Nieuws

Nederland en Zweden bereiden zich voor op de WK play-offs

Vanaf volgende week staat het internationale Herenhandbal in het teken van de voorbereiding op de WK play-offs die voor Nederland en Zweden op 9 en 13 juni gespeeld gaan worden.

Nederland begint op zaterdag 9 juni om 16:00 uur met de thuiswedstrijd in de Maaspoort in Den Bosch tegen Zweden, de nummer twee van het afgelopen EK in Kroatië. De return wordt op woensdag 13 juni gespeeld om 15:00 uur in het Zweedse Kristianstad in de Kristianstad Arena. Voor de diehards  van het Nederlands herenhandbal, dat ligt nog geen 100 kilometer van Malmö.

Nederland gaat zich volgende week voorbereiden middels een vierlandentoernooi in Houten. Daar speelt Nederland A en Nederland B tegen Japan, en IJsland in een vierlanden toernooi. Daarna volgen op zaterdag nog een finale wedstrijd tussen de nummers één en twee van de groep en een wedstrijd om de derde en vierde plaats. Kijk hier voor de selecties van Oranje A en B

IJsland gaat zich voorbereiden op de play-offs tegen Oekraïne. IJsland begint op vrijdag 8 juni met een thuiswedstrijd en speelt 13 juni in de Oekraïne de return. Japan heeft zich bij de Aziatische kampioenschappen van dit jaar met een zesde plaats niet weten te plaatsten voor het WK van 2019 in Denemarken en Duitsland.

De drie A-landen die in Houten aanwezig zijn staan alle drie onder leiding van een IJslandse trainer/coach die ook allemaal al succes hebben gekend in hun trainersloopbaan.

Gudmundur Gudmundsson bondscoach van IJsland, won in 2008 zilver met IJsland tijdens de Olympische spelen van Beijing. Acht jaar later won hij goud bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro  met Denemarken. Daarnaast pakte hij nog brons met IJsland bij het EK van 2010 en zilver bij het Aziatische kampioenschap van 2018 met Bahrain. Sinds februari 2018 is hij weer bondscoach van de IJslandse heren. Als clubcoach won hij in 2013 nog de EHF Cup met het Duitse Rhein-Neckar Löwen.

Dagur Sigurdsson bondscoach van Japan: hij begon zijn trainerscarrière in Oostenrijk waar hij trainer werd in 2007 van A1 Bregenz en een jaar later stapte hij over naar de Oostenrijkse Nationale ploeg. Met Oostenrijk eindigde hij in 2010 op de negende plaats bij het EK in Oostenrijk. Van 2009 tot 2015 was hij trainer-coach van het Duitse Füchse Berlin waarmee hij in 2012 de Final4 bereikte van de Champions League. Met Duitsland won hij 2016 de Europese titel in Polen waarna er in 2017 een teleurstellende negende plaats was bij het WK in Frankrijk. Toen was al bekend dat hij na het WK zou overstappen naar Japan om daar de Nationale ploeg te gaan leiden.

Erlingur Richardsson de huidige bondscoach van Nederland heeft vooral ervaring als clubcoach. Van 1989 t/m 2012 was hij clubcoach in IJsland. Daarna was hij een jaar bondscoach van IJsland waarmee hij in 2013 op de twaalfde plaats eindigde bij het WK in Spanje. Daarna vertrok hij voor het eerst naar het buitenland en werd hij coach bij het Oostenrijkse West Wien. Dan wordt hij naar Berlijn gehaald waar hij de opvolger wordt van zijn landgenoot Dagur Sigurdsson. Hij won in 2015 met Füchse Berlin de Super Globe maar houdt het maar een jaar vol in de Duitse hoofdstad. Hij keert weer terug naar IJsland. Sinds het najaar van 2017 is hij bondscoach van Nederland.

Onderstaand het programma van het vierlandentoernooi dat gaat plaatsvinden in The Dome, Kruisboog 32 Houten.

Dag 1

Woensdag 4 april:

19:00 uur Nederland B – Japan

21:00 uur Nederland A – IJsland

Dag 2

Donderdag 5 april:

19:00 uur Nederland B – IJsland

21:00 uur Nederland A – Japan

Dag 3

Vrijdag 6 april:

19:00 uur IJsland – Japan

21:00 uur Nederland A – Nederland B

Dag 4

Zaterdag 7 april:

17:00 uur Plaats 3/4

19:00 uur Plaats 1/2

Kaarten kunt u hier bestellen

 

Zweden

Ook Zweden gaat zich de volgende week prepareren op de dubbele confrontatie tegen Nederland. De Zweden slaan hun trainingskamp op in het Zweedse Esklistuna en zullen twee wedstrijd gaan spelen tegen Kroatië. Op 5 april speelt men in Eskilstuna en op 7 april Norrköping.

Zweden staat onder leiding van ja ook een IJslander Kristján Andrésson, al is hij wel in Zweden geboren. Hij speelde 13 wedstrijden voor de nationale ploeg van IJsland en nam deel aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Hij is sinds september 2016 bondscoach van het nationale team van Zweden. Daarvoor was hij coach van 2007 tot 2016 van Eskilstuna Guif. In 2004 raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie wat er toe leidde dat hij in 2005 een punt moest zetten achter zijn actieve carrière als speler. In 2006 werd hij assistent-trainer van Eskilstuna om een jaar later het stokje als hooftrainer over te nemen.

Andrésson heeft voor zijn trainingsstage zestien spelers geselecteerd.

Doel: Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 81 interlands Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 69 interlands.

Linkerhoek: Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, 43 interlands  Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 14 interlands

Linker opbouwer: Lukas Nilsson, THW Kiel, 50 interlands Simon Jeppsson, SG Flensburg-Handewitt, 26 interlands en  Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 14 interlands

Midden opbouw: Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 60 interlands, Linus Arnesson, Bergischer HC, 14 interlands

Rechter ropbouw  Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 112 interlands, Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 31 interlands

Rechterhoek: Niclas Ekberg, THW Kiel, 163 interlands  Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 3 interlands

Cirkelspeler: Andreas Nilsson, Veszprem, 116 interlands, Jesper Nielsen, Paris Saint-Germain, 95 interlands Max Darj, Bergischer HC, 33 interlands  

Deel dit bericht