Nieuws

NEDERLAND U19 DAMES EINDIGT OP PLEK 17 BIJ EK; BLESSURE LEGEBEKE

Acht duels werden er tijdens het EK U19 in Podgorica gespeeld. De drie nederlagen in de groepsfase – Turkije, Kroatië en Oostenrijk – werden gevolgd door vijf zeges: Portugal, Slovenië, Finland, Faeröer Eilanden en Zwitserland. Die vijf zeges betekenden uiteindelijk een 17e plek in het veld van 24 ploegen. Nederland hoopte vooraf op meer: het op eigen kracht binnenhalen van een WK-ticket in 2026. Dat doel ligt mijlenver uit zicht en is afhankelijk van factoren waar nu geen invloed op is.

Met een 25-23 zege op Zwitserland maakte Oranje nog iets van het verloren prestige goed. De twee zilveren medailles uit 2011 en 2019 konden bij lange na niet geëvenaard worden. In 2021 moest Oranje U19 nog via het Championship-toernooi in Skopje een niveau lager spelen en pakte achtereenvolgens Kosovo, Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië in voordat Faeröer Eilanden Nederland op een 22-29 nederlaag trakteerde. In de halve finale bleef Oranje, na strafworpen, Wit-Rusland de baas om vervolgens de finale van Polen te winnen en daarmee in 2023 weer op het hoogste jeugdniveau uit te komen.

Oranje, dat zijn zinnen op die zeventiende had plek gezet, kreeg binnen dertig tellen de eerste tegengoal maar antwoordde vlotjes via tweemaal Portengen en Horvers. De Zwitserse meiden bleven qua score in de buurt van Oranje en namen zelfs met 11-12 (23’) via Gruring de leiding. Oranje counterde en had binnen 200 tellen de score weer in eigen hand: 15-13. Maar Zwitserland – tweemaal verlies in de groepsfase, drie zeges in vier duels in de hoofdronde - bleek een taaie klant: bij rust hingen de bordjes op 15-13.

Na de thee scoorde Iaru Stirling haar eerste EK-treffer (18-16), zag ploeggenote Horvers twee treffers scoren voor 20-19. Nog eenmaal stonden de Zwitserse meisjes aan de goede kant van de score (20-21 door Baumann, 47’), daarna ging er een groot slot op het Nederlandse doel waardoor men slechts twee tegentreffers in de laatste dertien minuten moest toestaan. In die fase hielden Fleur Schouten – verkozen tot beste speelster - Horvers en Portengen de Oranje-boot drijvend: via 23-21 kwam de luid bejubelde zege bij 25-23. Maar die winst voelde als een doekje voor het bloeden. Beste vooruitzicht: Nederland is eerste reserve voor het komende WK: mocht een ploeg uit een van de continenten afhaken, neemt Oranje die plek over. 

Maar: alle aandacht ging na afloop uit naar Isah Legebeke. De 18-jarige opbouwspeelster ging in de tweede helft met een brancard van het veld nadat ze geblesseerd raakte aan haar knie.

En dat alles nadat de speelster van Kwiek net terug was gekomen van een lange revalidatie na een kruisbandblessure. Het spande er in aanloop naar het EK om of Legebeke het EK zou halen, maar na een positieve test in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen ging het sein opm groen. Legebeke pikte in Montenegro speelminuten en doelpunten mee maar verliet in duel nummer acht in tranen het veld.  

SCORES NEDERLAND – ZWITSERLAND: VAN DER VORST Nikki 0 (0 / 3 stops); DE BOER Anne 0 (13 / 33 stops = 39%); PELZER Iyem 0; BOERS Joy 0; GALEN VAN Robin 2; SCHOUTEN Fleur (beste speelster, 8); GROOTEN Robin 0; PORTENGEN Frencis 6; HORVERS Maud 8; BUIJS Sophie 0; STIRLING Iaru 1; SCHOUTEN Anne 0; KLEEF VAN Silke 0; LEGEBEKE Isah 0; BORREGANA Alyssa 0; VAN VELZEN Melissa 0

 

EINDSTAND EK U19 IN MONTENEGRO:  
1. DUITSLAND; 2. Spanje; 3. Denemarken; 4. Oostenrijk; 5. Frankrijkl 6. Montenegro; 7. Hongarije; 8. Kroatië; 9; 10; 11. Polen; 12. Servië; 13. Zweden; 14. Noorwegen; 15. IJsland; 16. Turkije; 17. NEDERLAND; 18. Zwitserland;  19. Slovenië; 20. Faeröer Eilanden; 21. Portugal; 22. Finland;  23. Noord-Macedonië; 24. Litouwen 

 

EINDSTAND CHAMPIONSHIP U19 IN GEORGIË:
1. OEKRAÏNE; 2. Slowakije; 3. Italië; 4. België; 5. Kosovo; 6. Luxemburg; 7. Israël; 8. Groot-Brittannië; 9. Georgië; 10. Bulgarije

cover Fleur Schouten werd door de wedstrijdleiding uitgeroepen tot 'beste speelster van de wedstrijd'

foto archief HSP / foto Reza 

Deel dit bericht