Nederland U20 sleept nog een punt uit het vuur tegen Japan

Verschillende speelstijlen zorgden voor een onverwacht resultaat.

De tot nu toe nog ongeslagen Nederlandse U20-ploeg werd zaterdag in de vierde WK-wedstrijd verrast door de Japanse weerstand. De verschillende speelstijlen zorgden voor een onverwacht verloop en resultaat. Het massieve Europese handbal werd geconfronteerd met snelle en beweeglijke Aziatische acties.

Japan had zich ook goed gericht op de topscorers van Nederland. Dione Housheer en Sarah Dekker kwamen bijna niet in het spel voor, terwijl een speelster als Amy Oostveen helemaal opbloeide in de dertien minuten speeltijd die ze kreeg en met een score van 9 op 10 topscorer werd bij Nederland.

Japan liep in de eerste helft zes doelpunten uit: 6-12 werd het halverwege de eerste helft. Twee minuten voor rust was het verschil nog steeds zes doelpunten (11-17) maar in de slotfase konden Larissa Nusser, Amy Oostveen en Bo van de Wetering de marge terug brengen tot drie doelpunten: 14-17.

In de tweede helft liep Japan opnieuw uit naar een verschil van zes doelpunten: 15-21 werd het na 38 minuten. In de veertigste minuut, bij een 16-22 stand, begon Oranje grip op de Japansen te krijgen en werd er een lange achtervolging ingezet. Van 16-22 ging het naar 20-22 (43’), waarna Oranje via Merel Freriks in de 47e minuut de aansluitingstreffer wist te scoren: 24-25. Er ontpopte zich een spannende slotfase waarin Nederland vocht tegen een achterstand van een, twee doelpunten aankeek. Totdat  Iva van der Linden in de 55e minuut de gelijkmaker wist te scoren.

De voorsprong wilde maar niet komen, om en om werd er gescoord totdat Nederland in de 59e minuut via Amy Oostveen voor het eerst op voorsprong kwam: 33-32. Via een zevenmeter van Nakayama komt Japan in de laatste minuut weer op gelijke hoogte. Na een Nederlandse time-out schiet Amy Oostveen Nederland weer naar een voorsprong maar de snelle en wendbare Japanse ploeg weet via Aizawa er alsnog een verdiend gelijkspel uit te slepen.

Scores voor Nederland: Amy Oostveen 9, Larissa Nusser 5, Merel Freriks 5, Dione Housheer 4, Lynn Molenaar 4, Bo van de Wetering 3, Iva van der Linden 2, Rejanne Blaauw 2.

Zondagavond om 20:00 uur staat de laatste groepswedstrijd tegen koploper Denemarken op het programma dat zaterdagmiddag met ruime cijfers Roemenië van het kastje naar de muur stuurde: 23-42. Om groepswinnaar te worden moet Oranje van Denemarken winnen.