Nieuws

Oranje U19 geplaatst voor halve EK na zinderende winst op oppermachtig Rusland

Verrassend Denemarken verslaat Frankrijk

Door Tommes Krullaars – Ja, dat is een mooi stel, uitte in 1988 voebtalcommentator Theo Reitsma zijn vreugde over de Nederlandse voetballers die bij het EK goud wonnen ten koste van de Russen. Een herhaling leek het vanavond in het handbal hij het EK U19 in Hongarije waar Oranje de favoriete Russinnen in de slotfase bij de keel greep en niet meer los liet.

Vorig jaar werd dit Russische team wereldkampioen bij de dames U18. Dit jaar was al opgevallen dat de Rusische handbalmachine alleen maar effectiever was geworden en de te kloppen ploeg zou worden. In de poulefase had Rusland net als Nederland geen enkele punt verloren.

Nederland vloog echter uit de startblokken, kon al snel een gaatje van 3 en zelfs 4 punten slaan. Rusland sloop echter dichterbij en Nederland had met name moeite met de sterke linkeropbouw van Rusland. De verdediging van Rusland werd ook steeds fysieker waar Oranje steeds meer last van kreeg en ballen niet meer voluit ging of durfde schieten. Rusland mocht met een 15-13 voorsprong naar de kleedkamers.

Geen cadeau

In de tweede helft liet Nederland echter zien dat Rusland de punten niet cadeau ging krijgen. Dertig minuten voluit, luidde het commando! De Nederlandse dames lieten hier zien dat ze ook met een 6-0 defensie uit de voeten kunnen en kraakten de Russische aanvalsmachine. Met het typische snelle en creatieve spel en waanzinnig veel karakter wisten het getergde Oranje de Russische kwelgeest te verslaan.

Zo’n gevoel als bij de voetballers in 1988 was er ook vanavond bij de U19 die haast vanuit kansloze positie – 20-24 met nog amper een kwartier te gaan – alle remmen los gooide en de fysiek sterke Russinnen ineens alle hoeken van het veld liet zien. Vier minuten later hingen de bordjes gelijk: 24-24. Daarna was het tijd voor Hitchcock en de zijnen. 26-26 toverde Sprengers fabuleus uit de hoge hoed. Nusser kwam met de 27-26. Van der Baan vanuit haar rechter hoek voor 28-27. Rusland restte niets anders dan het breekijzer tevoorschijn te halen, maar dat bleek erg slecht onderhouden. Alles, werkelijk alles ging verkeerd. Oranje profiteerde optimaal, de fans op de tribunes gingen uit hun dak. Sprengers en Van der Baan – twee goocheme speelsters – knalden zomaar naar 30-27. Bij 30-28 speelde Van der Vliet het slim, pakte een nieuwe bal tot verbazing van een van de arbiters die daardoor behoorlijk verrast was. Het laatste restje verzet bij de tegenstander was gebroken. Van der Vliet miste nog een pingel, Isa Ternede bepaalde de eindstand op 31-28.

Een hoopje Oranje.....

Boeken dicht, volgende wedstrijd morgen (20.30 uur) tegen Frankrijk. Daarna is het uitkijken naar de halve finale waarin gastland Hongarije zeker wordt ontlopen. Maar een feestje zal er vanavond zeker nog gevierd worden. Een meidengroep die dit verdiend heeft.

Opstelling Nederland: Van der Vliet 8, Sprengers 7, Dekker 5, Amsen 4, Van der Baan 4, Nüsser 2, Ternede 1, Daleman, Huiberts, Krullaars, Schutrups, Theron, Trooster, Tuter, Van der Geest, Winkels

Denemarken

In het andere duel gingen Denemarken en Frankrijk gedurende zestig minuten gelijk op. Voor beide ploegen de laatste kans om via een zege aansluiting te behouden op de beide koplopers Rusland en Nederland.

Denemarken had het laatste woord in het duel dat halverwege op 11-11 stond: 23-22. Liefst 11 keer was er een gelijke tussenstand. Frankrijk liet – in ondertal - bij 21-21 een strafworp onbenut en zag vervolgens de Deensen nog twee keer succesvol aanzetten. De winnende treffer kwam van de hand van Emilie Steffensen.

Tot ‘woman-of-the-match’ werd de Franse linker hoekaanvalster Suzanne Wajoka - zes treffers uit zes pogingen – uitgeroepen. Eentje om morgenavond in de gaten te houden.

Deel dit bericht