Nieuws

Ook E&O ziet BENE-League niet zitten

Van de Redactie – Handbal Houten doet vrijwillig een stap terug uit de BENE-League, het is voor de club qua organisatie en financiële middelen niet op te brengen. Dan ligt de weg open voor de potentiële opvolger, Quintus. Maar ook het bestuur van de ploeg uit Kwintsheul ziet een hernieuwd optreden niet zitten. Dus komt E&O, als nummer twee van de eredivisie in beeld. Maar bij monde van voorzitter Ernst Söllner in het Dagblad van het Noorden gaat ook de ploeg uit Emmen niet in op de vrijgekomen plek.

“Ik werd door het NHV gebeld met de vraag of wij volgend seizoen in de BENE-League willen spelen”, vertelt Söllner in de krant. “Daarop heb ik nee gezegd. Dat willen wij niet. Het kost teveel geld en daarnaast zijn wij geen voorstander van de BENE-League met rijke Belgische clubs die alleen maar in Nederland opgeleide spelers wegkopen en zelf niet investeren in het opleiden. Ik speel liever in een sterke eredivisie dan tegen Belgische teams. Want daar komt meer publiek op af.”

Sportieve redenen

En verder: "We moesten nog de play-offs tegen Quintus spelen om te kunnen promoveren, maar die wedstrijden zijn vanwege het coronavirus geschrapt. We blijven natuurlijk sportmensen: als we die wedstrijden hadden gewonnen, waren we wel naar de BENE-League gegaan. Maar nu dat om sportieve redenen niet hoeft, heb ik nu nee tegen de bond gezegd.’’

Een zware taak nu voor de Nederlandse organisatietak van de BENE-League om samen met het NHV een zesde ploeg te vinden voor de grensoverschrijdende competitie. Zes Belgische clubs zijn bekend, BFC lijkt, als nummer drie, de volgende kandidaat. De ploeg uit Beek eindigde als derde in de eredivisie.

BFC-coach Maurice Canton: “Deze week neemt ons bestuur een beslissing over wel of geen deelname aan de BENE-League. Mijn idee is dat het bestuur hier best positief tegenover staat. Als trainer streef je met de groep naar een zo hoog mogelijk niveau, steeds nieuwe uitdagingen opzoeken. Zo'n avontuur in de BENE-League is grotendeels afhankelijk ook van wat de groep wil."

Canton en zijn ploeg hadden hun zinnen gezet op volgend seizoen, met een directe promotie. "Dan hadden we die sprong willen maken maar als dat nu kan, waarom niet? Dan moeten we ook op zoek naar een paar gerichte versterkingen. Spelers met een BFC-verleden, zeg maar. Een voordeel hebben we zeker: we trekken bij onze thuiswedstrijden veel publiek. Een ander voordeel zijn de beperkingen aan reiskosten. Vanuit Beek gaat het vlugger per auto richting de andere kant van de Maas dan urenlang in de bus zitten naar alle uithoeken van Nederland."

In het afgelopen seizoen stonden er bij de Belgische ploegen 39 buitenlandse spelers op de startlijst, de zes Nederlandse teams brachten het tot 17.
Atomix: 6; Bocholt 4; Hasselt 6; Sporting Pelt 9; Tongeren 6; Visé 8.
LIONS 2; Bevo 3; Aalsmeer 2; Hurry-Up 6; Houten 3; Volendam 1.

cover Voor E&O volgend seizoen geen BENE-League

foto archief HSP / Tina Kolthof

Deel dit bericht