HandbalshopHandbalDirect Kerst
Myrthe Schoenaker “Ik hoop bij Dalfsen met alle prijzen af te sluiten”.

Myrthe Schoenaker “Ik hoop bij Dalfsen met alle prijzen af te sluiten”.

06 mei 2015, 00:00 uur

Voor de vierde keer staan de handbalsters van SERCODAK Dalfsen komende weken in de best of three om de landstitel en in de bekerfinale. In 2011 werd men aan het eind van de reguliere competitie gehuldigd als kampioen door Westfriesland SEW destijds in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen te verslaan want de nacompetitie en de best of three waren toen vervallen. Daarna werd de best of three toch weer in ere herstelt zodat men in 2012 opnieuw tegen SEW de landstitel met succes wist te verdedigen. In 2013 en 2104 was men twee jaar op rij veel te strek voor VOC Amsterdam. De Amsterdamse ploeg gaat dit jaar echter weer opnieuw de strijd met Dalfsen aan om de landstitel maar men weet al dat het een harde dobber gaat worden,

Een van de boegbeelden van dit Dalfsen is de bijna 23-jarige Myrthe Schoenaker die op zes jarige leeftijd bij sc Overwetering in Olst met handballen is begonnen. Al snel maakte ze de overstap naar Kwiek Raalte waar ze tien jaar heeft gespeeld voordat ze op 19-jarige leeftijd in 2011 overstapte naar Dalfsen.

Kampioen 2013

De zeer trefzekere opbouwster met een sterke drive om alles te perfectioneren mag wel gezien worden als een van de gouddelvers van het Nederlandse dames handbal. Negen gouden medailles hangen er bij haar aan de muur: Drie landstitels, drie bekerzeges en drie zeges in de supercup heeft ze inmiddels binnen. Daarnaast hangt en een zilveren medaille van het EK U19 uit 2011 in Rotterdam en een bronzen medaille van het WK U18 uit 2010 in de Dominicaanse Republiek bij haar aan de muur. Een indrukwekkende serie maar de honger is nog lang niet gestild want volgende week hoopt de als toegepast psycholoog afgestudeerd handbalsters bij Dalfsen afscheid te nemen met nog eens twee titels op zak. Volgend seizoen gaat ze immers een nieuwe uitdaging aan bij de 1.Bundesligaclub Fuchse Berlin. Aan de vooravond van de eerste finale heeft www.handbalstartpunt een aantal vragen aan Myrthe Schoenaker voorgelegd. 

Als ik naar jullie resultaten van dit seizoen kijk zeg ik dat jullie weer met 2-0 gaan winnen. Jullie zijn dit seizoen onoverwinnelijk ondanks dat er acht nieuwe speelsters zijn ingepast. Wat is er dit jaar anders dat jullie ondanks zoveel nieuwe speelsters zo strek spelen en waar ligt dan de kracht van jullie als team?

“Vergeleken met  vorig jaar hebben we inderdaad een heel ander team maar het inpassen van al die de nieuwe speelsters verliep gelukkig wel ontzettend snel”, vertelt Schoenaker. “De kracht van Dalfsen is dat wij zowel binnen als buiten het veld een hecht team zijn. Iedereen is bereid voor elkaar te werken en op de trainingen maken wij elkaar alleen maar beter en sterker, daarbij hebben we ook nog eens een brede maar ook evenwichtige selectie, waardoor het niet uitmaakt welke opstelling in het veld staat. Sterke punten van ons zijn de dekking en onze snelheid, waardoor wij proberen veel “eenvoudige” doelpunten maken.

Dalfsen is opnieuw voor zowel de finale om de landstitel als de bekerfinale de torenhoge favoriet. Hoe is het dat jullie je altijd maar weer moet bewijzen dat je de betere ploeg bent, terwijl veel ploegen zich al bij voorbaat gewonnen geven nog voordat de wedstrijd is gespeeld, dat moet toch voor jullie ook frustrerend zijn? Wat maakt het dat jullie er toch altijd honderd procent voor gaan?

Schoenaker legt uit, “Bij ons gaat het verder dan alleen maar het winnen van wedstrijden. Als team hebben wij bij elke wedstrijd doelen maar daar blijft het niet bij. Ook elke speelster heeft haar individuele doelen voor een wedstrijd. Dit zorgt er voor dat elke speelster elke wedstrijd  bezig is met haar eigen ontwikkeling en elke wedstrijd er weer honderd procent voor gaat”.Volgende week moet dan jullie week worden want binnen zeven dagen kunnen jullie het seizoen gaan beslissen met een vijfde landstitel en een vierde bekerzege. Hier doen jullie het uiteindelijk allemaal voor. Vind je het niet jammer dat alles in een week gespeeld wordt?

“Nee hoor, dat vind ik juist leuk” vertel Schoenaker. “In één week moet alles op z’n plek vallen en moeten we er echt staan. We zijn dit seizoen in zowel de competitie als de bekercompetitie tot nu toe ongeslagen en dat willen we graag zo houden. Deze gezonde spanning zorgt er voor dat iedereen ontzettend gemotiveerd is”.

Wat verwacht je zondagmiddag in de eerste finale wedstrijd van jezelf en van de ploeg?

Schoenaker verwacht dat het een fysieke wedstrijd gaat worden, waarin misschien niet altijd het mooiste handbal getoond wordt, maar waarin beide ploegen er wel honderd procent voor gaan. “We beginnen thuis”, gaat ze verder, “en dat is natuurlijk altijd fijn. Ik verwacht dat onze vrijwilligers en supporters veel sfeer zullen brengen in de hal. Dat geeft extra kracht. Persoonlijk wil ik graag genieten van deze wedstrijd, want dit zijn toch altijd de mooiste wedstrijden om te spelen”.

Het zijn je laatste wedstrijden voor Dalfsen. Hoe voelt het dat je er volgend seizoen niet meer bij bent? Kijk je uit naar je nieuw avontuur?

“Het is dubbel. Ik heb vier geweldige seizoenen bij Dalfsen gehad en hoop dit seizoen af te kunnen sluiten met opnieuw alle prijzen. Alles is goed geregeld bij Dalfsen en we hebben elk jaar een leuk team gehad. Ik zal Dalfsen dus best wel gaan missen. Aan de andere kant ben ik ook toe aan een nieuwe stap en kijk ik er ontzettend naar uit om deze zomer over te stappen naar Füchse Berlin” zo eindigt Myrthe Schoenaker haar verhaal”.

 

Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct