Nieuws

OCI-LIONS vraagt upgrade aan voor deelname Champions League

Het Champions League-seizoen is nog maar net afgelopen of de eerste stappen voor het nieuwe seizoen met de een selectie van clubs is al weer gezet. Nadat de deadline voor inschrijving op 5 juni is verstreken, hebben zich 34 teams uit 23landen aangemeld bij de EHF voor deelname aan de Champions League.

Registratie van de clubs staat niet gelijk aan deelname. De definitieve lijst van alle deelnemers zal tijdens de vergadering van het uitvoerende comité van de EHF op 18 juni in het Schotse Glasgow worden bekend gemaakt.

Bevestiging van deelname door het EHF Uitvoerend comité zal gebaseerd zijn op een evaluatie van de geregistreerde clubs op basis van verschillende categorieën, zoals speeloord,  TV, ranking in de nationale competitie, toeschouwersaantallen, prestaties in eerdere EHF-clubcompetities, sponsorpotentieel, en de uitvoering van taken en voorschriften en media.

Op basis van de EHF-ranglijst hebben 22 teams (20 nationale kampioenen en de nummers twee van Duitsland en Spanje) hun inschrijving ingeleverd. Daarnaast hebben 12 clubs zich aangemeld voor deelname aan de Champions League en via hun nationale bond een upgrade ingediend.

OCI-LIONS vraagt upgrade aan

Omdat landskampioen FIQAS Aalsmeer zich niet heeft ingeschreven voor deelname aan Europees handbal, is OCI-LIONS een van de 12 ploegen die via het NHV een Upgrade heeft aangevraagd voor deelname aan de Champions  League. Als vicekampioen  heeft de club uit Sittard-Geleen sowieso recht op deelname aan de EHF-Cup.

Het is nog maar de vraag of het EHF het verzoek van de Limburgers zal honoreren. Vorig jaar werd de inschrijving van LIONS als kampioen om onduidelijke reden niet gehonoreerd en werd de ploeg zelfs niet toegelaten tot het spelen van de kwalificatiewedstrijden terwijl een land als Portugal dat tiende op de ranking stond zonder pardon werd verwezen naar het kwalificatietoernooi.

Winnaar CL Montpellier niet rechtstreeks toegelaten

Dat een land als Frankrijk geen twee plaatsen heeft, is ook opmerkelijk. De afgelopen vier jaar was Paris Saint Germain vier keer vertegenwoordigd in de Final4 en dit jaar waren ook nog eens Montpellier en Nantes daarbij aanwezig terwijl Spanje - met Barcelona - en Duitsland - met THW Kiel - de afgelopen vier jaar maar twee keer vertegenwoordigd waren in de Final4. Zelfs de winnaar van  Champions League, Montpellier, de nummer twee van Frankrijk moet een upgrade aanvragen voor deelname.

Uiteindelijk zullen 28 ploegen deelnemen aan de Champions League maar het is lang niet zeker dat alle 22 via de ranking aangemelde ploegen ook een plaats krijgen. Uiteindelijk zal men op 28 ploegen moeten uitkomen en daarbij zal voornamelijk gekeken worden naar de grote handballanden.

De 22 teams die geregistreerd zijn op basis van de EHF ranglijst:

  1.  BLR - HC Meshkov Brest
  2.  CRO - PPD Zagreb
  3.  DEN - Skjern Handbold
  4.  ESP - FC Barcelona Lassa
  5.  ESP - Ademar de Leon
  6.  FIN - Cocks
  7.  FRA - Paris Saint-Germain Handball
  8.  GER - SG Flensburg Handewitt
  9.  GER - Rhein-Neckar Löwen
  10.  HUN - MOL-Pick Szeged
  11.  MKD - HC Vardar
  12.  NOR - Elverum
  13.  POL - PGE Vive Kielce
  14.  POR - Sporting CP
  15.  ROU - CS Dinamo Bucuresti
  16.  RUS - Chekhovskie Medvedi
  17.  SLO - RK Celje Pivovarna Lasko
  18.  SUI - Wacker Thun
  19.  SVK - Tatran Presov
  20.  SWE - IFK Kristianstad
  21.  TUR - Besiktas MOGAZ HT
  22.  UKR - HC Motor Zaporozhye

12 teams die een upgrade hebben aangevraagd voor de deelname aan de Champions League:

  1. AUT - Alpla HC Hard
  2.  BLR - SKA-Minsk
  3.  DEN - Bjerringbro-Silkeborg
  4.  FRA - Montpellier HB
  5.  FRA - HBC Nantes
  6.  GER - Füchse Berlin
  7.  HUN - Telekom Veszprem
  8.  ISR - Maccabi Srugo Rishon Lezion
  9.  MKD - HC Metalurg
  10.  NED - OCI/Lions
  11.  POL - Orlen Wisla Plock
  12.  SLO - RK Gorenje Velenje 
Deel dit bericht