Nieuws

Montenegro springplank voor Oranje naar de kwartfinale

Van de Redactie – Morgen de vijfde en laatste speelronde in het Olympisch vrouwentoernooi. Opvallend: alle 12 ploegen hebben nog kans - hoe klein ook - op een plekje in de kwartfinale! Acht teams gaan na morgen door, de laatste twee uit elke groep stappen dinsdag op het vliegtuig.

Benieuwd natuurlijk hoe Oranje de nipte 27-29 nederlaag tegen het favoriete Noorwegen verwerkt heeft. In de eerste drie duels legde Oranje in grote delen van die wedstrijden behoorlijk spel op de mat. Defensief een tikkeltje minder maar indachtig het gezegde dat ‘als je meer doelpunten dan de tegenstander maakt, dat je dan wint’ kwam Oranje tegen Japan, Zuid-Korea en Angola tot 112 treffers en 85 tegendoelpunten. De Koreaantjes mochten zelfs 36 keer juichen tegen de wereldkampioen!

Iullia Managorova, namens Rusland / ROC / foto IHF

Montenegro

Oranje – zes uit vier - neemt het om 12:30 uur op tegen nummer 3 in de groep, Montenegro, zilver op de Spelen in 2012. De ploeg van coach Bojana Popovic toucheerde vier punten: verlies tegen Noorwegen was ‘ingecalculeerd’, de nederlaag tegen Japan zeker niet. Tegen Zuid-Korea was er nipt herstel (28-27) met treffers van Radicevic (6), Jaukovic (5) en Mehmedovic (5). Op de eerste speeldag was er de verwachte winst op Angola: 33-22.

Nederlands verlies betekent dat de ploeg van coach Mayonnade dan een plaatsje gaat zakken op basis van onderling resultaat bij een gelijk aantal punten. Die komende tegenstander ligt Oranje niet echt: op het WK 2013: 25-27 verlies. Van der Heijden (7) en Abbingh (3) waren trefzeker, bij de opponent deed linkspoot Katarina Bulatovic (8 uit 9) Oranje veel pijn. Een jaar later op het EK 2014 een 27-31 nederlaag. De acht van Polman, vijf van Van der Heijden en vier van Groot en toen ook nog Broch (3), Smeets (3), Bont (2), Snelder (1) en Luciano (1) waren te weinig voor de zege. Opnieuw Bulatovic scoorde in haar eentje tien maal. De enige winstpartij viel in een interland, juli 2016, toen Nederland Monyenegro behoorlijk pijn deed: 23-13.

Met de huidige stand in de beide groepen ontloopt Oranje in elk geval het sterke en ongeslagen Zweden dat tegen het bibberende Frankrijk een gelijkspel (28-28) moest toestaan. Brazilië, Rusland en Spanje gingen op de pijnbank. Een maand geleden verloor Oranje nog een oefenduel in Den Bosch (23-28) van de Scandinavische ploeg.

Topschutters
Een duel ook tussen vier speelsters, hoog op de topschutterslijst. Koploper is rechter hoekspeelster Jovanka Radicevic (Montenegro, spelend voor de Turkse kampioen Kastamonu, getraind door ex-Oranje-coach Helle Thomsen) met 28 treffers uit 34 pogingen (82%). Daarbij maakte ze geen fout bij het benutten van 14 strafworpen. Loïs Abbingh vinden we na vier duel op een gedeeld vijfde plek, met 23 uit 34 (68%). Ook zij zette zeven strafworpen feilloos om in treffers. Op plaats 16 cirkelspeelster Tatjana Brnovic (Montenegro, uitkomend voor Buducnost) met 18 uit 26 (72%). Inger Smits, die een prima toernooi speelt als spelverdeelster, komt op plek 22 tot 16 uit 26 (64%).

Ook Noorwegen mag uitkijken naar de nummer vier uit de andere groep: Brazilië of Frankrijk. Beide teams treffen elkaar (04:00 uur) in het slotduel, puntenverlies is dodelijk, zeker voor de Europees kampioen van 2018. Een gelijk spel opent weer perspectief voor andere concurrenten.

Opvallend was de uitslag (36-24) die Zweden dinsdag op de mat legde tegen regerend Olympisch kampioen Rusland, spelend onder de naam ROC. De ploeg van coach Axner had er duidelijk zin in. Blohm (5), Roberts (7) en Stromberg (8) namen het merendeel van de 36 treffers voor hun rekening.

Voor Noorwegen, Nederland, Zweden en Rusland (ROC) komt er in elk geval een duel in de kwartfinale. Verliest Montenegro van Nederland en stunt Japan, de ploeg van de Deense coach Ulrik Kirkely, tegen Noorwegen, is het gastland zelfs een ronde verder op basis van onderlinge resultaten! Zweden kan met een soepel gevoel het laatste duel tegen Hongarije ingaan. De Tre Kronor zijn wel gewaarschuwd: Hongarije versloeg vice-wereldkampioen Spanje met 29-25. De Hongaarsen blijven met een stuntzege in de race als twee uur eerder Spanje van Rusland verliest.

Tijd voor de rekenmeesters dus!

PROGRAMMA:

Maandag 2 augustus:

02:00 Zuid-Korea – Angola (scheidsrechters Julie en Charlotte Bonaventura die vandaag 41 jaar worden)

04:00 Frankrijk – Brazilië

07:15 Spanje – Rusland (ROC)

09:15 Hongarije – Zweden

12:30 NEDERLAND – Montenegro

14:30 Noorwegen – Japan

                                                   

Het duel van NEDERLAND is te zien bij de NOS, alle overige duels via livestream op EUROSPORT PLAYER

cover Yoyogi National Gymnasium Tokio

foto IHF

Deel dit bericht