Nieuws

Loting: EK 2020 lonkt voor Nederlandse handballers

Donderdagavond heeft in het Noorse Trondheim de loting plaats gevonden voor de 14e editie van het mannen Europees kampioenschap van 2020 dat in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk waaraan voor het eerst in de historie 24 ploegen gaan deelnemen. Zweden Oostenrijk, Noorwegen en titelverdediger Spanje zijn rechtstreeks geplaatste voor het EK in 2020. Servië en Kosovo konden niet in een pot groep geloot worden.

Voordat de loting kon beginnen moest tussen de drie landen Bosnia-Herzegovina, Nederland en Portugal geloot worden in welke pot zij terecht zouden komen. Deze drie landen hebben exact evenveel punten op de nationale team ranking (88 punten en een gedeelde 19e plaats). 

De loting bepaalde dat Nederland en Portugal naar pot 2 gingen en dat Bosnië Herzegovina automatisch in pot 3 terecht kwam . Pot twee betekende dat Nederland  een gunstigere loting kan verwachten omdat men de landen die in pot twee zitten: Rusland, Tsjechië, Polen, Hongarije, IJsland, Servië, Montenegro e Portugal niet kan treffen als tegenstander.

Met Slovenië als sterkste land en de twee Baltische staten Letland en Estland heeft Nederland een loting getroffen waarbij plaatsing voor het EK mogelijk moet zijn. De nummer één en twee van de acht groepen plaatsten zich voor het Ek plus de vier beste nummers drie uit de acht groepen. 

Tegen Slovenië heeft Nederland nog nooit een officiële interland gespeeld. Recent heeft Oranje nog twee keer bij het EK kwalificatietoernooi  tegen Letland gespeeld en twee keer met minimaal verschil gewonnen: (uit 29-27 en thuis 25-24) . In december heeft men nog vriendschappelijk tegen Letland en Estland gespeeld tijdens een vierlandentoernooi in Letland. Het was het eerste optreden van Oranje onder Bondscoach Erlingur Richardsson. Van Letland werd met 24-29 gewonnen en Estland werd met 21-37 verslagen

Het EK wordt gespeeld van 10 tot en met 26 Januari 2020

Volledige loting

Groep 1 Duitsland, Polen, Israël, Kosovo

Groep 2 Kroatië, Servië, Zwitserland, Belgie

Groep 3 Macedonië, IJsland, Turkije, Griekenland

Groep 4 Slovenië, Nederland, Letland, Estland

Groep 5 Wit Rusland, Tsjechië, Bosnië Herzegovina, Finland

Groep 6 Frankrijk, Portugal, Litouwen, Roemenië

Groep 7 Hongarije, Rusland, Slowakije, Italië

Groep 8 Denemarken, Montenegro, Oekraïne, Faeröer eilanden

 

Wanneer worden de kwalificatiewedstrijden gespeeld?

Ronde 1 en 2 tussen woensdag 24 en zondag 28 oktober 2018

Ronde 3 en 4 tussen woensdag 10 en zondag 14 april 2018

Ronde 5 en 6 tussen woensdag 12 en zondag 16 juni 2018

Deel dit bericht