LIONS niet in beste doen maar blijft ongeslagen

Van de Redactie - Winst uit bij Volendam en uit gelijk bij Hurry-Up en BEVO. Er werd tot vandaag tweemaal thuis verloren van Pelt en Visé. Tongeren kan een gevaarlijke opponent zijn. Dus er mag geen sprake zijn van onderschatting en zaak voor LIONS om scherp de wedstrijd te benaderen.

Helaas waren beide teams gehavend qua personele bezetting. Bij KEMBIT-LIONS ontbraken Jonas en Luca (blessures). Deze afwezigheid kan een minpunt zijn voor de dekking want de laatste wedstijden staat die als een huis. Anderzijds een opening voor de talentvolle jonge spelers om de kans aan te grijpen om zich te laten zien en dit op te vangen.

Vanaf de beginfase nam LIONS het initiatief. De 0-1 voorsprong werd al in de eerste minuut gerealiseerd. Het eerste kwartier gingen beide ploegen gelijk op. Alle kansen die LIONS creëerde werden omgezet in doelpunten.

In de dekking kwamen de gasten echter tekort. Het gemis van Luca en Jonas die normaal het geheel goed weten te sluiten of de tegenstander op afstand te houden, deed zich voelen. Naast geen optimale dekking hadden ook onze keepers dit keer niet zo’n kijk op de harde en geplaatste ballen van Tongeren waardoor de thuisploeg kon blijven scoren.

Omdat ook LIONS in de eerste helft bleef scoren - met Joris Baart in de hoofdrol – kwamen de Limburgers niet in de problemen en kon de marge met de Eburonen rond de vier gehouden worden: 11-15 aan de thee.

Het was nu zaak om in de tweede helft de voorsprong uit te breiden of minimaal vast te houden. Na de veldwisseling ging dat aanvankelijk goed. Coach Jauernik sloeg aan het wisselen zodat alle spelers, die doorgaans minder speelminuten maken, nu aan hun wedstrijdritme konden werken. Tien minuten na de hervatting kreeg ook Jens Dijkstra onder de lat zijn kans en verving Bram Kleijkers.

Tongeren voelde dat er meer te halen was. Bij LIONS vloeide de concentratie weg, er werden (open) kansen gemist en de voorsprong werd steeds kleiner. Tot overmaat van ramp kwam er ook nog eens bij dat Rob Schmeits na een zware overtreding geblesseerd uitviel. Rood voor zijn tegenstanders maar in die fase van de wedstrijd had LIONS juist iedereen nodig om even de draad van de eerste helft weer op te pakken. Schmeits kwam er niet meer in.

Tongeren kwam steeds beter in de wedstrijd en het publiek ging als achtste man achter de ploeg staan. Dit gaf de Belgische ploeg vleugels: een achterstand van vijf werd terug gebracht tot één: 24-25. LIONS sloot veel te snel af, de keeper van Tongeren werd sterker en sterker omdat LIONS niet het geduld kon opbrengen om de kansen te verzilveren.

Met nog 10 minuten op de klok werd er om en om gescoord.  Gelukkig kon LIONS een marge van twee verdedigen, maar dat was allemaal flinter dun. De spanning was volledig terug in de (open) wedstrijd. Tongeren bleef scoren en hijgde LIONS flink in de nek. De marge slonk naar één, als klap op de vuurpijl moest ook de gelijkmaker geaccepteerd worden: 25-25. Het zat LIONS niet mee: Ramos moest er met een tijdstraf van af, zijn derde dus kon hij het restant van het duel vanaf de tribune volgen. Tongeren rook de sensatie, met nog drie minuten was alles weer open.

De ervaring bij de gasten gaf uiteindelijk de doorslag: terug ook naar de basisprincipes waar met name Ivo Steins en Jasper Adams de lijnen uitzetten en de ploeg in goede banen wisten te leiden. Dat zorgde weer voor een kleine maar veilige voorsprong. Zakelijk speelde de nieuwe koploper het duel uit: 26-29. Tevreden en tegelijk opgelucht over het zwaar bevochten resultaat.

Zaterdag volgt het thuisduel tegen regerend kampioen Aalsmeer.

LIONS: Joris Baart 9, Ivo Steins 5, Serge Heijnen 2, Robin Leunissden 1, Rob Schmeits 2, Koen van Dijk 1, Thomas Dekker 3, Joao Ramos 4, Martijn Kleijkers 2.

Aalsmeer laat zich niet verrassen

Aalsmeer liet zich in eigen hal niet verrassen door het bezoekende Bevo HC dat met slechts één punt op de teller afreisde naar de Bloemhof. Twee teams toonden honderd procent inzet. De Limburgers maakten het de regerend kampioen knap lastig en liet bij vlagen goed, aanvallend handbal zien.

Toch wist Greenpark Aalsmeer op voorsprong te komen en te blijven. Met 15-11 gingen de ploegen de rust in. In de tweede helft opnieuw een flinke strijd: Bevo naderde, Aalsmeer zette een tandje bij en wist uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken: 32-26.