Nieuws

Nycke Groot en Yvette Broch winnen Hongaarse beker

Dertiende bekerwinst Györi na winst op Erd

Door Frits Feuler –Twaalf opeenvolgende jaren was de Hongaarse beker voor de vrouwenploeg van Györi. Vorig jaar moest de Cup afgegeven worden. Dus lag er, na de winst zaterdag in de halve finale op Ferencvaros, voor de ploeg van scheidend trainer Ambros Martin een geweldige uitdaging in de finale tegen Erdi. Na een spannend duel in de Papp Laszlo Arena in Boedapest – over zes weken eveneens het decor voor de Champions League Final Four – won de ploeg van Yvette Broch en Nycke Groot met 27-23.

Voorafgaand aan de bekerfinale werd Györi’s linkerhoekspeelster Anita Görbicz – volgende maand wordt ze 35 – door de voorzitter van de Hongaarse bond, Katalin Palinger, gehuldigd als beste handbalster van het seizoen.

De eerste helft speelde de record-bekerwinnaar, met Broch en Groot in de basis maar zonder de langdurig geblesseerden Nora Mörk, Zsusanna Tomori maar ook zonder Stine Oftedal,matig. Erd nam brutaalweg een 0-3 voorsprong om vervolgens bij 5-5 – na vijftien minuten - de opponent langszij te zien komen. Het duel was bij vlagen bikkelhard. De fel spelende Nycke Groot bracht haar ploeg met de 9-8 voor het eerst aan de leiding. Bijna om en om scorend ging het naar 12-13 halverwege.

Erdi gaf zich niet zomaar gewonnen. Coach Edina Szabo: “We dachten aan een moeilijk duel, maar konden lang bij blijven. We wilden absoluut winnen!” Mireya Gonzalez (Györi) tekende voor de zoveelste gelijkmaker: 19-19. Görbicz bleef haar doelpunten mee pikken: vanaf de flank of vanaf de streep: 21-19. Nycke Groot tekende weer eens voor een marge van één doelpunt (24-23), een voorbeeld dat de Duitse Anja Althaus haar na deed. In de slotminuten drukte Györi nog even door en finishte uiteindelijk op 27-23.

Anita Görbicz: “Blij dat de beker weer bij ons terug is!”

Coach Szabo gaf na de wedstrijd nog maar eens aan dat hij en zijn ploeg erg verdrietig waren na deze nederlaag. “Maar we moeten verder.” Erdi bezet in de competitie de derde plek, na achttien duels acht punten achter op nummer twee, Ferencvaros en koploper Györi.

Ambros Martin feliciteerde na afloop zijn ploeg en fans. “Dit was geen makkelijk duel. Zeker, nadat Györi vorig jaar na twaalf opeenvolgende winstpartijen een jaartje de beker moest missen. Dat hebben we vandaag dus weer rechtgezet. Er waren fantastische teams bij deze Final Four in de beker. Felle strijd, vier mooie wedstrijden. Ik heb veel moeten puzzelen om, vanwege de blessures, de ploeg zo optimaal mogelijk te laten presteren.”

De nieuwe en de aan het eind van het seizoen vertrekkende coach van Gyori.

Voor Anita Görbicz lijkt de zoveelste bekerwinst vrij normaal. “Ik ben blij met de terugkeer van de beker! Feliciteer ook de Hongaarse bond met de prima organisatie. Erdi maakte in de slotfase wat meer fouten, terwijl onze defensie steeds beter werd. Binnenkort hoop ik hier weer met een grote beker te staan,” blikte ze mogelijk al vooruit naar de Final Four in de Champions League op 12 en 13 mei in diezelfde Arena. 

Deel dit bericht