Nieuws

Lokroep van oude liefde

 EHC is sinds terugkeer Giovanni Voskuil uit degradatienood

Leidschendam - Giovanni Voskuil kan niet meer stuk bij de handballers van EHC. De club uit Leidschendam dreigde te degraderen uit de eerste divisie, maar sinds de terugkeer van de succesvolle oefenmeester stromen de punten binnen.

Een bekend adagium in de sport is, dat een trainer nooit moet terugkeren bij de club waar hij al eerder successen boekte. Voor Giovanni Voskuil gaat die redenering bepaald niet op. Hij was van 2013-2016 de technische man bij EHC, promoveerde twee keer en bracht de club naar het één na hoogste niveau van Nederland.

Daarna zocht hij het hogerop bij eredivisionist Hellas om vervolgens met een sabbatical jaar wat gas terug te nemen. Totdat zijn oude liefde een beroep op hem deed. Na het vertrek van trainer René van Mulken midden in het seizoen kon maar één man de club nog voor degradatie behoeden. ,,En dan kun je natuurlijk geen nee zeggen”, verklaart Voskuil zijn onverwachte terugkeer.

STELREGEL

Een andere stelregel is, dat het wegsturen van een trainer, zoals in dit geval van Van Mulken, geen effect heeft. De komst van Voskuil bij EHC heeft het tegendeel bewezen. Hij heeft inmiddels zeven wedstrijden gecoacht en tien punten binnengesleept. ,,En dat worden er zaterdag twaalf”, zegt hij strijdbaar. Wat is de sleutel voor zijn succes? Voskuil heeft daar een even simpele als efficiënte verklaring voor.

,,De sterke punten bij de spelers extra belichten. Het is een team dat vanaf alle posities kan scoren. Wij creëren wel zestig kansen per wedstrijd. Ik geef die gasten het vertrouwen om daar gebruik van te maken. Er mogen kansen worden gemist en er mogen ook fouten worden gemaakt, als de inzet maar optimaal is. Ik zie het vertrouwen wekelijks groeien. Dat is een belangrijk aspect voor een sporter.”

AANGESCHERPT

Ook tactisch heeft Voskuil een aantal zaken aangescherpt. ,,Ik houd van duidelijke afspraken. De looplijnen, de diepte en breedte in het spel moeten helder zijn. Als dat klopt, worden ook de mindere punten automatisch beter. Het was voor mij nieuw om zomaar ergens in te stappen. Daarvoor heb ik bepaalde principes overboord gegooid, omdat de tijd ontbreekt. In de resterende acht wedstrijden moesten we hoe dan ook voldoende punten halen. Het voordeel is, dat ik al weet wat die jongens kunnen. Die drie jaar eerdere training moest toch nog ergens zitten. Daar ben ik mee verder gegaan.”

Voskuil is ook voorstander van eigen verantwoordelijkheid. ,,Duidelijkheid scheppen, maar ook moeten ze zelf beslissingen durven nemen in het veld. Het geloof is terug en ik zie weer passie en beleving in het team. Binnen de lijnen en ook op de bank. EHC hoort thuis in de eerste divisie. Vooral omdat er een eigen hal komt op één van de buitenvelden. Er zit nog zó veel groei in deze club. Een top-5 positie met een periodetitel moet volgend seizoen haalbaar zijn.”

AD SPORT/PETER LOTMAN 

Deel dit bericht