Nieuws

Ook eerste divisie bij de mannen startklaar

Door Frits Feuler –Dit weekeinde starten ook de handballers in de eerste divisie aan hun reeks van 26 duels plus nacompetitie. De meeste ploegen hebben hun voorbereidingen blijkbaar onder ‘geheime’ omstandigheden afgewerkt, zo leert een paar uur speuren op social media. Bij dat vele lezen wel nog veel info opgepikt over de veldcompetitiewedstrijden. Op enkele websites staan – vreemd genoeg - nog de kerst- en nieuwjaarswensen voor 2016 en 2017…oude teamfoto’s met niet meer actieve trainers….veel info over ledenwerving….schoonmaak- en barroosters…..veel activiteiten door de club…..Prima. Maar de voortgang in de voorbereiding van de herenploegen ontbreekt zowat overal, soms enkele uitslagen. Facebook dan maar. Nieuwe spelers? Nieuwe staf? Doelstelling? Het blijft gissen….

Het resumé (clubs mogen hun aanvullingen / correcties insturen naar redactie@handbalstartpunt.nl)

De derde ploeg van Aalsmeer lijkt haast onvindbaar. Moeilijk dus om hun sterkte of zwakte voor de komende periode in te schatten.   

Van de reserves van E&O melden op de website niet meer dan foto’s van de 13 spelers en de technische staf.

Havasopent zaterdag tegen fusieteam Olympia ‘89/DOS ’80. Verdere info ontbreekt vooralsnog.

Atomium ’61, de omnisportvereniging speelde vorig weekend de laatste trial tegen Helius en HARO.  

Bij Sittardia voert oud-international Harold Nusser weer de regie. Meer info van de onder de vlag van LIONS acterende opleidingsploeg ontbreekt.

Olympia ‘89/DOS ’80 levert meer leesvoer. Frans van Erp is de coach. De selectie bleef nagenoeg compleet. Vorige week vond een heuse sponsorpresentatie plaats waarbij ook vele supporters een duit in het zakje deden om de ploegen van nieuwe kleding en tenues te voorzien.

Vorig seizoen kwam de Olympia'89/DOS'80-ploeg héél langzaam op gang. Werd de ploeg in 2017 nog derde in de eerste divisie, in januari 2018 stond men op een negende plek. Daarna werd niet meer verloren en werd het vierde in de competitie. Pas in de finale nacompetitie was het over en uit.

Dit jaar gaat zo'n seizoenstart niet gebeuren, stelt aanvoerde Erik Loeffen. "De groep is nagenoeg compleet gebleven, dus de patronen zitten er nog in. Ik vermoed dat het niveau van de competitie niet hoger is geworden. Wij gaan voor een top 3-klassering. We moeten het vanaf het begin laten zien."

De eerste wedstrijd van het seizoen is direct een lastige: Havas-uit. "Zij speelden ook nacompetitie en kwamen tot de halve finale. Vorig jaar verloren we daar in Almere. Dat gaat dus lastig worden. De week erna spelen we thuis tegen Sittardia. Als je van Havas wint, moet je ook van Sittardia winnen." Zo! Dit lezen we graag!

  HVV '70

Trainer Dick Gijsman staat ook dit seizoen aan het roer bij promovendus HVV ’70. Zondag 9 september opent de ploeg thuis (14.50 uur) tegen die andere nieuwkomer, Berdos en is er gratis entree!

De combinatieploeg van WHC-Hercules is op 6 september al uitgebreid in beeld gebracht door onze redacteur Peter Lotman.

GHV uit Goirle, met Karin van Erp weer aan de technische touwtjes, promoveerde naar de eerste divisie. De voorbereiding werd vorig weekeinde afgesloten met een wedstrijd tegen Habo.

“Eindelijk mag het grote nieuws bekendgemaakt worden,” meldt persman Tim Betting op de clubsite. “Heren 1 is in het afgelopen seizoen gepromoveerd! Ongelofelijk. Dit belooft dus een ongeëvenaard spectaculair sportseizoen te worden. Door het flitsende spelniveau van onze heren, zullen ze in een hogere competitie gaan spelen. Om deze reden vraagt de Bond meer contributie… maar daar hebben we iets op gevonden: de eerste officiële GHV-seizoenskaart! Voor slechts 20 euro!”

Bij DIOS uit Den Hoorn – Doorzetten Is Ons Streven - is Jules van der Donk de nieuwe trainer/coach. De 47-jarige Van der Donk volgt Arjan Koster op, die naar Arbo/HARO (nu Handbal Feyenoord) is overgestapt.

