BENE-League FINAL4Mizuno 2017Handbalshop
Nederland speelt Turken tweede helft zoek

Nederland speelt Turken tweede helft zoek

07 januari 2018, 17:18 uur
Cruciale winst Oranje in WK-kwalificatieduel met Turkije
 
Door Frits Feuler – De mannenhandbalploeg heeft zondag in Sittard, voor 1025 toeschouwers, een o, zo belangrijke zege geboekt in de WK-kwalificatiereeks tegen Turkije. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson won met 26-19 van Turkije. Tot aan het begin van de wedstrijd waren de Turken lijstaanvoerder in de groep. Nederland moest dus voluit voor de winst gaan, liefst met meer dan drie treffers verschil. De ploeg deed dat, met name in de tweede helft, met verve. Daarmee werd de 30-27 nederlaag van enkele dagen eerder in Turkije weggepoetst.
 
Door deze belangrijke zege behoudt Nederland, nu als koploper, grote kans om begin 2019 aanwezig te zijn op het WK in Duitsland en Denemarken. Alleen de groepswinnaar speelt in juni play offs voor dat belangrijke deelname ticket aan het mondiale toernooi waarvoor Nederland in 1961 (!) voor het laatst actief was. Donderdag wacht nog het bezoek aan Griekenland, in Thessaloniki. Volgende week zondag kan de eerste kroon worden gezet als België op bezoek komt in Sittard voor het laatste en beslissende duel in deze reeks.
 
 
Nederland begon matig, had moeite met scoren en zag de Turken vlotjes uitlopen naar een 6-11 tussenstand. De ploeg kwam maar niet los van een tegenstander die hoopte op dat ene puntje in een lastig uitduel. Richardsson vluchtte – noodgedwongen – in een time out, zette defensief wat zaken om. Dat leidde vervolgens tot een enorme gedrevenheid bij de Oranje-mannen én een verdiende 12-12 ruststand. Die laatste treffer van Oranje kwam van de hand van Luc Steins.
 
Meteen na de pauze slaat Nederland het, zo zou later blijken, beslissende gaatje en brengt de marge eerst op drie (16-13) om vervolgens het verschil via vier (19-15) uit te bouwen naar uiteindelijk zeven: 22-15. Die inhaalrace bleek onbegonnen werk voor de gasten. Het grootste verschil kwam vlak voor tijd op de bordjes als de 26-18 tussenstand zichtbaar wordt. De vlot scorende Jorn Smits en Ephrahim Jerry drukten zwaar op de aanvallende kracht van Oranje. Tim Remer vestigde op de linkerflank met prima acties en treffers de aandacht op zich. Daarnaast wist de defensie zich gesteund door het fabuleuze optreden van de 37-jariuge Volendam-keeper Gerrie Eijlers die drie strafworpen wist te stoppen. 
 
Toch nam de Oranje-coach een risico door zijn wisselbeleid in de eerste helft. Maar dat plan was goed doordacht, meldde hij trots na afloop. “Met verse spelers het tempo opvoeren en de tegenstander moe krijgen,” luidde de simpele verklaring van IJslandse coach. Alles leek in de tweede helft op de juiste plek te vallen want de Turken werden ditmaal helemaal zoek en van het kastje naar de muur gespeeld. Dat zelfs een 'vliegertje' , altijd leuk voor het publiek, in de ogen van de Russische scheidsrechters geen genade vond - de bal was waarachtig dik over de doellijn - mocht de pret niet drukken bij Oranje.  
 
Scores Nederland: Bart Ravensberger, Gerrie Eijlers; Jorn Smits (6), Ephrahim Jerry (5), Kai Smits (4), Tim Remer (3), Bobby Schagen (3), Luc Steins (2), Dani Baijens (1), Jordy Baijens (1), Jeffrey Boomhouwer (1), Jasper Adams, Joris Baart, Toon Leenders, Iso Sluijters, Ivo Steins.
 
Voor Turkije kwam de topscorer van de eerst wedstrijd, Döne, toen goed voor elf doelpunten, nu tot slechts één treffer. 
 
 
Stand in de groep:
1. Nederland 4-6; 2. Turkije 4-5; 3. België 4-5; 4. Griekenland 4-0.
 
België had het een helft, voor 800 toeschouwers in Tessaloniki, heel lastig, op bezoek bij de Grieken gelet op de 14-9 achterstand halverwege. Daarna tapten de zuiderburen uit een ander vaatje en dwongen de thuisploeg kort voor tijd alsnog op de knieën: 24-26.
 
Scores voor België: Lettens, Denert; Ooms (), Spooren, Nathan Bolaers (4), Devisch (2), Cauwenberghs (4), Cadel, Danse, Neuville, Damian Kedziora (5), Vancosen, Strauven, Thomas Bolaers (2), Qerimi (4), De Beule (4).
Bij de Grieken kroonde Charalampos Mallios zich tot toscorer met acht treffers, voor Dimitrios Tziras met vijf.
Laatste update: 08 januari 2018, 10:39 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Nederland speelt Turken tweede helft zoek