Nieuws

Oranje U19 loopt tegen zeperd aan, nederlaag tegen Frankrijk

Door Tommes Krullaars – In het vijfde duel tijdens het EK in Hongarije is Oranje U19 tegen de eerste nederlaag aangelopen. Na eerdere zeges op Duitsland, Denemarken, Kroatië en Rusland riep de Europees kampioen van twee jaar geleden, Frankrijk, de Hollandse ploeg een halt toe: 28-31, na een 13-15 achterstand bij rust. Een keer slechts kon Oranje een voorsprong koesteren (2-1) daarna waren het de nog puntloze Francaises die spel en score dicteerden.

Alhoewel de wedstrijd voor de beide teams niet mee belangrijk was voor de stand in de poule, was het bij Nederland gisteren al duidelijk dat de ploeg ongeslagen de halve finale in wilden. Toch merkte je vanaf het begin van de wedstrijd dat het team niet zo fel en gedreven speelde als de voorgaande wedstrijden. Er werd matig afgerond en af en toe slordig gespeeld. Hierdoor liep het talentvolle team eigenlijk de gehele wedstrijd achter de feiten aan.

                                              

Als de ploeg in de tweede helft ook nog met 4 speelsters op het veld komt te staan en de voorsprong van
Frankrijk wordt uitgebouwd naar 6 en 7 - ontutsende cijfer als 17-24 en 19-25 - wordt het voor Oranje echt een hele lastige strijd. Een afstraffing dreigt. Maar met een behoorlijk portie vechtlust knokte de ploeg van coach Monique Tijsterman terug en leek met treffers van Larissa Nüsser en Roos Daleman klaar voor het inmiddels bekende eindsprintje: 26-28. Tegen het einde van de wedstrijd leeft Nederland nog even op en komt zelfs tot twee punten (26-28 door treffers van Larissa Nüsser en Roos Daleman maar het is echter te laat om het Frankrijk echt lastig te maken. Dat kwam er nu niet, de pijp was leeg, de tijd was te kort en de Francaises mochten, als uittredend kampioen, alsnog aan het feestje.

                                        

Aan de geluiden uit de kleedkamer merk je echter dat de meiden precies weten dat dit geen goede wedstrijd was en dat het beter moet vrijdag in de halve finale. Ook merkte je gelijk ook dat ze deze wedstrijd achter zich konden laten en al strijdvaardig over de wedstrijd van vrijdag spreken.

Monique Tijsterman analyseerde na afloop als volgt: "De meiden wisten vooraf dat we al in de halve finale zaten, dus denk ik dat deze nederlaag iets op het mentale vlak was. De teamgeest die we normaliter hebben was er vandaag niet. Ik ben een beetje teleurgesteld, maar ik ben wel tevreden over de ploegpreatatie tot nu toe. Morgen een rustdag, maar daarna moeten we over een paar belangrijke zaken eens ernstig spreken."

Zola Amsen: 'Today we fought with the same spirit as we did before, although some of the decisions of the referees were unfair in my opinion. Maybe if there had been other referees today, it would have ended differently. Luckily it almost doesn't matter for us, because we are already in the Semi Finals.'

                                                 

Nederland blijft eerste in de groep en speelt vrijdag de halve finale tegen de nummer twee van de andere groep, Noorwegen. In de andere halve finale spelen Hongarije en Rusland om een plek in de finale.

Opstelling Nederland (tussen haakjes het aantal doelpogingen): Dekker 5 (7), Nüsser 4 (7), Krullaars 4 (11), Van der Baan 3 (3), Amsen 3 (6), Sprengers 3 (7), Ternede 2  (5), Daleman 2 (3), Tutert 1 (1), Theron 1 (2), Schutrups, Winkels, Van der Vliet, Van der Geest, Huiberts, Trooster.

                                                

 

 

 

 

 

Deel dit bericht