Nieuws

Oranje handbalsters halen EK ticket op in Wit Rusland

De Nederlandse handbalsters moesten na de nederlaag tegen Hongarije helemaal naar Wit Rusland om het felbegeerde EK-ticket te gaan ophalen. Donderdagavond slaagde Oranje in haar missie en plaatst zich na een moeizame wedstrijd voor EK van aanstaande december in Frankrijk.

Een gehavende Nederlandse ploeg die zes basisspeelsters miste - Yvette Broch, Lois Abbingh, Charris Rozemalen, Angela Malestein, Estavana Polman en de onlangs vanwege een slopende knieblessure gestopte Sanne van Olphen - had het moeilijk in het Wit-Russische Minsk. De ploeg van Thomsen had aan een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor het EK maar men kon uiteindelijk met een kleine overwinning 28-29 (13-16) huiswaarts keren Missie geslaagd. Dat was het enige dat telde.

Aan de hand van uitblinkster Nycke Groot (topscorer met 10 doelpunten) wist Oranje pas in de slotfase van de eerste helft met drie treffers van de spelverdeelster van het Hongaarse Györi een klein gaatje te slaan bij rust. Van 12-12 (23’) ging Oranje met een 13-16 stand de kleedkamer in.

Na de pauze kwam Wit-Rusland van een 15-18 achterstand terug naar 17-18 maar met weer twee doelpunten van Groot kon Oranje uitlopen naar een marge van vier doelpunten:18-22. Die geruststellende marge bleef enige tijd op het scorebord staan. Als Oranje halverwege de tweede helft via Bont het verschil naar vijf doelpunten kan tillen (21-26) lijkt de wedstrijd dan ook gespeeld.

Wit-Rusland wilde echter nog niet opgeven en ondanks dat zij het langzaam ook moeilijker begonnen te krijgen ging men toch op zoek naar een beter resultaat.  Omdat Helle Thomsen weinig wisselde en alleen Inger Smits er in de tweede helft in kwam en vervolgens Kelly Dulfer er bij 24-27 ook nog geblesseerd af moest, zag Wit-Rusland kans om in de laatste vijf minuten van een 25-29 achterstand terug te komen naar de 28-29 eindstand. Genoeg voor Oranje om het ticket naar Frankrijk te kunnen boeken.

Scores Nederland: Nycke Groot 10, Martine Smeets 5, Danick Snelder 5, Laura van der Heijden 5, Debbie Bont 3, Kelly Dulfer 1,

Zaterdagmiddag om 15:00 uur speelt Nederland in Almere haar laatste groepswedstrijd tegen de handbaldwerg Kosovo dat puntloos onderaan staat in groep 7.

Deel dit bericht