Nieuws

Maakt Oranje vanavond een eind aan zegereeks Noorwegen?

Één punt voldoende voor plek halve finale

Door Frits Feuler– Vanavond kan Nederland opnieuw rekenen op geduchte tegenstand. Immers, ‘Angstgegner’ Noorwegen is de tweede horde in de hoofdronde, op weg naar een plek in de halve finale in Parijs. Tot nu toe won Oranje alle vier de duels op dit EK. De ploeg van Thomsen heeft een puntje nodig om vrijdag in de halve finale in Parijs te staan. Makkelijk wordt het in geen geval.

Sinds 2015 wist Oranje niet meer te winnen van de Scandinavische ploeg. Desondanks zette de nationale ploeg prima resultaten neer die in ons land maar ook daarbuiten, alom lof toegezwaaid kregen. Maar met louter ereplaatsen was en is Oranje niet meer tevreden. De enige plek die nu telt is het hoogste treetje.

Noorwegen, Angstgegner voor Oranje?                    foto archief HSP

Maar dan moet Oranje vanavond alles uit de kast halen, afrekenen met een sportief trauma. Vier keer werd in de voorbije drie jaar op grote toernooien – EK, WK en OS – tegen elkaar gespeeld. Steeds moest Oranje de winst en de prijzen aan de Noorse tegenstanders laten.

In 2015, tijdens het WK in Denemarken, steeg in ons land de handbalbelangstelling enorm in de media. Iedereen voelde zich verbonden met de équipe van toen nog bondscoach Henk Groener. In de finale was Noorwegen – met twee Oympische en twee wereldtitels alsook zes Europese medailles – de te kloppen ploeg. De afloop is bekend: Nederland verloor met 23-31.

Tijdens het debuut op de Spelen in Rio had Nederland veel troeven in handen. Totdat in de halve eindstrijd Noorwegen opnieuw zand in de raderen gooide: 26-36. De droom van een Olympische gouden medaille lag aan diggelen.

]

Nycke Groot, wel of niet van de partij                  foto Hans Khoe

Dan maar enkele maanden later het kunstje doen tiidens het EK in Zweden. Onder leiding van de nieuwe coach Helle Thomsen bereikte Nederland inderdaad de finale, uitgerekend wéér tegen Noorwegen. Die finale werd er eentje op hoog niveau, beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe. Drommen Nederlandse fans in de zaal en ook thuis voor de Ziggo-buis. Wat uiteindelijk een handbalfeest moest worden, eindigde opnieuw in mineur: in de slotseconden kwam de pass van Snelder richting Broch niet aan waardoor de 29-30 eindstand niet in een draw en verlenging veranderde. Teleurstelling over dit zoveelste trauma.

Een jaar later startte Oranje op het WK in Duitsland wat bleekjes maar werkte zich op tot de halve finale in Hamburg. De rest is historie: in de halve eindstrijd had Oranje, zo leek het, meer last van de zenuwen en kwam nauwelijks in het stuk voor. De 23-32 nederlaag betekende spelen om het brons tegen de Zweden. Die missie slaagde maar was niet in de planning opgenomen.

Vanavond twee gehavende ploegen aan de start. De Scandinavische ploeg verloor het openingsduel verrassend van Duitsland (32-33) en kreeg ook een pats van Roemenië te verwerken in de groepsfase: 23-31. De regerend Europees kampioen moet het doen zonder keepster Kari Grimsbo, Nora Mork en Amanda Kurtovic. Oranje mist zoals bekend Yvette Broch en Danick Snelder.

Nora Mork, grote afwezige bij Noorwegen                foto EHF

Over het meespelen van Nycke Groot – zij viel zondag tegen Roemenië al na zeven minuten  uit vanwege een migraineaanval – bestaat nog onduidelijkheid. De woordvoerster van het NHV wilde of kon tot enkele uren voor het duel niet aangeven of Groot wel of niet de vloer op gaat. Misschien ook een stukje koude oorlog van Helle Thomsen richting ‘Angstgegner’ Noorwegen?  

De wedstrijd is live te volgen op het open kanaal van Ziggo Sport. Er is geen livestream beschikbaar.  

Deel dit bericht