Nieuws

Nederland wordt langzaam gek van Noorwegen

Wéér overlopen, geen schijn van kans, eerste nederlaag op EK

Door Frits Feuler– Het rookgordijn dat de Nederlandse begeleiding rondom het meespelen van Nycke Groot vooraf aan het duel tegen Noorwegen legde, was de moeite niet waard. In het tweede duel in de hoofdronde liep Nederland, na vier overwinningen, tegen een pijnlijke maar verdiende 16-29 nederlaag aan. Op alle fronten gaf de regerend Europees kampioen, voor 1800 toeschouwers in Nancy, Oranje voor de vijfde keer in nauwelijks drie jaar handballes. Er lijkt een vloek op die tegenstander te rusten.

Tweemaal strandde Oranje op een EK tegen deze handbalgrootmacht. Op de Spelen van Rio was er ook al geen doorkomen aan. Verleden jaar, bij het WK in Duitsland, was de halve finale eindstation. Nederland lijkt maar niet te kunnen winnen van dit Noorwegen dat ook drie speelsters – Grimsbo, Mork en Kurtovic – niet kon opstellen tijdens dit 13e EK. Zeker na de zeperd in het openingsduel tegen Duitsland en de oorwassing tegen Roemenië in de groepsfase gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van de Noorse ploeg.

Maar Nederland blijkt de rode lap voor de stier, voor de Noorse vechtmachine te zijn. Met of zonder Groot, wel of geen rookgordijn, Noorwegen had hier helemaal geen boodschap aan en perste Oranje tot op het bot uit.

  

Debbie Bont kon deze keer niet overtuigen tegen Noorwegen         foto Reza / archief HSP

Nycke Groot stond welgeteld 9.28 minuten op het veld, misschien tegen beter weten in. Te weinig om van enige importantie te zijn voor haar ploeg die vanaf de eerste seconden alleen maar ploeterde. Haar blessure bleek dus nog niet voldoende hersteld. Goede bedoelingen, dat wel. Maar te weinig vernuft, te weinig klasse ook maar ook een gigantische tekortkoming in handelingssnelheid.

Rapport

36% bedroeg het schotpercentage in zestig minuten, geen goed rapport voor dit Oranje hetgeen de magere 16 doelpunten uit 45 pogingen verklaart. Noorwegen eindigde in de statistieken beduidend hoger met 52 pogingen en 29 treffers. Bont met 0 pogingen, Van der Heijden 0 uit 1, Abbingh 1 uit 5, Dulfer 1 uit 3, Rozemalen 1 uit 5, Maelstein 2 uit 8, Polman 4 uit 9. Kortom: geen goed kerstrapport om mee thuis te komen.

Onrust sloop per minuut in de ploeg. Hoe coach Helle Thomsen haar defensie ook neerzette met de ter beschikking zijnde wisselmogelijkheden, het was vechten tegen beter weten in. Het verdedigingscentrum kreeg maar geen vat op de aalvlugge en fysiek sterke Noorse speelsters die zich gaandeweg in een speeltuim waanden. Zo makkelijk kan het ineens gaan voor een ploeg die ten dode opgeschreven was in de vaderlandse media en nu plots – zij het minimaal – zowaar nog uitzicht heeft op een plaats bij de beste vier in Parijs.

5-7 was het minimale verschil dat Oranje op het scorebord kon zetten. Vanaf dat moment gingen de remmen meer dan los bij de Scandinavische ploeg die in één ruk naar 7-15 halverwege opstoomde en in keepster Katrine Lunde de perfecte uitblinkster had. Furieus, gedreven, geen compassie. Een TGV die met Oranje door de hele hal denderde en pas na zestig minuten tot stilstand kwam. De 16-27 van rechterhoekspeelster Aune was een juweel van een vliegertje! Nog meer zout in de Hollandse wonden dus!

Extra rust

“In de rust besloten we om een groot deel van de basisploeg wat extra rust te gunnen,” gaf Loïs Abbingh voor de televisiecamera’s aan. Dus draafden youngsters als Freriks, Amega en Knippenborg op, met Malestein op de rechterflank. Amega begon met een knaller, maar kon daarna niets extra’s toevoegen zoals tegen Kroatië. Haar is niets kwalijk te nemen. Ook Duijndam kreeg speeltijd. De reddingen van Tess Wester wogen niet meer op tegen de vele missers en slordigheden die haar teamgenoten aan de overkant produceerden. Er was geen houden meer aan!

Merel Freriks, tweemaal succevol tegen Noorwegen             foto Hans Khoe

Thomsen nam dus al snel haar verlies en zette de basisploeg, net als tegen Kroatië, in de ‘spaarstand’. “Natuurlijk, dit doet even pijn,” verwoordde Abbingh de totale uitval van het tot dan verrassend goed spelend Oranje in de eerste vier duels. “Noorwegen strafte alles af. We waren niet in staat om terug te komen. De kopjes moeten snel leeg, over 24 uur wacht Duitsland. Dat ene puntje moeten we daar maar pakken!” klonk het weer enigszins hoopvol.

Scores Nederland: Wester, Duijndam; Kramer, Van der Heijden, Bont, Abbingh 1, Knippenborg 1, Amega 2, Visser, Groot, Dulfer 1, Freriks 2, Smeets 2, Rozemalen 1, Malestein 2, Polman 4.

Bij Noorwegen kwamen de meeste scores van Jacobsen (5), Aune (4), Oftedal (4) en Reistad (4).

Deel dit bericht