Metz zet eerste stap naar volgende landstitel

De handbalsters van het Franse Metz Handball, met Ailly Luciano, hebben woensdagavond weer een eerste stap gezet naar de wat misschien wel de 22e landstitel kan gaan worden. De ploeg uit Noordoost Frankrijk won aan de Bretonse kust na een ruststand van 11-14 met 25-29 van Brest Handball.

De 1-0 was nog voor de thuisploeg en werd gescoord door Pauline Coatanea. Het was de enige keer in de wedstrijd dat Brest op voorsprong stond. Voor de rest was de ploeg rond de Franse international Alison Pineau - met 5 uit 14 niet bepaalt op schot - gedoemd te achtervolgen. Met twee treffers van Xenia Smist ging Metz van 3-4 naar 3-6 waarna Ailly Luciano er 4-8 (11’) van maakt.  Sladjana Pop-Lazic maakte er meteen 5-8 van.

Wat volgde was een periode van acht minuten waarin Metz slechts eenmaal doel trof vooraleer Brest in de 19e minuut de 6-9 wist te score. Het was de opmaat naar een opleving voor Brest dat bij 9-9 na 23 minuten weer op gelijke hoogte wist te komen. Metz antwoorde meteen weer met doelpunten  van Smits, Ana Gros -volgend seizoen Brest Handball- en Luciano wat een tussenstand van 9-12 opleverde. Die marge hield de titelverdediger vast tot aan de rust.

Na rust scoorde Metz het eerste doelpunt maar zag Brest binnen vier minuten terug komen naar 15-16 door een doelpunt van de Spaanse Marta Mangue Gonzalez. Dichterbij kwam Brest echter niet. Smits en Gros zorgde er voor dat de marge twee bleef waarna Metz vanaf 16-18 weer kon wegglopen naar een eerste verschil van vijf doelpunten: 18-23 (48’). Brest gaf nog niet op maar de Bretonse ploeg bleef nu bij 21-23 steken op twee doelpunten. Metz liep vervolgens weer uit naar de marge van vijf (23-28). Met nog tweeënhalve minuut op de klok was de winst binnen voor de Franse kampioen die uiteindelijk met 25-29 zegevierde in de eerste van twee finalewedstrijden om het kampioenschap.

Zaterdag om 20:30 staat de return in Metz op het programma.