Nederlandse handbalsters U17 winnen eerste EK wedstrijd.

De Nederlandse handbalsters U17 hebben donderdagmiddag in het Slowaakse Michalovce hun eerste EK wedstrijd tegen Oostenrijk gewonnen. Nadat men de EYOF twee weken geleden zonder een overwinning had afgesloten moest het dan maar bij het EK gebeuren. Na een 12-13 ruststand won Oranje overigens in een zeer matige wedstrijd van beide kanten waarin veel fouten werden gemaakt en kansen werden gemist met 35-33 van Oostenrijk dat na genoeg de gehele wedstrijd op voorspong stond.

Het was het een wedstrijd met hoge pieken en diepe dalen en een waar de dekking aan beide kanten veel te wensen overliet. Nederland was bijna de gehele wedstrijd op achtervolgen aangewezen. De start van de wedstrijd was voor Oostenrijk dat na tien minuten op een 2-7 voorspong kwam. Tien minuten later had Nederland de achterstand zo goed als weggespeeld (7-8) maar er langs komen, dat duurde toch nog wel even.

Drie keer mist men de gelijkmaker maar bij  9-9 werd het voor toch voor het eerst gelijk. Oostenrijk liep meteen weer uit naar 9-11. Ondanks dat Nederland twee keer achter elkaar mist weet men vervolgens toch twee minuten voor rust voor het eerst op voorspong te komen:12-11. Dit weet men echter niet vast te houden. Oostenrijk gaat alsnog met een 12-13 voorspong de kleedkamer in.

In tweede helft loop Oostenrijk binnen anderhalve minuut uit naar 12-15. Oranje komt even snel weer langszij: 15-15. Dan volgt er een gelijk opgaande fase waarin aan beide zijde makkelijk en veel gescoord wordt.  Na veertig minuten, bij een 21-21 stand, is het Oostenrijk dat weer langzaam uitloopt: via 22-25 naar 26-30 met nog acht minuten te spelen.

Op dat moment ziet het er niet goed uit voor Nederland U17. Ook Oostenrijk heeft zo zijn momenten waarin niks wil lukken en veel fout gaat. Nederland komt in drie minuten tijd weer terug en staat bij 31-31 weer op gelijke hoogte. Oostenrijk pakt 31-32 weer een voorsprong maar Oranje weet twee keer op rij te scoren en komt daarmee voor de tweede keer deze wedstrijd aan de leiding: 33-32. Het gaat het dan via 33-33 naar 34-33 en lijkt het op een gelijkspel uit te draaien. Oostenrijk verkwanselt echter haar laatste kans waardoor Nederland in de laatste seconden nog de 35-33 scoort en daarmee de eerste overwinning tijdens het EK binnen haalt.

Tot speelster van de wedstrijd werd Zoe Sprengers gekozen

In de andere wedstrijd uit poule A won Duitsland na een 6-5 stand met 19-15 van Rusland. Vrijdag om 15:30 uur speelt Nederland tegen Duitsland

Scores: Zoe Sprengers 15, Nyala Krullaars 5, Sarah Dekker 4, Isa Ternede 2, Britt van er Baan 2, Eva van Diepen 2, Sharon Grummel 1, Jessica Hildebrands 1, Floor Tutert 1, Linde Verharen 1, Marit Winkels 1.