivisie had in die eerste helft het beste van het spel en nam verrassend een 10-7 voorsprong. Nog voor de rust (12-15) stelde het Combinatieteam echter op zaken en denderde daarna door naar de 26-36 eindstand.

Het begin was aan beide kanten stroef. Veel balverlies, technische fouten en vooral heel veel gemiste kansen. Dat was overigens óók de verdienste van de beide keepers. Stefan Stapper was in het doel bij WHC/Hercules sterk op dreef, maar ook Rolf Wubben bij EHC toonde met een serie formidabele reddingen aan dat hij een doelman van grote klasse is.

EHC HOUDT TWINTIG MINUTEN STAND, MAAR MOET DAARNA WHC/HERCULES LATEN GAAN

De doelpunten waren dus schaars, maar de treffers die wél werden gemaakt, waren de moeite waard. Twee perfecte breaks en een subtiele lob van Wessel de Rijk waren om in te lijsten. Samen met Tim Lammers, Pim Hessing en Djimmy Nolet zorgde hij voor de niet voorspelde tussenstanden 6-3, 8-5 en 10-7. WHC/H stelde daar, ondanks sterk spel van Ziggy Eijsenring en Lars Vogelaar, in de aanloopfase te weinig tegenover gelet op de kwaliteit in het team.

Weergaloos

Maar plotseling kwam de schwung erin bij de mannen van het technisch duo Bart de Koning/Richard Rijkens. Binnen acht minuten bogen zij de 10-7 achterstand om via 11-11 naar de 12-15 ruststand. Opnieuw waren het Eijsenring, Vogelaar en de weergaloos spelende Koen Houdijk die de kar trokken.

EHC-coach André van den Bosch zag het gebeuren, probeerde nog wat te repareren, maar het kwaad was in feite al geschied. “We waren de greep op de wedstrijd in die fase kwijt. De verdediging sloot onvoldoende en de aanvallende acties waren te onzorgvuldig. We hebben na de rust nog geprobeerd de aansluiting te vinden, maar de overmacht van WHC/Hercules was te groot. Zij konden makkelijker doorwisselen met een bredere wisselbank.”

Ondanks keihard werken in de dekking van Djimmy Nolet en Tim Lammers, die beiden bergen werk verzetten, lukte het niet de beweeglijke aanvallers van WHC/H af te stoppen. Ziggy Eijsenring en Koen Houdijk, twee razendgevaarlijke opbouwspelers, laveerden herhaaldelijk met hun acties door de vijandelijke verdediging. “Het was heerlijk spelen zo”, glunderde het jonge talent Houdijk. “Lekker veel ruimte om mijn acties te maken. Maar ik ben nu wel kapot. Heb vandaag ook nog als bijbaantje op de markt kaas verkocht.”

Tevreden

Ook Tim Frenk deed in die fase van zich spreken. Omkomen vanuit de hoek met sprongschot, doelpunten vanuit de hoek, breaks, perfecte strafworpen, hij had het allemaal in zijn arsenaal. “Volgende week speel ik voorlopig mijn laatste wedstrijd. Ik ben tot februari op stage bij de Holland America Lijn om stuurman te worden. Ik speel dit seizoen eigenlijk maar één wedstrijd tegen alle tegenstanders”, aldus de doelpuntenmaker die zeker gemist gaat worden.

Coach Richard Rijkens blikte samen met zijn duo-genoot De Koning uiteindelijk dus tevreden terug op het duel. “Na het matige begin hebben wij ons goed hersteld. De overgang van verdediging naar aanval ging beter en ook in de dekking hebben we verschillende varianten goed uitgevoerd. We creëerden veel in de aanval en dat was positief. Het afmaken van de kansen moet alleen nog veel beter.”

Compliment

In het vervolg van de tweede helft konden bij EHC Jobbe Heidt, Lennart Oorburg en Jury van Vliet zich nog op de scorerslijst laten plaatsen. Bij WHC/H waren Luca en Jonah Baak, Teun de Hoog, Tom Scheepmaker (fraaie bal in de kruising) en Thimo Bakker ook succesvol. Een compliment verdiende verder nog doelman Olé van Grieken die koud van de bank een strafworp stopte en daarna nog een handvol stops verrichtte. Bij EHC verving tweede goalie Timo Geers zeer verdienstelijk Rolf Wubben.

WHC/Hercules besliste de derby tegen EHC met tien verschil, foto archief HSP

En zo verliep de derby minder spetterend dan vooraf was gehoopt, maar kon EHC moed putten uit de wetenschap dat het na een gewenningsperiode in de eredivisie echt nog wel voldoende punten gaat pakken. Voor WHC/Hercules ligt de lat direct al veel hoger. Zij willen meedoen om de bovenste plaatsen.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Het duel werd gekenmerkt door veel technische fouten en gemiste kansen. Maar het was niettemin een boeiend kijkspel door de geweldige inzet en de bij vlagen fraaie acties aan beide kanten. Door het eenzijdige scoreverloop in de tweede helft ebde de spanning jammer genoeg weg.

Scheidsrechters (**): Het nieuwe koppel Ahrend de Kruijf/Joep Hoeymakers moest duidelijk nog wennen aan de hardheid en de snelheid in de eredivisie. Een aantal zaken liep niet soepel. De voordeelregel ging nogal eens mis. Aanvallende fout werd regelmatig verkeerd ingeschat. Veel tijdstraffen dachten zij nodig te hebben om de gemoederen tot bedaren te brengen. Soms voor ‘normale’ overtredingen een uitsluiting, terwijl een duidelijke twee-minuten niet werd gegeven. Te dominant aanwezig, wat voor irritaties zorgde bij coaches en spelers.

Doelpunten EHC: Jobbe Heidt (5), Djimmy Nolet (4), Pim Hessing (4), Wessel de Rijk (4), Jury van Vliet (3), Lennart Oorburg (3), Youri Verschut (2) en Tim Lammers.

Doelpunten WHC/Hercules: Ziggy Eijsenring (8), Lars Vogelaar (7), Tim Frenk (6), Koen Houdijk (5), Tom Scheepmaker (4), Luca Baak (2), Teun de Hoog (2), Thimo Bakker en Jonah Baak.