Nieuws

Nyala Krullaars en Kopenhagen: volgend seizoen een schepje bovenop

Door Frits Feuler – Een beetje onverwacht kwam het bericht bij het Nederlandse tweetal dat actief is voor Kopenhagen Haandbold: geen wedstrijden komend seizoen in de nieuwe Europa League. Een streep dus door de sportieve ambities, lijkt het. Veel internationale wedstrijden zijn onontbeerlijk voor jongere speelsters die in hun ontwikkeling zitten. Nyala Krullaars en Larissa Nüsser hebben inmiddels, voor zover mogelijk, met hun teamgenoten 'op afstand' de situatie besproken.

Afgelopen seizoen kwam Kopenhagen door de derde kwalificatieronde en ontmoette vervolgens in de groepsfase Siofok, Podravka en Cisnadie. Zes duels, zes punten. En de twee eerste Europese treffers voor Krullaars tegen Cisnadie en Siofok.

Maar volgend seizoen dus geen Kopenhagen op de Europese velden. De coronacrisis en het financiële avontuur wegen bij de clubleiding zwaar. “De motivatie van de ploeg wordt nu alleen maar groter, we hebben begrip voor de beslissing van het bestuur,” geeft Krullaars aan. “Maar het blijft super jammer.” Nu vertoeft het tweetal nog in Nederland, half juli start de voorbereiding in de Deense hoofdstad. “In mijn eerste jaar heb ik veel geleerd, ben goed opgevangen en iedereen is open naar elkaar toe. Dat alleen al maakt dat ik me bij de club goed thuis voel.”

Oranje

Niet alleen internationale wedstrijden met de bekerwinnaar van 2017 en de kampioen van 2018 gaan aan haar neus voorbij. Ook met Jong Oranje U20 is er deze zomer geen WK. Uitgesteld tot december. Van 2 tot 13 december gaan 24 teams in Roemenië aan de slag. “In elk geval weer een evenement om naar uit te kijken,” weet Krullaars die vorig jaar nog met Oranje U19 zilver won op het EK in Hongarije en in de finale tegen het thuisland vier keer scoorde. “Om in beeld te komen bij het grote Oranje moet je natuurlijk nog heel wat meters afleggen,” weet de achttienjarige. “Ik weet dat dat nog een lange weg is maar dat is wel waar je het voor doet.”

Debbie Bont is er komend seizoen niet meer bij, zij verkast naar Metz. “Op die positie hebben we binnen onze jonge ploeg al een goeie vervangster staan, dus dat zit goed. Zelf hoop ik ook op nog meer speelminuten, want dat is waar het allemaal om draait. Stapje voor stapje, ja.”

Prijzen

De ex-speelster van Dalfsen begint aan haar tweede jaargang in Denemarken, haar contract loopt nog tot 2023. Samen met haar ploeg weer strijden om prijzen, dat is de grote uitdaging in een competitie waar Esbjerg en Odense domineerden. “Afgelopen seizoen verspeelden we toch wat teveel onnodige punten,” blikt ze terug. “Een paar van die mindere dagen breken ons op. Die ervaring hebben we nu, dat hoort bij het leerproces. Waar ik vooral naar uitkijk is dat we binnenkort weer samen kunnen trainen en spelen.”

Kopenhagen, een club met aanzien. Waar speelsters als Myrthe Schoenaker. Debbie Bont en Kelly Dulfer triomfen vierden. Dat willen Krullaars en Nüsser ook. Vier speelsters, waaronder Debbie Bont, verlaten de club, de Zweedse international Sofia Hvenfelt komt over van Höör 65.

Deel dit bericht