Nederlandse handballers pakken volle winst in Griekenland

Oranje begint als koploper aan laatste slag met België

De Nederlandse heren handballers hebben ook hun vijfde WK-kwalificatiewedstrijd in het Griekse Thessaloniki in winst weten om te zetten. Na een moeilijke eerste 45 minuten waarin Oranje geen afstand kon nemen van de Grieken won men na een 14-15 ruststand met 23-28.

Door deze overwinning heeft Oranje weer de leiding genomen in de kwalificatiegroep 5 en gaat het komende zondag om 13:00 uur in Sittard met België de strijd aan om het felbegeerde play-off ticket. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de play-offs. Nederland heeft het voordeel dat het eventueel ook voldoende heeft aan een gelijkspel. België moet winnen. Twee jaar geleden speelde Oranje ook de play-offs. Polen was destijds de tegenstander. Na de 27-21 nederlaag uit werd er thuis met 25-24 gewonnen hetgeen te weinig was voor plaatsing voor het WK.

Nederland opende tegen Griekenland met een 0-2 score binnen twee minuten met doelpunten van Jasper Adams en Toon Leenders. Veder kwam Oranje niet. De Grieken konden weer aanhaken totdat Oranje na een kwartier op 6-9 kwam via Dani Baijens. Het was echter niet de opmaat naar een ruimere voorsprong. Integendeel, bij 9-12 verloor Oranje de controle over de wedstrijd en zag vervolgens Griekenland bij 13-13 (27’) weer op gelijke hoogte komen. Kay Smits voorkwam dat Oranje met een gelijke stand moest gaan rusten. De Gelener zette in de laatste seconde nog de 14-15 ruststand op het scorebord.

In de tweede helft kwam Griekenland meteen op voorsprong: 16-15. Bobby Schagen en tweemaal Iso Sluijters zorgden weer voor een Nederlandse voorsprong (6-18) maar Griekenland kwam na 38 minuten spelen opnieuw langszij: 18-18. Schagen en Boomhouwer, na twee Griekse misser, zorgden weer voor een twee doelpunten voorsprong: 18-20 (42’).

Luc Steins zorgde na 45 minuten met zijn enige doelpunt voor de doorbraak als hij de 19-21 scoort. De Grieken missen vervolgens vier keer op rij, terwijl Jeffrey Boomhouwer, Kay Smits en Dani Baijens in drie minuten tijd Nederland naar een veilige vijf punten marge schieten: 19-24. Nederland speelt de wedstrijd dan gemakkelijk uit en loopt uit naar 18-21. In de laatste minuut loopt Jasper Adams dan nog tegen een rode kaart aan waarna de Griekse topscorer Tziras (11 doelpunten) de eindstand op 23-28 bepaalt.

Scores Nederland: Dani Baijens 4, Toon Leenders 2, Iso Sluijters 3, Bobby Schagen 6, Kay Smits 5, Jasper Adams 3,  Jeffery Boomhouwer 4, Luc Steins 1, Bart Ravensbergen, Evert Kooijman, Jordy Baijens, Joris Baart, Ivo Steins, Jorn Smits, Ephrahim Jerry, Gerrie Eijlers.