Nieuws

Oranje na winst op Zuid-Korea in de wachtkamer

Door Frits Feuler – Oranje had in het laatste groepsduel in de hoofdronde, na nederlagen tegen Duitsland en Denemarken, slechts één opdracht: winnen van Zuid-Korea. In die opzet slaagde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade: 40-32. Oranje mag nu een paar uur afwachten of die winstpartij voldoende is voor een plek bij de beste vier landen.

                                       foto IHF

Veel misverstand over de regel welke twee ploegen in deze groep qua punten en onderling resultaat de meeste kans maken op die halve finale. Wint Servië aansluitend van Denemarken, is Oranje door en doet de uitslag van het laatste duel tussen Noorwegen en Duitsland er niet meer toe. Wint de Deense ploeg, dan moet het laatste duel een winnaar – wie dan ook – opleveren. Dus is het de komende uren bibberen geblazen voor de Oranje-delegatie, in het spelershotel voor de buis.

Beleving

Al vroeg in de wedstrijd nam Oranje de maat Zuid-Korea: agressief, degelijk en met meer beleving. In die eerste helft schoot Oranje aan de hand van Loïs Abbingh – zij speelde haar 150e interland en werd na afloop gekozen tot ‘woman-of-the-match’- en Estavana Polman voortreffelijk uit de startblokken: via 8-2 ging het naar 16-6. Zes pogingen Abbingh, zes keer ook moest keepster Park de bal uit de netten vissen. En ook Polman die in de twee voorgaande duels ondermaats voor de dag kwam, haalde haar gram. In overtal kende Oranje plots een slechte fase waarin het zomaar twee tegentreffers moest toestaan. Beide ploegen hanteerden een hoog aanvalstempo, soms zelfs zo hoog dat misverstanden en afspeelfouten meer dan eens tot boosheid bij de beide coaches leidden.

                     

                     Loïs Abbinhg, ouderwets op dreef         foto IHF

Nederland kreeg niet altijd vat op de linkshandige opbouwspeelster Rye, spelend in de Franse competitie bij Brest Bretagne. Negen keer succesvol qua afronding en eveneens een groot aantal loepzuivere assists. De fysiek wat kleinere Koreaantjes konden bevrijd spelen, hadden de verdedigende taken niet tot hoogste prioriteit verheven waardoor Oranje meer dan eens vanaf de stippellijn kon aanleggen. Abbing en Polman wisten met die tactiek wel raad en knalden er samen 18 in.

Hoekspeelsters

Maar ook op de beide flanken kropen Martine Smeets en Angela Malestein eindelijk uit hun schulp en kregen ieder zes streepjes achter hun naam. Dertig van de veertig treffers door vier speelsters, ook iets om over na te denken. Perfecte afrondingen, een stukje vreugde ook op beider gezichten na weer een treffer. Lang niet gezien in de eerdere zeven duels tijdens dit WK.

                                   Martine Smeets

Na de pauze (23-16) bleef die ruime marge intact. De ploegen bleven rennen, rennen en rennen. Mayonnade koos vrijwel het gehele duel voor de ervaren speelsters. Delaila Amega, de spelverdeelster en beoogd opvolgster van de gestopte Nycke Groot, kreeg vijf minuten speeltijd. Negen maanden geleden nog onderging ze een kruisbandoperatie. Haar eerste inzet tijdens dit toernooi, nu een beetje sfeer op het veld snuiven van het echte WK-gevoel dat op de tribune anders beleefd wordt dan tussen de lijnen. Ook keepster Rinka Duijndam nam tien minuten voor affluiten de plaats over van Tess Wester. Freriks draafde zes minuten op en deed aan enkele aanvallen mee, Nüsser, Housheer en Van Wetering drukten de bank. Debbie Bont kwam in haar speeltijd op de flank nauwelijks in het stuk voor. Inger Smits bezette naast Annick Lipman de tweede tribuneplaats. Daar kwam ruim tien minuten voor tijd (34-26) ook Kelly Dulfer terecht na haar derde tijdstraf.

  Kelly Dulfer

Echt pijn kon Korea Nederland niet doen. Toch had Oranje defensief de handen meer dan vol aan de beweeglijke opponenten die toch 33 keer de Nederlandse doelnetten raakten. Vaak een stapje te laat, vaak ook onderling teveel ruimte. Met behendige schijnbewegingen en passeeracties scoorde Korea meer dan Oranje lief was. En de reactie van de Franse coach daarover liet wat dat betreft niets te raden over.

                   

Doelpunten Nederland: Abbing 11, Polman 7, Smeets 6, Malestein 6, Van der Heijden 4, Snelder 4, Dulfer 1, Bont 1.

Rusland geplaatst

In de ander poule bereikte Rusland - na acht duels nog altijd zonder verliespunt - de halve finale door een 36-26 zege op nummer twee, Spanje. Welke ploeg de tot nu toe ongeslagen Russinnen vergezelt naar de laatste vier, is nog niet bekend. Zweden, de nummer vier van het vorige WK in Duitsland, moet dan wel winnen van Montenegro om toegang tot die halve eindstrijd te krijgen. Spanje, organisator WK 2021 -  heeft een minder doelsaldo dan de Scandinavische ploeg. Het onderlinge resultaat was 28-28.

Deel dit bericht