Nieuws

LIONS mag in derde ronde EHF Cup naar Hongarije

Tatabanya: hier eindigde 39 jaar geleden de carriére van wereldhandballer Joachim Deckarm

Door Frits Feuler–  Vanmorgen heeft in Wenen de loting plaats gevonden voor de derde ronde in de EHF Cup voor mannen. Geen topploegen uit de Duitse, Franse, Deense of Spaanse competitie die naar Nederland moeten komen. OCI-LIONS treft in de volgende kwalificatieronde de huidige nummer drie in de Hongaarse competitie, Grundfos Tatabanya KC. Die ploeg stroomt in deze derde ronde in. De Limburgse ploeg speelt eerst uit in het weekeinde van 17/18 november. Een week later is in Sittard de return. Het Belgische Achilles Bocholt trof eveneens een tegenstander van aanzien: het Spaanse Cuenca, de huidige nummer negen in de hoogste divisie. Kay Smits en Holstebro mogen naar het Franse PAUC, de nummer negen uit de Franse Lidl Starligue.

De winnaars in de derde ronde stromen begin 2019 in in de groepsfase van de EHF Cup. Daar bewaart LIONS nog goede herinneringen aan. In 2016 leverden de zes duels tegen Holstebro, Frisch Auf! Göppingen en Nantes weliswaar geen zege maar wel een schat aan ervaring op.

In de Hongaarse competitie lijkt Tatabanya al jaren de eeuwenoude nummer drie in het klassement achter topploegen als Vezprem en Szeged. Af en toe een uitschieter in het Europese gebeuren. Zoals verleden jaar toen het Franse Chambery de Hongaren nipt de weg naar de groepsfase versperde. Thuis 25-24 winst, uit 21-23 verlies. Een jaar eerder was er Europees meer te juichen toen men tot de kwartfinales in de EHF Cup reikte.

De ploeg telt 6 buitenlanders in de selectie: twee Roemenen, twee Montenegrijnen, een Bosniër en een Kroaat. Het Europees clubavontuur telt tot nu 40 wedstrijden, te beginnen in 2004. Na 2006 was het vijf jaar stil om vervolgens ieder jaar een aantal malen aan het Europese front te verschijnen.

Tatabanya is de plaats die in het handbal op 30 maart 1979 ‘beroemd’ werd door een wedstrijd van VfL Gummersbach in de halve finale van het Europese bekertoernooi. In de 23e minuut botste de Duitse sterspeler Joachim Deckarm – een jaar eerder met West-Duitsland wereldkampioen geworden in Kopenhagen – in een tegenaanval pardoes op de Hongaar Lajos Panovic. Met zijn hoofd sloeg de Duitse speler vol op de betonnen vloer die slechts met een dun laagje pvc-doek was afgedekt.

Bekijk hier de beelden van het fatale moment voor Joachim Deckarm

https://youtu.be/Xv297ADFJu4

Dubbele schedelbasisfractuur en diverse hersenbeschadigingen hielden hem 131 dagen in coma. Daarna was Deckarm aangewezen op een levenslange revalidatie. Gehandicapt, voor de rest van zijn leven. Maar de Deutsche Sporthilfe heeft al die tijd voor Deckarm in zijn woonplaats Saarbrücken het nodige gedaan. Ook met zijn ex-ploegmaats van de nationale ploeg of Gummersbach komt het jaarlijks tot een of meerdere gezellige bijeenkomsten, Hij is nooit vergeten! 

Bekijk de rest van de loting in de derde kwalificatieronde EHF Cup via onderstaande link:

http://www.eurohandball.com/ec/00-03/ehfc/men/2018-19/round/3/Qualification+Round+3

Deel dit bericht