Ontknoping Belgische play-off om kampioenschap op laatste speeldag

Ook de play-off competitie om de landtitel in België krijgt pas op de laatste speeldag zijn ontknoping. Bocholt is al zeker van zijn plaatst in de finale over drie wedstrijden en het thuisvoordeel, maar de tweede finalist is nog niet bekend. Hasselt, dat nog een punt nodig had, verloor in de allerlaatste seconde van Sporting Nelo en moet komend weekend tegen Visé zijn tweede plaats nog gaan veiligstellen. Lukt dat niet en Nelo weet te winnen bij Bocholt dan gaat Nelo naar de finale

Bocholt herpakt zich weer tegen Visé

Ook de laatste ontmoeting van dit seiozen met het reeds uitgerangeerde Visé was een lastige wedstrijd, maar de handballers van Bocholt behaalden de noodzakelijke twee punten om het thuisvoordeel in de titelfinale naar zich toe te trekken. De Luikse keurtroepen – aangevuurd door het nieuwe trainersduo L’Hoest-Buzaud – startten fel en liepen onder impuls van Glesner uit naar 6-3. Bocholt miste teveel kansen en ook deze week ging er een strafworp verloren. Bocholt herstelde echter het evenwicht via de opbouwrij Valkenborgh-Winters-Spooren en na een tijdstraf voor Visé ging het erop en erover: Brecht Wertelaers met 9-11 na 22 minuten.  In de slotfase van de eerste helft kon Bocholt opnieuw in overtal de kloof uitbouwen:14-18.

In het begin van de tweede helft kon Bocholt naar hartenlust counteren via Brecht Wertelaers en Wout Winters en bij 18-25 leek de wedstrijd al in de plooi te zijn gevallen. Glesner en Danesi verkleinden de kloof, maar Bocholt bleef trefzeker. Tien minuten voor tijd kon bij 23-29 de zege amper nog ontglippen, maar missers en iets te eenvoudig verdedigen zorgden ervoor dat het toch nog heet werd. Vancosen, Flajs en Marchal deden Visé in amper vijf minuten terug aansluiten (29-30). De thuisploeg werd toen echter opnieuw met een mannetje gereduceerd, en Damian Kedziora, Evert Kooijman en Serge Spooren zetten de kloof terug op 3 doelpunten, met nog twee minuten te gaan. Die bleven doelpuntenloos – omdat bijvoorbeeld Stef Gijbels een open kans neutraliseerde – zodat Bocholt met 30-33 won.

De benodigde punten voor het thuisvoordeel werden zo behaald, hoewel ze achteraf gezien niet eens nodig waren geweest, door het verlies van Hasselt bij NeLo. Zo is het ook nog niet bekend wie de tweede titelkandidaat is, want als NeLo volgende week op de laatste speeldag bij Bocholt zou winnen en Hasselt raapt tegelijkertijd geen punten tegen Visé, zou NeLo de Hasselaren nog kunnen bijhalen en zodoende voorbijsteken. maar het is zeker dat Bocholt op 19 mei ergens in Limburg een eerste titelmatch speelt en op 26 mei in de Damburg de tweede afwerkt.

Bocholt:  Alberts, Gijbels, Leroy, Wertelaers 3, Winters 7, Kooijman 2, Cremers, Koninkx, Kittel, Valkenborgh 11(5), J. Lamers, Spooren 8, D. Kedziora 2

Nog geen finale: Hasselt verliest van Sporting.

Sporting heeft afgelopen weekend tegen Hasselt op een prachtige manier afscheid genomen van haar thuispubliek met Toon Habraken in een glansrol. Hij nam afscheid met verve . Hij was de smaakmaker van Sporting in de laatste thuiswedstrijd en speelde een schitterende wedstrijd.

Hij heeft beslist echt afscheid te nemen van het handbal, ondanks verwoede pogingen van Hasselt om hem alsnog in te lijven. Habraken is een Sporting-boy en wordt bijgeschreven in de galerij van Sporting-legends . Nooit speelde hij voor een andere club. En hij mag kiezen in welke rol hij aan de club verbonden blijft. Na 11 jaar in de eerste ploeg is hij volgend seizoen onze eerste reserve indien dat nodig is.

Habraken nam zijn ploeg op sleeptouw in de derby tegen Hasselt en hielp Sporting aan een voorsprong, die heel de eerste helft zou stand houden: 5-3 na 10' en zelfs 11-6 na 20 minuten. Vanbrabant kwam in, maar vooral Robyns kwam tot scoren: 13-11 aan de rust. Vernooy had er toen al vijf in het Hasseltse doel gelegd.  Jerry bleef op de bank samen met de gekwetste "collega’s" Pastoor en Versleeuwen.

In de tweede helft nam Hasselt het commando over. Thijs Van Leeuwen speelde in het Sporting doel een dijk van een wedstrijd, maar kon niet beletten dat Köhlen en Robyns het commando overnamen. Ondanks een 16 -16 liep Hasselt stilletjes één en zelfs twee doelpunten weg. Via Marx kwam Sporting toch terug en Habraken zelf bracht  Sporting terug op voorsprong, 25-24 en 26-25.

Hasselt kreeg onbegrijpelijk de bal terug na een vermeende loopfout van Habraken, dit van het gelegenheidsduo Martens en Cappa, en met nog vijf seconden op de klok scoorde Initia met een man meer de 26-26. Sporting zette meteen op, echter Adrien Cusumano, stopte in eigen doelgebied de rechtstreekse bal van Vernooy en vermeed zo de winning-goal van Sporting. De scheidsrechters hadden een hele tijd nodig voor overleg, maar de strafworp en  rode kaart waren het deel voor Cusumano. Het Dommelhof riep om Toon Habraken, maar die liet de bal verstandig aan Marco Vernooy die de laatste bal verschroeiend hard achter Vanbrabant plaatste en zo Sporting de overwinning schonk.

De verrassing was daarmee compleet: Hasselt had nog een punt nodig maar is nog niet zeker is van de finale. Sporting is er eigenlijk niet zo mee bezig, maar indien Hasselt volgend weekend  niet wint van Visé en Sporting wel van Bocholt, speelt het gewoon de finale.

Wat volgde was een emotioneel maar oprecht afscheid van trainer coach Pascal Grossi Stefaan Evens (H2), Tobias Marx (naar Houten) en ster van de avond Toon Habraken. Zijn speech voor zijn publiek was even fraai en bescheiden.