Nieuws

Luc Steins dit weekeinde op hoogste Europese clubpodium

Luc Steins dit weekeinde op hoogste Europese clubpodium

Door Frits Feuler / Bron: EHF – Hij ging behoorlijk uit zijn dak in het thuisduel tegen regerend CL-kampioen THW Kiel: met zijn ploeg PSG had hij zojuist in het tweeluik de Duitse ploeg uitgeschakeld voor een plekje komend weekeinde in de EHF FINAL4 in Keulen. Met een score van 63-59 bleef de Parijse ploeg aan de goede kant van de score. Aan de andere kant van het veld was de teleurstelling bij de Duitsers enorm!

foto EHF

“Ik dacht gewoon: ‘Dit is het. We hebben het gedaan.' Ik was zo blij. We speelden thuis de bijna perfecte wedstrijd tegen Kiel. Het was hard werken, maar het heeft ons erdoorheen geholpen.”

                                         ‘Het voelde op een bepaalde manier als wraak’

Het was natuurlijk geen wraak in de ware zin van het woord, maar Steins had nog steeds duidelijk in zijn hoofd wat er met hem gebeurde vlak voor de editie van 2020, eind december.

Positieve test

Op de ochtend van de halve finale tegen Barça testte de Nederlandse international positief op Covid-19 en werd uitgesloten van wat zijn eerste EHF FINAL4 zou zijn geweest. Als tweede speler na Mark Bult kon hij zijn droom dus meteen opbergen. "Ik zal niet zeggen dat het een motivatie was tijdens het tweede deel van het seizoen, maar misschien onbewust gaf het me een boost", vertelt Steins. “We hadden alles voorbereid en ineens ging alles de prullenbak in. Het kostte me een paar dagen om te bekomen van deze teleurstelling.” Het missen van de EHF FINAL4 in december gaf een andere draai aan het onorthodoxe seizoen van Steins.

Hij begon 2020/21 zoals het jaar ervoor, als speler van Fenix ​​Toulouse. Maar toen Nikola Karabatic in oktober zwaar geblesseerd raakte aan zijn rechterknie, wendde PSG zich tot Steins als onmiddellijke vervanger. Dus kwam het in november vorig jaar tot een ‘verhuur’ aan de in Parijs gevestigde club en plotseling was hij een EHF Champions League-speler bij PSG - slechts vier jaar nadat hij in de Franse tweede divisie had gespeeld.

“Ja, het is allemaal een beetje gek geweest. Maar ik wil dat dit seizoen nog beter wordt door de EHF FINAL4 te winnen", aldus Steins. "Ik zeg elke dag tegen mezelf dat dit nog niet het einde van de weg is, dat deze twee wedstrijden in Keulen de belangrijkste van het seizoen zijn."

Contract

Ondertussen is Steins een gevestigde speler in de met sterren bezaaide selectie van PSG, de club heeft hem na 2021/22 voor nog eens twee seizoenen vastgelegd. En om het nog beter te maken voor de club, is de speler die Steins heeft vervangen terug: Karabatic is slechts een paar weken voor de EHF FINAL4 terug op het veld – een opluchting voor het hele team.

"Hij is een van de beste spelers ooit, dus zijn terugkeer is natuurlijk zeer welkom", zei Steins. "Hij heeft zoveel ervaring, heeft zoveel meegemaakt in het handbal dat niets hem kan verbazen. Zijn aanwezigheid zal een grote steun zijn voor het team."

Ja, het is allemaal een beetje gek geweest. Maar ik wil dit seizoen nog beter worden door de EHF FINAL4 te winnen. Ik zeg elke dag tegen mezelf dat dit nog niet het einde van de weg is, dat deze twee wedstrijden in Keulen de belangrijkste van het seizoen zijn.
Luc Steins
Paris Saint-Germain Handbal

En PSG heeft misschien alle hulp nodig die het kan krijgen in de halve finale tegen EHF FINAL4-debutant Aalborg Håndbold. PSG is ongeslagen tegen de Deense ploeg, maar Karabatic & co weten dat ze niets als vanzelfsprekend kunnen beschouwen. "Alles is daar mogelijk, de geschiedenis heeft het in het verleden bewezen", weet Steins en voegt er met een glimlach aan toe: "We liepen na de loting zeker niet rond om te vieren omdat we niet tegen Barça speelden."

