Nieuws

"Leuk om in de afdeling ook eens zonder hars te spelen"

Merel Freriks begint aan tweede seizoen bij HSG Bensheim/Auerbach

Door Frits Feuler – Het voorbije U20-WK bewees eens te meer dat de laatste nominaties voor het Allstar-Team bij grote toernooien onder uiterst subjectieve zienswijzen gehouden worden. Uitgezonderd linkerhoekspeelster Emma Friies behoorden alle ‘Allstars’ verder tot een team van de vier halvefinalisten. Dus pech voor de Nederlandse Merel Freriks die met haar team als vijfde eindigde, terwijl ze met 50 doelpunten en een gemiddelde van 77 % met afstand de beste schutter qua velddoelpunten was maar in de totaalstand ‘slechts’ op plek vijf belandde. De genomineerde Hongaarse cirkelspeelster Noemi Pasztor scoorde met 21 treffers hetzelfde gemiddelde.

In gesprek met handball-world.news is de voor de "Flames" van HSG Bensheim/Auerbach spelende 20-jarige echter meer teleurgesteld over het missen van een medaille en geeft een kijkje in de huidige sportieve situatie.

‘Hoe tevreden ben je met het verloop van het WK?’

Merel Freriks: “Jammer dat we het duel tegen Rusland in de kwartfinale verloren hebben. In deze wedstrijd waren we niet zo goed. We hadden een medaille als doel gesteld en de latere wereldkampioen Hongarije kort voor het toernooi ook nog geklopt.”

‘Een jaar geleden ben je overgestapt naar de "Flames" en vormt samen met Sanne Hoekstra en Sarah van Gulik een Nederlands trio. Was dit tweetal ook de reden dat je voor een tweejarig contract hebt gekozen?

Merel Freriks: “Ik handbal al sinds mijn vertiende of vijftiende bij E&O Emmen in de eredivisie in Nederland. Sinds mijn zestiende train ik bovendien door de week op het Nationaal Sportcentrum in Arnhem. Mijn studie had ik afgerond en dus was ik klaar voor een overstap naar een sterke competitie. Sanne en Sarah hebben echter geen contact opgenomen. Maar beiden konden mij wel natuurlijk informatie uit eerst hand leveren.”

‘Hoe tevreden ben je met het verloop van je eerste seizoen waar jullie aan het einde nipt klassenbehoud veiligstelden?’

Merel Freriks: “Over het algemeen ging het wel, juist tegen het einde zelfs erg goed. In het begin kreeg ik niet veel speeltijd. Maar dat is in de loop van het seizoen meer en meer geworden. Tegen het einde van het seizoen moest ik veel spelen omdat Caroline Thomas geblesseerd raakte. Van haar heb ik veel geleerd, want in de Bundesliga wordt toch anders gespeeld als in de Nederlandse eredivisie.”

‘De “Flames’ staan bekend vanwege de goede jeugdopleiding. Wat is je indruk van de club over die opleiding?’

Merel Freriks: “Klopt in elk geval. Je kent veel speelsters van de jeugdploegen alsook het tweede en derde team. Ik heb in het begin van het seizoen, als ik nog weinig speelde, ook een paar keer in de Landesliga bij de junioren gespeeld. Zonder hars was dat onwennig en vreemd. Nu is die ploeg gepromoveerd naar de Oberliga. Ik mag nog steeds opgesteld worden. Misschien doet zich die mogelijkheid nog een keer voor.”

‘Jouw club werkt zoals bekend onder semi-professionele omstandigheden. Full profs zijn uitzondering. Moet je naast je sport nog een betaalde job erbij nemen?’

Merel Freriks: “Momenteel heb ik geen baan. Ik heb echter enige tijd bij Baldur-Garten op de klantenservice gewerkt. Het bedrijf is een Online-winkel voor planten. Dat deed ik 12 uur per week en ik vond dat zeer leerrijk om in Duitsland voet aan de grond te krijgen en beter Duits te leren.”

‘Je hebt bij het voorbij U20-WK de meeste velddoelpunten gemaakt en ook in de defensie een belangrijke rol gespeeld. Hoe lang kunnen we jou nog in de Bundesliga zien spelen? Zijn er al plannen voor de tijd na afloop van het contract om naar de absolute topliga’s door te stromen?’

Merel Freriks: “Neen, die plannen heb ik niet. Ik wil eerst gedurende zestig minuten stabiel in de Bundesliga spelen en ook door mijn persoonlijkheid in aanval en verdediging de ploeg helpen. Ik zal echter niet uitsluiten dat ik ook na afloop van mijn contract het volgend seizoen nog steeds bij de “Flames” actief blijf. We moeten elke wedstrijd knokken voor de punten. Dat helpt mij verder in mijn ontwikkeling.”
 

Deel dit bericht