Nieuws

Nycke Groot deze zomer opnieuw beschikbaar voor Oranje

Nycke Groot deze zomer opnieuw beschikbaar voor Oranje

Van de Redactie - Nycke Groot sluit aan bij de Oranjeploeg die in voorbereiding gaat op de Olympische Spelen. Ze stelt zich deze zomer opnieuw beschikbaar voor het Nederlands team, nadat ze in januari 2019 had besloten te stoppen bij Oranje. Groot is toegevoegd aan de longlist voor de Olympische Spelen, waardoor ze speelgerechtigd is.

“Toen Manu belde nadat Estavana opnieuw geblesseerd was geraakt, voelde ik een onverwachtse kriebel. Ik was verrast om te merken dat ik het leuk vond en er ineens heel veel zin in kreeg. Ik heb er over nagedacht en met vrienden en familie over gesproken. Mijn vriend zei: krijg je spijt van dingen die je niet doet of van dingen die je wel doet? En toen dacht ik; je hebt gelijk. Ik wil het doen. Het voelt goed.”

                            

                                      EK 2018: Nycke Groot in actie tegen Hongarije, foto archief HSP

Groot kijkt met een goed gevoel terug op haar interlandcarrière tot nu toe. In totaal heeft ze 141 interlands op haar naam staan waarin ze 439 keer het net vond. De laatste keer dat ze het Oranje-tenue aan had was op 16 december 2018, toen ze een bronzen medaille veroverde op het EK.

“Het Nederlands team is echt iets speciaals en ik heb er een onwijs mooie tijd gehad. Ik wil graag wat bijdragen aan het team. Manu kan op basis daarvan beslissen of ik mee ga naar de Spelen of niet. Ik ga het gewoon proberen.”

Na de zomer hangt Groot haar handbalschoenen definitief aan de wilgen. “Ik weet dat dit sowieso het laatste is. Het zou heel mooi zijn om nog een Olympische Spelen mee te maken. Voor iedere sporter is dat iets heel speciaals. Het is zo moeilijk om daar te komen. Niet veel landen nemen deel en de handbalselectie mag maar uit 14 speelsters bestaan. Het is een hele prestatie om daar te staan.”

Komend weekeinde sluit Groot met Odense haar clubloopbaan af tijdens de FINAL 4 in het Deense bekertoernooi. Odense ontmoet in de halve finale Herning-Ikast, de andere halve finale gaat tussen Nykobing en Kopenhagen.

Prijzen met Nederlands team:
WK 2015 Denemarken – zilveren medaille
EK 2016 Zweden – zilveren medaille
WK 2017 Duitsland – bronzen medaille
EK 2018 Frankrijk – bronzen medaille
Titeltoernooien:
EK Dames 19 2007 Turkije – Plaats 11: 7 wedstrijden, 46 doelpunten
EK 2010 Denemarken/Noorwegen – Plaats 8: 6 wedstrijden, 7 doelpunten
WK 2013 Servië – Plaats 13: 6 wedstrijden, 17 doelpunten
EK 2014 Hongarije/Kroatië – Plaats 7: 6 wedstrijden, 30 doelpunten
WK 2015 Denemarken – Plaats 2: 9 wedstrijden, 39 doelpunten
Olympische Spelen 2016 Rio de Janeiro, Brazilië – Plaats 4: 8 wedstrijden, 28 doelpunten
EK 2016 Zweden – Plaats 2: 8 wedstrijden, 35 doelpunten
WK 2017 Duitsland – Plaats 3: 9 wedstrijden, 21 doelpunten
EK 2018 Frankrijk – Plaats 3: 8 wedstrijden, 22 doelpunten

cover Nycke Groot, 'aangemeld' voor Oranje en de Spelen, in actie tegen Tsjechië (juni 2015)

foto archief HSP / Tina Kolthof

Deel dit bericht