Van der Donk was de afgelopen twee seizoenen trainer van de mannen van Westlandia. Hij promoveerde met die ploeg naar de tweede divisie. Hij begon zijn handballoopbaan als speler bij Unitas Maassluis en was onder meer keeper bij het Haagse Hellas. Ook was hij keeperstrainer bij Wings en assistent bij die club van hoofdcoach Alex Curescu in de tijd dat Wings promoveerde naar de eredivisie.

Van der Donk over zijn plannen bij DIOS: “We willen in elk geval weer gaan spelen voor een periodetitel. Dat is het afgelopen seizoen niet gelukt, maar daar gaan we voor inzetten. Het wordt een sterke competitie in de eerste divisie.” Monique Alsemgeest blijft ook komend seizoen teammanager van de club uit Den Hoorn.

Berdos uit Bergen komt in de plaatselijke media goed voor de dag.  Twee ijzersterke jaren en twee behaalde promoties. Het succesverhaal van Berdos in een notendop. De ploeg van trainer/coach Hans Elout staat komend seizoen voor een nieuwe uitdaging: “Handhaven in de eerste divisie zou al een hele prestatie zijn.” Die promotie met een smalle selectie was onverwacht maar wel plezierig. Lange tijd aan kop, uiteindelijk achter kampioen E&O 2 tweede. De vrije plek in de hogere klasse werd een ‘prooi’ voor Berdos. Voor dit seizoen is de ploeg ongewijzigd. “Die ene aanwinst liet het jammer genoeg afweten,” aldus Elout.

Twee promoties op rij, dus ook kwaliteit? “De spelers individueel hebben een groot verschil in kwaliteit onderling maar als team kunnen ze, zeker verdedigend, voor elkaar door het vuur gaan. Kunnen na een wedstrijd en soms zelfs in de wedstrijd, elkaar verschrikkelijk bekritiseren. Maar na het douchen is alles weer koe en ei. De kracht is mede dat het team buiten het veld ook een vriendengroep is.”

Handhaven is nu het eerste doel. Het zal even wennen zijn aan verliezen. “Kunnen we gelijk zien hoever we mentaal ervoor staan.” Alle tegenstanders zijn nieuw voor ons, net zoals Berdos nieuw is voor de opponenten. “Stiekem hoop ik dat er toch van buitenaf spelers bijkomen die ook op dit niveau willen gaan acteren.”

Even wennen aan de naam NHC. Trainer Alex de Kort leidt de nieuwe samenwerking tussen Nieuwegein en Houten. (Handbalstartpunt berichtte op 6 juni). Hij neemt ook de coaching voor zijn rekening. Afgelopen twee seizoenen had hij de vrouwenploeg van Nieuwegein onder zijn hoede.

Het eerste herenteam van Nieuwegein -uitkomend in de eerste divisie - en het tweede herenteam van Handbal Houten - uitkomend in de tweede divisie - zullen dit seizoen de spelersgroepen samenvoegen en gaan spelen onder die nieuwe naam. NHC 1 zal uitkomen in de eerste divisie, NHC 2 speelt in de tweede divisie. Daarboven staat dan eredivisionist Stipt payroll Houten. “Een mooie en diverse groep, met ervaren spelers en jonge, talentvolle spelers. Mijn prioriteit is om talent te ontwikkelen en de ervaring van de andere spelers hiervoor in te zetten,” aldus De Kort. “Daarnaast is het een goede keuze om het niveau in midden-Nederland hoog te houden. De aantrekkingskracht zal groot zijnvoor andere talenten uit de regio.”

EHC speelde zich vorig seizoen pas eind maart veilig in de eerste divisie. Met vier zeges uit vijf wedstrijden behoorde zelfs een periodetitel tot de mogelijkheden voor de mannen van coach Lyacine Kaci. Met een nederlaag tegen de Quintus-reserves op de slotdag verdween dat sprankje hoop en werd men uiteindelijk toch nog elfde.  Tijdens de eerste seizoenhelft moest duidelijk gewend worden aan de nieuwe aanpak van trainer Lyacine Kaci. Aanvankelijk werd nederlaag op nederlaag geleden en nam de twijfel toen. De matige periode eindigde pas met de laatste wedstrijd van de eerste seizoenhelft toen in een geweldige wedstrijd verrassend gewonnen werd tegen Quintus 2.  

Deel dit bericht