Steins won al de Franse competitie en de beker met PSG, zijn eerste trofeeën in Frankrijk sinds zijn aankomst in 2016. Kan hij er dit weekend nog een toevoegen? "Ik zou tegen mezelf in 2016 zeggen mijn droom nooit op te geven, mijn hoofd koel te houden, zelfs in de slechte tijden, en te blijven werken", houdt Steins het simpel. "Omdat er altijd goede dingen komen."

foto EHF

De dagen vooraf verloopt alles volgens plan, aldus Steins. “Mijn testen zijn vooralsnog negatief, dus hopen dat dat zo blijft. We hebben ons de hele week voorbereid, ook al omdat onze laatste competitiewedstrijd niet doorging. Veel video kijken, samen trainen. Donderdag de laatste training in Parijs en dan richting Keulen.”

Hoogtepunt

Voor Steins wordt het hele randgebeuren in Keulen, op nog geen 100 kilometer afstand van zijn geboorteplaats Voerendaal, niets bijzonders. “Enorm strenge regels, ja. Maar dat is eigenlijk al het hele seizoen zo vanwege corona. Mijn vader en ik hebben altijd gezegd en gedroomd van het feit dat wanneer in een volle arena in Keulen speel, ik mijn hoogtepunt heb behaald en stop met handbal. Gelukkig is die hal dit weekeinde niet helemaal vol!’’ grapt hij ondeugend. Toch kan Steins wel waarderen dat er weer plukjes publiek worden toegelaten. “Dat maakt het speciaal, ook al zijn het er geen twintigduizend. Vooral vrienden en dierbaren zullen op de tribune zitten en dat stimuleert.”

                                                                  TOP SCORERS PSG
1. Mikkel Hansen (DEN) 80
2. Dylan Nahi (FRA) 62
3. Nedim Remili (FRA) 61
4. Kamil Syprzak (POL) 46
5. Luc Steins (NED) 35

Die halve finale tegen Aalborg wordt een bijzondere voor zijn ploeggenoot Mikkel Hansen: na volgend seizoen is die club zijn werkgever. “Geloof me, Mikkel heeft de Champions League nog nooit gewonnen, ook tegen Aalborg gaat hij tot het uiterste.”

Vooruit kijkend naar de finaledag: wanneer is voor Steins het weekeinde geslaagd? Je kunt erop wachten: “Als we zondagavond de cup omhoog kunnen houden!” En voor de rest wil Steins genieten van deze ervaring, hij zal alles geven voor het beste resultaat. “Nogmaals, met Nikola erbij hebben we speltechnisch-tactisch meer mogelijkheden. Voor mij persoonlijk betekent dat dat ik niet meer de enige ben op de centrale positie maar mijn speeltijd moet delen. Zolang we daar als team beter van worden, is dat geen probleem. Lijkt me ook logisch met zo’n speler in de ploeg!”

De VELUX EHF FINAL4 Champions League kent geen livestream in Nederland (GEO-Blocking) vanwege de uitzendrechten van ZIGGO. De zender komt met vier duels op de proppen via ZIGGO Sport Extra kanaal 2. Een wedstrijdabonnement afsluiten voor een of meerdere wedstrijden kan wel indien geen ZIGGO-klant.
Wedstrijd kopen bij z
ZIGGO voor 3,99 op smartphone/tablet is ook een mogelijkheid!!
Go.ziggosporttotaal.nl en Pay Per View!!

cover Luc Steins in duel met Kiel-speler Pavel Horak

foto archief HSP / EHF

Deel dit bericht