Nieuws

Lisanne Zwinkels na volleybal terug in geliefde handbalsport

Comeback met glans

AD SPORT / Peter Lotman- Het kan vreemd lopen in een sportcarrière. Handbalster Lisanne Zwinkels was opbouwspeelster bij Quintus, ging volleyballen, maar keerde terug naar haar oude club. Nu speelt zij wekelijks in de eredivisie als cirkelloopster de sterren van de hemel.

Zelf blijft de uitblinkende Zwinkels (25) bescheiden onder alle lovende kritieken. “Ik had nooit verwacht dat ik zo’n allround speelster was. Vroeger speelde ik nooit op een andere positie dan de linkeropbouw. Inmiddels heb ik zelfs in de rechterhoek gespeeld. De laatste wedstrijden steeds als cirkelloopster. Het is leuk om op verschillende posities te spelen. Ook wel lastig, omdat het moeilijk is je te focussen op een bepaalde plaats. Maar ik vind het prima, want op deze manier kan ik het meeste toevoegen aan het team.”

Ook over haar uitstekende vorm wil zij zich niet al te nadrukkelijk op de borst slaan. Naast haar inzetbaarheid op meerdere posities, is Zwinkels met haar lengte ook een voortreffelijk verdedigster in het middenblok. “Het gaat niet verkeerd op dit moment, maar ik denk dat ik nog beter kan. Ik maak af en toe onnodige fouten en die moeten eruit. We zijn net aan het seizoen begonnen, dus ik heb tijd om hieraan te werken. Verder wil ik mijn voetenwerk en snelheid verbeteren. Dan kan ik beter spelen tegen een offensieve dekking.”

Geen moment spijt

Lisanne Zwinkels, die aan de TU Delft bezig is met haar afstudeerproject Strategic Product Design, heeft geen moment spijt van haar terugkeer naar de handbalsport. Het zit ook in haar genen. Vanaf haar vijfde jaar handbalt ze al bij Quintus. Moeder Leny en vader Rien kwamen in het verleden ook uit voor het eerste team van Quintus. Broer Lambert was jarenlang vaste waarde in de hoofdmacht en met zus Anouk speelt zij nog steeds samen in het eerste team.

Zwinkels: “Handbal is de favoriete sport binnen ons gezin, dat is wel duidelijk. Ik ben  gestopt, omdat ik er toen te weinig plezier uithaalde. Ik kon mijn energie kwijt bij een studentenvolleybalvereniging in Delft. Maar toen ik naar een wedstrijd van Quintus ging kijken, was ik verkocht. Ik kreeg die wedstrijd maar niet uit mijn hoofd en ben weer één keer per week gaan meetrainen. Toevallig gaf Neso Saponjic die training en dat beviel goed. Daarna was de beslissing om weer vol te gaan handballen niet moeilijk.” 

Uitstekend 

Dit seizoen hebben diezelfde Saponjic en hoofdtrainer René Zwinkels samen de technische leiding in handen. “Dat werkt uitstekend”, vindt Zwinkels. “Een sterk duo, erg verschillend qua karakter en aanpak, maar ze vullen elkaar goed aan. Daarom gaat het zo goed op dit moment. Alles lijkt op de juiste plek te vallen. Prachtig dat we in augustus met de supercup na tien jaar een prijs pakten. Daar is door deze groep al zo lang hard voor gewerkt. Door het hoge trainingsniveau zie je de resultaten toenemen.”

Komend weekeinde is het vizier gericht op het tweeluik met het IJslandse Valur Reykjavik in de Europa Cup. “Het wordt niet makkelijk, maar ik schat onze kansen optimistisch in. Twee wedstrijden voor ons eigen publiek in Kwintsheul is super. We moeten onze supporters wat laten zien.”

Lisanne Zwinkels namens Quintus in actie                    foto Patrick Dolkens

Twee keer thuisvoordeel

De dubbele confrontatie met Valur Reykjavik uit IJsland is voor Quintus een mooi intermezzo. Lisanne Zwinkels: “Twee jaar geleden hebben we ook tegen een IJslandse ploeg gespeeld, Haukar, en dat was een sterke tegenstander. We gingen op één doelpunt verschil door. IJsland is een echt handballand. Het wordt niet zo makkelijk als andere jaren. Jammer dat we niet naar IJsland gaan, al zijn de meningen daarover verdeeld. Twee thuiswedstrijden bieden meer kans op de volgende ronde.”

Quintus speelt zaterdag om 19.00 uur en zondag om 16.00 uur in de Eekhouthal in Kwintsheul. 

Scheidsrechters zijn: Gianna Stella Merisi en Juliana Alexandra Rosca.

De wedstrijd wordt zondag live door de NOS uitgezonden met commentaar van Richard van der Made

Deel dit bericht