Nieuws

Ook Belgische clubs Europees van start

Debutant Estudiantes Doornik tweemaal thuis tegen Strovolou

Door Frits Feuler – In de Europese toernooien gaan dit weekeinde ook twee Belgische vertegenwoordigers van start bij de mannen. Landskampioen en BENE-League-winnaar Achilles Bocholt reist naar het groothertogdom voor de confrontatie (zondag 18 uur) met Kaerjeng. Het wordt het 13e Europese optreden sinds het debuutjaar 2013-2014 voor de ploeg van coach Bart Lenders. Vorig seizoen struikelde de ploeg over het Finse Cocks: uit 25-37 verlies, thuis winst in een doelpuntrijk duel: 40-35.

Bocholt, met zijn vier ‘buitenlanders’ Bjorn Alberts, Jordi Cremers, Evert Kooijman en Martijn Meijer kent een prima start in de BENE-League en steekt dit seizoen niet onder stoelen of banken dat het voor drie prijzen gaat. De Europese avonturen moeten de ploeg helpen weer wat extra ervaring op te doen. Drie gespeeld, drie keer winst. De Noord-Limburgers lijken op koers. Gelukkig hoeven Bocholt en Aalsmeer hun onderlinge duel van dit weekeinde pas op 16 oktober in De Bloemhof in te halen hetgeen een paar extra dagen rust oplevert.

Kaerjeng, met zes uit vier, won zaterdagavond nog afgetekend met 21-47 bij Schifflange, de nummer voorlaatst in een poule van 8.  

Sinds 2001-2002 speelt Kaerjeng mee. 13 seizoenen in Europees verband. 34 duels op de teller waaronder die tegen Aalsmeer in het seizoen 2008-2009, toen nog onder de naam Bascharage: 27-36 en 34-43. Verder geen opzienbarende uitslagen.

Begin september schakelden de Luxemburgers het Servische Zeleznicar Nis uit. In het uitduel was er verlies: 30-27. Thuis, voor 600 toeschouwers, werd de tweede ronde veilig gesteld: 32-26. Een duel met flink wat tijdstraffen voor de bezoekers en voor de thuisploeg  vele scores van Radojevic 37), Temelkov (38) en Volpi die samen 20 ballen in het andere doel gooiden.

7 buitenlanders telt Kaerjeng: 2 Serviërs, 1 Griek, een Slowaak, 1 Fransman, 1 Macedoniër en de Italiaan Franscesco Volpi (32) die vorig seizoen nog bij Visé speelde en weer terug keerde bij de ploeg waar hij in 2013 voor het eerst speelde en in Europese wedstrijden 13 keer scoorde. De Macedoniër Vladimir Temelkov scoorde vorig seizoen 26 x in de vier Challenge Cup-duels.

Debuut

Vreemde eend in de Belgische bijt is Estudiantes uit Doornik dat als eersteklasser onder leiding van coach Luc Vercauteren zijn Europese debuut in de Challenge Cup gaat maken tegen het Cypriotische Parnassos Strovolou. Initia Hasselt gaf als bekerwinnaar het ticket af, Visé stroomt pas in de derde ronde in tegen de winnaar van Tallinn tegen Kastrioti. Mocht Doornik deze ronde overleven, dan gaat het medio november spelen tegen CSM Bucuresti.

Estudiantes Tournai

Doornik telt, hoe kan het anders als ploeg uit de grensstreek, acht Franse spelers. Tweemaal thuis in de altijd sfeervolle Hall de la C.E.T. in Doornik waar handbal leeft en alle thuiswedstrijden via de regionale zender uitgezonden worden. Blijkbaar zit er tegen de Franse grens toch wat extra geld om deze Europese toetjes voor een ploeg op eerste nationale niveau – onder de BENE-League - te bekostigen. Na drie speeldronden leidt Estudiantes met de volle zes punten voor regiogenoot Kortrijk.

Maar eerst woensdagavond nog de verre verplaatsing naar de Oostkantons voor het eerste duel in de derde ronde van het bekertoernooi tegen Eynatten (20.30 uur). Zaterdag 13 oktober reist de ploeg van assistent-trainer Gerrit Stavast de andere kant op voor het tweede duel

Deel dit bericht