Nieuws

Nykobing opent met eerste zege, twee treffers Housheer

Debutanten Champions League strijden om Deens titel

Door Frits Feuler - De finalisten van het Deense kampioenschap vorig jaar en nu debutanten in de EHF Champions League bij de vrouwen,  Kobenhavn Handball en HC Odense, worden opnieuw beschouwd als de belangrijkste favorieten voor de titel in de Deense nationale competitie.

Het seizoen startte dinsdagavond met Viborg HK als gastheer voor NFH Nykøbing, de kampioenen 2016/17. De gasten, met twee treffers van Dione Housheer, wonnen na een 13-17 ruststand, afgetekend met 22-32.

Kobenhavn won vorig seizoen de eerste nationale titel nadat het Odense versloeg. Beide teams zullen hun debuut maken in de EHF  Champions League. Ze beschikken over voldoende materiaal om dit seizoen opnieuw hun zegje te doen in hun nationale competitie. T Tenminste, ze lijken de topfavorieten te zijn op basis van hun selectie voor het komende seizoen.

Kobenhavn versterkte hun toch al sterke selectie met de Noorse international Thea Mørk, afkomstig van Larvik en gehaald voor de linkervleugel. De Zweedse international Linn Blohm van FC Midtjylland is voor de cirkelpositie. Larissa Nüsser komt over van Dalfsen.

De Noorse international Emily Stang Sando heeft zich aangesloten bij rivaal Odense om samen met de Zweedse international Johanna Bundsen het doel te verdedigen.

Het is nog maar de vraag of trainer Jan Pytlick de vele sterren van Odense samen kan brengen. De voormalig bondscoach van Denemarken heeft een jaar de tijd gehad om de vele topspeelsters te leren kennen. Na de tweede plaats van vorig seizoen kan het team uit de geboorteplaats van Hans Christian Andersen misschien de laatste stap zetten en het sprookje waarmaken met een titel.

Met zeven Deense internationals, één uit Brazilië en één uit Nederland, heeft Odense zeker het potentieel. Vooral door de komst van de Nederlandse international Tess Wester die overkwam van het Duitse Bietigheim. Een duidelijke versterking op de keeperspositie.

Als Kobenhavn of Odense falen, zal de kampioen van 2015/16, Team Esbjerg, klaar staan om toe te slaan. Nadat de Deense international Line Jørgensen van CSM Bucuresti overkwam voor de rechteropbouwpositie, lijkt het team uit West-Jutland sterker dan ooit en is coach Jesper Jensen zich bewust van de vele opties binnen de ploeg.

"We hebben dit seizoen vijf zeer sterke spelers in de opbouw en dat betekent dat we de druk in ons aanvallende spel voor langere periodes dan voorheen kunnen handhaven," meent hij.

Een ander team in de Deense competitie is Herning Ikast Håndbold, voorheen FC Midtjylland. Ze moeten het verlies compenseren van de Noorse speelster Veronica Kristiansen, die de club in het tussenseizoen heeft verlaten om zich bij Champions League-winnaar Györi Audi ETO KC te voegen. De resterende combinatie van ervaring en talent bij de voormalige halvefinalist van de Champions League is wellicht niet genoeg om een ​​belangrijke rol te spelen in de strijd om de Deense landstitel.

Vanaf begin oktober strijden Odense en Kopenhagen in de groepsfase van de Champions League. Odense is gekoppeld aan Buducnost, Metz en Larvik. Kopenhagen ontmoet Rostov-Don, Sävehof en Brest Bretagne.

Programma eerste speeldag HTH Ligaen vrouwen

woensdag 29 augustus:

Viborg – Nykøbing 22-32

Randers – Odense (18.30 uur)

Kopenhagen – Esbjerg (19.00 uur)

Herning-Ikast – Aarhus United (19.00 uur)

EH Aalborg – Holstebro (19.30 uur)

Ringkøbing – Ajax Kopenhagen (19.30 uur)

Skanderborg – Silkeborg-Voel (19.30 uur)

Deel dit bericht