Nederland U20 uitgeschakeld bij WK

Door Hans Schets - De Nederlandse handbalsters hebben het woensdagavond niet gered in de kwartfinale van het WK U20 om door te stoten naar de halve finale. In een bij vlagen harde wedstrijd tegen Rusland waarin aan beide kanten veel fout ging en veel kansen werden gemist, won Rusland, na een 14-14 ruststand, met 28-26.

Nederland begon niet goed aan de wedstrijd en stond in een mum van tijd op een 4-0 achterstand. Aanvallend speelde Nederland het eerste kwartier dan ook erg zwak. In de vijfde minuut pakte coach Nijdam zijn eerste time-out waarna  Oranje in de zesde minuut de eerste treffer scoorde. Rusland pakte nog de 5-1 voorsprong, maar begint daarna ook vanwege de fel acterende Oranje dekking, kansen te missen. Aanvallend blijft het echter moeilijk. In de tiende minuut scoort  Van Wetering twee keer achter elkaar en zet zo de 5-4 op het scorebord.

Pas in de zestiende minuut begin het weer goed te lopen bij Oranje als Housheer, die vandaag niet in de wedstrijd zat, de 6-5 scoort. Via Dekker en Van Wetering neemt Oranje meteen ook de voorsprong: 6-7. (18’)

Dan breekt er een fase aan waarbij om er om wordt gescoord:  Rusland maakt steeds gelijk waarna Nederland steeds de voorsprong pakt. Ook in ondertal blijft Oranje scoren. In de 25e minuut komt Oranje dan voor het eerst op een twee punten voorsprong. Als Yara ten Holte een stop realiseert wordt het daarna via Dekker 10-12. Via een zevenmeter en een misser van Housheer komt Rusland toch weer snel op gelijke hoogte: 12-12. Daarna scoren beide ploegen nog twee keer en gaan met een 14-14 stand de kleedkamers in.

In de tweede helft pakt Rusland meteen weer de voorsprong 15-14. Nederland tikt  ook weer direct aan met de gelijkmaker 15-15.  Nu zijn de rollen omgekeerd en is het Rusland dat steeds de voorsprong pakt. Nederland kan slechts de gelijkmaker produceren. Echt goed is het spel wat beide ploegen laten zien niet. Er worden opnieuw veel kansen gemist aan beide kanten. Zo blijft het een gelijkopgaande wedstrijd.

In de 46e minuut is het Rusland dat weer voor het eerst weet te profiteren van een Nederlandse misser en de marge op twee bepaalt:  22-20.

Om te proberen de achterstand weer snel in te lopen gaat Nederland steeds gehaaster spelen met als gevolg dat er ook weer veel fout gaat. Omdat Nederland wel de druk op de Russische ploeg weet te houden maakt ook de tegenstander veel fouten zodat er niets verandert in het verschil tussen beide ploegen. Rusland behoudt die marge van twee doelpunten tot het einde en plaatst zich derhalve met een 28-26 overwinning voor de halve finale.

Rusland gaat het in die halve finale opnemen tegen de winnaar van Noorwegen tegen Frankrijk die om 20:45 uur gespeeld wordt.

Nederland gaat spelen voor de plaatsen 5 t/m 8. Daarvoor gaat men in eerste instantie vrijddag om 12:30 uur spelen tegen de verliezer van het duel tussen Noorwegen en Frankrijk. Zaterdag staan dan de plaatsingswedstrijden voor plaats 7/8 en 5/6 op het programma.

De scores tegen Rusland kwamen van: Bo van Wetering 7, Merel Freriks 5, Dione Housheer 5, Sarah Dekker 4, Lynn Molenaar 3, Larissa Nusser 2.