HandbalshopMizuno 2017BENE-League FINAL4
LIONS doet zichzelf tekort tegen Noorse OIF Arendal

LIONS doet zichzelf tekort tegen Noorse OIF Arendal

08 oktober 2017, 00:15 uur

Ivar Stavast: “Op elke positie een goede speler tegenover ons”

Door Frits Feuler – Uiteindelijk stonden de handballers van OCI-LIONS toch met lege handen na het eerste duel in de tweede kwalificatieronde van de EHF-Cup tegen de Noorse nummer drie, OIF Arendal. De eerste helft, met 15 gemiste kansen en mogelijkheden, leverde een 13-16 ruststand op. In een alle-of-niets poging in de tweede helft bleef de teller op 12-12 steken. Met een totaalscore van 25-28 en onder het toeziend oog van ex-LIONS-spelers Luc Steins en Joris Baart, dropen de mannen van coach Mark Schmetz teleurgesteld af.

Heel spontaan komt de manager van de Noorse opponent van OIF Arendal, in Sittard voor de wedstrijd een praatje maken op de kleine perstribune. Bjorn-Gunnar Hansen, een aimabele veertiger, was een van de groep van 19 personen die de turbulente trip via tweemaal Kopenhagen – omkeren vanwege een defect neuswiel - en Brussel uiteindelijk donderdag al in Sittard deed belanden. “Acht jaar spelen we nu in de hoogste klasse. De laatste vier jaar behoren we steeds tot de beste drie club. Elverum is nog steeds de baas maar kent wat financiële problemen. Wij hebben een traject van vijf jaar uitgestippeld om te komen tot de uiteindelijke nummer één positie en vervolgens deelname aan de Champions League-wedstrijden in de groepen C en D. In die groepen kunnen we ons meten met evenwaardige teams. De Europese topploegen zijn nog een maatje te groot voor ons!”

Anderhalf miljoen euro budget heeft Hansen – tussen 1991 en 2014 was hij succesvol manager bij de vrouwenploeg van Larvik - ter beschikking om de mannenploeg op te stuwen in Europa. De ploeg telt vijf buitenlanders, maar – nog – geen internationals.

In Sittard moet vandaag meteen de basis gelegd worden voor deelname aan de groepsfase van de EHF-Cup. De professionaliteit van de club straalt in de organisatie: twee pubers, echte whizzkids, bedienen het thuisfront met een eigen livestream. Twee I-phones, een tablet en een camera die 3-D-beelden opneemt. Zelfs een snapchat bril ontbreekt niet in de berichtgeving! De manager geeft bij elke time out even een korte impressie van de wedstrijd op camera. “We halen alles uit de kast om de ploeg, de trainers en de supporters zo goed mogelijk te informeren. Social media benutten we dus optimaal!” geeft hij aan. “Ook wij moeten hard werken voor de centen. Sponsors en entreegelden zijn onze grootse inkomsten, de overheid doet amper iets aan subsidies.”

OCI-LIONS had het voordeel dat de ploeg tijdens een teamuitje, een maand geleden, in Luxemburg de opponent aan het werk zag in de eerste kwalificatieronde. “Inderdaad, we speelden daar tweemaal, hadden het ook tweemaal moeilijk. Pas op, LIONS is een uithangbord voor het Nederlandse handbal. We weten alles van de ploeg. Maar bovenal: vriendelijke mensen hier, goed ontvangen!”

De Noren waren ruim tien minuten eerder gestart met hun warming up voor een eerste helft waarin beide ploegen zouden uitblinken in het missen van kansen en mogelijkheden. De thuisploeg deed zich nog het meest tekort, want uit bijna elke gemiste kans namen de Noren aan de overkant snel de maat van de Limburgers en hielden vanaf 4-3 de regie over de wedstrijd. Met name rechteropbouwer Sondre Paulsen toonde aan over een dodelijke linkerarm te beschikken. Spelverdeler Josip Vidovic, niet echt in goeden doen volgens manager Hansen, creëerde met zijn acties steeds aan de juiste kant een overtalsituatie waar zijn ploegmaats enkele tellen later wel raad mee wisten. Het is dat doelman Luuk Hoiting – “Ik was niet helemaal constant vandaag” – nog wat Noorse treffers voorkwam anders was de race halverwege al gelopen. Nu bood de 13-16 nog hoop.

“We wilden zo graag dit eerste duel winnen,” hijgde Stavast na afloop na. “Hadden op elke positie een goede spelers tegenover ons.” Hij nam in de tweede helft zijn ploeg aan de hand, scoorde zelf en liet scoren. Zijn twee Portugese ploegmaats, Joao Ramos en Nuno Rebelo, kibbelden opzichtig met elkaar maar zaten ook nauwelijks in de wedstrijd. Op de linkerflank werd Lino Janssen niet in stelling gebracht, des te meer kon aan de andere kant Rob Schmeits zich met vijf treffers in de kijker spelen. “We gingen als ploeg niet fel genoeg door,” blikte Stavast terug. “Misschien toch vermoeidheid met vijf duels in veertien dagen,” verweerde Luuk Hoiting zich. “Bij hun full-profs en semi-profs, wij doen er nog van alles bij overdag.”

Toch achten beiden zich niet kansloos in de return, komende zaterdag. Een mening die ook coach Mark Schmetz deelt. “Waarom ook? Ik heb in elk geval gezien dat het mogelijk was. Alleen, we hebben niet gespeeld zoals we kunnen en zoals we hadden afgesproken.”

In die tweede helft was het inbrengen van de robuuste Jeroen Roefs een goede zet van Schmetz. Met ferme inzet probeerde de Brabander de Noorse aanvallers te ontregelen, daarbij niets en niemand ontziend. Fysiek sterk, een enorme gedrevenheid. Medespelers op de bank klapten meermaals als Roefs weer eens een opponent bij de lurven had.

Bij 16-17, zes minuten na de rust, leek het de goede kant op te gaan voor de thuisploeg. Maar tien minuten later hingen de bordjes weer op de voor de bezoekers juiste manier: 19-23. Die marge werd met man en macht verdedigd. LIONS haalde alles uit de kast maar had in de eerste dertig minuten te veel laten liggen: 25-28. Dat besefte iedereen maar al te goed.

“Maandag de groep maar eens een dagje vrij gunnen,” blikte Schmetz vooruit. “Donderdag voor de BENE-League naar Quintus, overnachten bij Schiphol van waar we vrijdagochtend richting Kristiansand vliegen.” Drukke dagen, met veel stof tot nadenken.

Doelpunten:

OCI-LIONS: Ivar Stavast 10/4, Rob Schmeits 5, Joao Ramos 5, Ivo Steins 2, Nuno Rebelo 2, Bram Versteegden 1.

OIF Arendal: Paulsen 10/2, Baskar Pedersen 8, Heia Pedersen 4, Myhra 2, Simonsen 2, Munk Johanson 1, Rannekleiv 1.

Tijdstraffen:  3/4

Scheidsrechters:  Stokes/Bartlett (Groot-Brittannië).

Waarnemer:  Alan Grima (Malta)

Toeschouwers:  934. 

‘Man of the match: Sondre Paulsen 

Laatste update: 09 oktober 2017, 14:38 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
LIONS doet zichzelf tekort tegen Noorse OIF Arendal