Nieuws

Nieuwkomer Martijn Poot met Quintus veel te sterk voor vrienden bij Feyenoord

AD SPORT / Peter Lotman - Quintus was vorig seizoen kampioen van de eredivisie. Feyenoord debuteert op dat hoogste landelijke niveau. Beide handbalteams troffen elkaar zaterdag voor het eerst. De Westlanders toonden met 35-21 het klasse-verschil aan. Martijn Poot is afkomstig uit de Rotterdamse regio, maar komt uit voor de Heulse formatie.

De 20-jarige international van Jong Oranje komt uit Maassluis en is ook deelnemer aan de Handbal Academie voor jeugdige talenten. De rechtshandige opbouwspeler maakte dit seizoen de overstap van het Limburgse Bevo. Zijn oudere broer Niels speelt daar nog steeds. De link met Handbal Feyenoord is snel gelegd.

“Mijn broer heeft vroeger bij Haro, de voorloper van Feyenoord, gehandbald. Verder heb ik een goede band met veel jongens van dat team. Er spelen vrienden van mij, zoals Ofke Teekens, de keeper, en Boy van Eijk. En ook trainer Arjan Koster ken ik goed. Met Ofke kan ik het nog steeds super goed vinden. Daarom had deze wedstrijd een speciale betekenis voor mij”, verklaart Poot, die met handballen begon bij HV Unitas’63 en ook nog van zijn twaalfde tot zijn zeventiende jaar uitkwam voor het Haagse Hellas.

Hoogste niveau

Het krachtsverschil komt voor de sterke schutter en robuuste verdediger niet als een verrassing. “Het niveau van de Rotterdamse clubs is nu eenmaal lager dan dat van Quintus.

Dat speelt al jaren op het hoogste niveau en heeft zelfs BENE-League ervaring. Veel spelers zijn in al die jaren vanuit het Rotterdamse naar hoger spelende clubs vertrokken. Heel jammer, maar het is de realiteit. Ook ik wilde mezelf verder ontwikkelen. Ik wil binnen twee jaar BENE-League spelen en die ambitie sluit goed aan bij de plannen van Quintus. Hun spelvisie spreekt mij aan.”

Uiteraard waren Geert Hinskens en Jack van Lier, de trainers/coaches van Quintus, blij met de komst van Martijn Poot. Bij Bevo had hij zich ontwikkeld tot een completere handballer. Het was een overgang van Panningen naar Kwintsheul, maar Poot had met de verschillende omstandigheden totaal geen moeite.

”Het was nog wel even wennen aan de andere speelstijl. We zijn begin augustus gestart met de voorbereiding en aanpassingsproblemen heb ik totaal niet gehad. Ik voelde me direct opgenomen in de groep. Ik kende ook al veel spelers. Het is eigenlijk heel makkelijk gegaan.”

Aanwinst

Dat het technisch duo Hinskens/Van Lier content is met de aanwinst blijkt uit de speeltijd die het jonge talent in de voorbereiding kreeg toebedeeld. Poot daarover: “Zowel in de aanval als in de dekking ben ik veel ingezet.” Coach Van Lier:  “Martijn is gedreven en wil steeds beter worden. Zijn kwaliteiten zijn het schot en het verdedigen midachter. Fysiek ijzersterk.”

Tegen Feyenoord kwam Poot minder in actie. Dat gold voor meer basisspelers. Coach Hinskens: “We wilden ook de andere spelers meer speeltijd geven. En we hebben een aantal variaties uitgeprobeerd. Spelers op andere plaatsten. Dat kan in zo’n wedstrijd. Daardoor werd het wat rommeliger. Toch zijn we redelijk tevreden, al had het verschil groter moeten zijn.”

In de eerste helft maakte Quintus, met de uitblinkende keepers Lars Hemmes en Paul Vis, bij 11-4 en 14-7 al het verschil. Aanwinst Pieter van der Velden liet zien dat hij over een voortreffelijke balbehandeling en scorend vermogen beschikt. Ook na de rust (16-10) experimenteerde de thuisclub volop. Het leverde een aantal fraaie doelpunten op, maar het verschil was te groot om er een boeiend spektakel van te maken.

Doelpunten Quintus: Pieter van der Velden (6), Timo Blom (4), Ard Vollebregt, Troy Oranje, Collin de Vette, Marc de Vreede, Yannick Boers, Rick van Ravesteijn (allen 3), Dean van Haeren, René de Bakker, Ques Canninga (allen 2) en Alex Koop.

cover Martijn Poot

foto archief HSP / Paul Vis sr.

Deel dit bericht